Magyarország támogatja az EU horvát elnökségének célkitűzéseit – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő csütörtökön Eszéken Andrej Plenkovic horvát kormányfővel tartott munkaebédjét követően.

Orbán álmodozik: a Fidesz maga dönt a néppárti tagságáról

A 2020 első félévében esedékes horvát EU-elnökség célkitűzéseiről szólva Orbán Viktor újságíróknak nyilatkozva kijelentette: "mind a négy pont közel áll a szívünkhöz, nagyszerű lenne, ha a kormányfő és a horvát diplomácia teljesíteni tudná az általa kitűzött célokat".

A bővítés mindig fontos témája a horvát és a magyar fél közötti egyeztetéseknek, mindkét ország elkötelezett azon országok segítésében, amelyek csatlakozni szeretnének az Európai Unióhoz és meg is felelnek a feltételeknek, talán még jobban is, mint korábban – tette hozzá a magyar kormányfő.

A kétoldalú kapcsolatokról szólva azt mondta, "történelmileg jól megalapozottak, nemcsak barátok vagyunk", az együttműködés bizonyos esetekben stratégiai a két ország között. Egyértelműnek nevezte, hogy Horvátország nem lehet sikeres egy sikeres Magyarország nélkül, és ez fordítva is igaz. "Nagyon is érdekünk, hogy szomszédaink sikeresek legyenek" – hangsúlyozta.

A kisebbségek szerepe különösen fontos ebben – emelte ki, hozzátéve, hogy Magyarország minden tőle telhetőt megtesz a területén élő horvát kisebbségért, és örömmel látja, hogy Horvátország ugyanerre törekszik a magyar közösség identitásának, kultúrájának és oktatásának megóvásával.

Végül kijelentette, a csütörtöki tárgyalásokat követően rendkívül derülátó a kétoldalú kapcsolatok jövőjét illetően.

Orbán Viktor újságírók arról is kérdezték, hogy a tárgyalásokon szóba került-e a Fidesz tagságának – a Horvátországban kormányzó HDZ által is megszavazott – felfüggesztése az Európai Néppártban (EPP), amely a múlt héten Zágrábban tartotta tisztújító kongresszusát. A magyar miniszterelnök válaszában azt mondta, tisztelik a horvát kormánypártot, ő személy szerint különösen. Úgy vélekedett, hogy a HDZ mindig a Fidesz pártján lesz, mert ugyanazokat az értékeket osztják. "Biztos vagyok abban, hogy soha nem fognak elárulni minket" – fogalmazott, hozzáfűzve, hogy meg tudják beszélni a vitás kérdéseket, "a nyitottság és a barátság" adott.

Ismét hangsúlyozta, hogy a Fidesz saját maga dönt sorsáról az Európai Néppártban, meglátják, merre tart majd a tömörülés az újonnan megválasztott vezetés alatt. "Amennyiben továbbra is a baloldal felé, akkor ez nem a mi utunk. "Amennyiben viszont visszatér kereszténydemokrata gyökereihez, talán az EPP-ben folytatjuk" – mondta. Hozzáfűzte, hogy egyelőre várnak, értékelniük kell a helyzetet, és csak utána dönteni. Ez két-három hónapig is eltarthat szerinte.

Andrej Plenkovic arról beszélt, hogy Horvátország és Magyarország baráti országok, és mindkét ország közös érdeke, hogy erősödjön az együttműködés, valamint különböző határon átnyúló projekteket fejlesszen.

A két miniszterelnök a nap folyamán átadta a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) kollégiumát, amelyet a horvát kormány 10 millió kunával (450 millió forint) támogatott.

Plenkovic szerint ezzel szimbolikusan kifejezték tiszteletünket a Horvátországban élő magyarok iránt, ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy a magyar kormány hasonlóan gondoskodik a magyarországi horvátokról. "Támogatja a magyarországi horvátok központjait, amelyek több megyében és városban is működnek" – mondta.

