Több mint harminc francia városban tízezrek követeltek szombaton kormányzati intézkedéseket a nők elleni erőszak megfékezésére.

A nők elleni szexuális bántalmazások és a családon belüli erőszak példátlan tiltakozási hullámot váltottak ki az elmúlt hetekben Franciaországban,

ahol idén eddig 116 nőt ölt meg korábbi vagy jelenlegi párja.

A legjelentősebb tiltakozó menet délután indult a párizsi Opéra elől, át a belvároson.

116 nőt öltek meg idén Franciaországban, országos tüntetés robbant ki a védelmükben

A mintegy hetven feminista és jogvédő szervezet felhívására utcára vonulók között többen a meggyilkolt szerettük portréját magasba emelve tiltakoztak. A fővároson kívül mintegy harminc vidéki városban is felvonulásokat rendeztek, tiltakozásul a nőket érő erőszak ellen.

"Várhatóan ez ma történelmi menet lesz" – mondta Párizsban a tiltakozás előtt az egyik főszervező, Caroline De Haas feminista jogvédő, aki szerint "elég radikális módon" megkezdődött a francia társalomban a tudatra ébredés a nőkkel szembeni erőszak jelenségét illetően.

A felvonulás célja nyomást gyakorolni a francia kormányra, amely szeptember elején indított konzultációt a családon belüli erőszak megfékezésére teendő intézkedésekről. A kerekasztal hétfőn zárul, s Edouard Philippe kormányfő várhatóan konkrét intézkedéseket jelent be. A szervezők szerint legalább egymilliárd euró kormányzati támogatást igényelne a nők elleni erőszak elleni küzdelem a jelenlegi 361,5 millió helyett, amellyel Marlene Schiappa, a nők és férfiak közötti egyenlőségért felelős államtitkár kabinetje rendelkezik.

"Már nem bírjuk számolni az olyan eseteket, amikor a nők megölése megelőzhető lett volna"

- írták a szervezők a Facebookon.

"A felvonulás célja, hogy a kormány végre meghozza a kellő intézkedéseket" – tették hozzá.

Az év eleje óta eddig legalább 116 nőt ölt meg a volt vagy a jelenlegi párja az AFP francia hírügynökség összesítése szerint, amely minden esetről részletesen tudósít. A belügyminisztérium adatai szerint tavaly 121 nő vesztette életét a volt vagy jelenlegi párja okozta erőszak következtében.

Évente mintegy 213 ezer nagykorú nő szenved el fizikai vagy szexuális bántalmazást Franciaországban a volt vagy jelenlegi párjától, ami a hivatalos adatok szerint a 18 és 75 év közötti nők egy százalékát jelenti.

(MTI)

(Fotó: pixabay.com)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Rockxy
fejlettnyugat, fejletlen jellem.
mongyuk - itt se sokkal jobb a helyzet, ittis piacgazdagság van.
Borsó
@Szeparepa2: És most viccesnek hiszed magad?
jesz
@Borsó: nem vicces, mert első olvasatra tök hülye a cím, még ha értjük is.

Azzal együtt borzalmas ami ott(is) történik...ez csak a felszín...Indiában naponta ennyi nőt ver agyon a falu, vagy a családja...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.