Plenkovic kiemelte: Magyarország Horvátországnak az ötödik-hatodik külkereskedelmi partnere.

Szavai szerint különösen fontos az általa vezetett kormány számára, hogy mandátuma alatt tovább fejlessze az öt északi és keleti horvátországi megyét.

"A következő költségvetési időszakban ezekre a területekre nagy hangsúlyt fektetünk, mert mind horvátországi, mind európai viszonylatban el vannak maradva" – jelezte.

Plenkovic elégedettségének adott hangot, hogy Orbán Viktor kifejezte érdeklődését a horvátországi beruházások, valamint a magyarországi és horvátországi megyék együttműködése iránt.

A horvát kormányfő országa uniós elnökségének prioritásait úgy foglalta össze: "Európa, amely fejlődik, összeköt, véd és globális befolyással bír".

Plenkovic elmondása szerint három nagy területre összpontosítanak majd: a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnését követő viszonyrendszer kialakítására, az EU 2021 és 2027 közötti keretköltségvetéséről szóló tárgyalások folytatására, valamint az EU-bővítésére.

Mint mondta, számos találkozót tartanak majd Délkelet-Európa és az EU-tagországok vezetői Zágrábban.

"Elsősorban meg kell találni a lehetőséget, hogy újra megnyissuk a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával" – húzta alá.

(Kép: MTI/Koszticsák Szilárd)

Forrás: MTI

Nagyvilág - 2020. January 23., 21:53
A WHO még nem lát világjárványt
Technika - 2020. January 23., 20:53
Megszólalt egy múmia

64 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Az igazi baj nem az, hogy mondja, hanem az, hogy már hiszi is.
Adolf is hasonló hittel élte az élete egy részét. Oszt, hogy is végezte? Esetleg a Causescu?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
Nincs egyébről szó, mint felismerte ez a politikai szélhámos, hogy az EU nincs berendezkedve a tagországok aljának két nyelvcsapás közti baromkodására!
.
https://www.youtube.com/watch?v=s02KUzJCOAs...
.
Emiatt se lenyelni, se kiköpni nem képes!
kokopelli
@solidedge: Igen!A kilépésről ő dönthet,de a bentmaradásról nem! ßopathatja a csicskáit a rókázásig! (;-))
Eladott Ország
@Pegero: Valójában nem más ez a rezsim, mint egy kibaszottul nagy kupleráj. De nem egy normális kupleráj, hanem egy olyan, ahol a kurvák örök hűséget és szerelmet hazudnak a főmadámnak, a striciknek és egymásnak, élnek a saját mocskukban, szaporodnak egymás között és időnként kiordítanak a csukott ablakon és ettől úgy érzik, ők irányítják a világot. Közben ádázul, engesztelhetetlenül gyűlölik azokat, akik a kupin kívül, az utcákon, tereken szabadon sétálnak. Ezeken nem lehet segíteni. Rájuk kell zárni az ajtót, be is kell szögelni, ki ne másszanak a küszöb alatt, aztán hagyni kell, hadd falják fel egymást. Ha meggyengül a hatalom aktuális birtokosa, akkor máris keresnek egy nagyobb, erősebb segget maguknak, mert csak a legnagyobb valag szarszagú melegében érzik biztonságban magukat. Ezzel még nem is lenne semmi baj, bélféregnek is kell lenni, ha már ezt a leosztást kapta valaki. A gond abból van, amikor a bélféreg megpróbál az ő puha, gerinc nélküli kis féregtestével úgy tenni, mintha erkölcsi mérföldkő lenne, mintha a tisztaság, emberség, szellem és bölcsesség fénye lobogna az áttetsző, puha kis szervezetében. Holott nem lobog.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2020. January 23., 17:35
Ezek a buszok már nem arra mennek, ahogy megszoktuk
Szórakozás - 2020. January 23., 16:55
Szakított Jordán Adél és Keresztes Tamás