Magyarország támogatja az EU horvát elnökségének célkitűzéseit – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő csütörtökön Eszéken Andrej Plenkovic horvát kormányfővel tartott munkaebédjét követően.

Orbán álmodozik: a Fidesz maga dönt a néppárti tagságáról

A 2020 első félévében esedékes horvát EU-elnökség célkitűzéseiről szólva Orbán Viktor újságíróknak nyilatkozva kijelentette: "mind a négy pont közel áll a szívünkhöz, nagyszerű lenne, ha a kormányfő és a horvát diplomácia teljesíteni tudná az általa kitűzött célokat".

A bővítés mindig fontos témája a horvát és a magyar fél közötti egyeztetéseknek, mindkét ország elkötelezett azon országok segítésében, amelyek csatlakozni szeretnének az Európai Unióhoz és meg is felelnek a feltételeknek, talán még jobban is, mint korábban – tette hozzá a magyar kormányfő.

A kétoldalú kapcsolatokról szólva azt mondta, "történelmileg jól megalapozottak, nemcsak barátok vagyunk", az együttműködés bizonyos esetekben stratégiai a két ország között. Egyértelműnek nevezte, hogy Horvátország nem lehet sikeres egy sikeres Magyarország nélkül, és ez fordítva is igaz. "Nagyon is érdekünk, hogy szomszédaink sikeresek legyenek" – hangsúlyozta.

A kisebbségek szerepe különösen fontos ebben – emelte ki, hozzátéve, hogy Magyarország minden tőle telhetőt megtesz a területén élő horvát kisebbségért, és örömmel látja, hogy Horvátország ugyanerre törekszik a magyar közösség identitásának, kultúrájának és oktatásának megóvásával.

Végül kijelentette, a csütörtöki tárgyalásokat követően rendkívül derülátó a kétoldalú kapcsolatok jövőjét illetően.

Orbán Viktor újságírók arról is kérdezték, hogy a tárgyalásokon szóba került-e a Fidesz tagságának – a Horvátországban kormányzó HDZ által is megszavazott – felfüggesztése az Európai Néppártban (EPP), amely a múlt héten Zágrábban tartotta tisztújító kongresszusát. A magyar miniszterelnök válaszában azt mondta, tisztelik a horvát kormánypártot, ő személy szerint különösen. Úgy vélekedett, hogy a HDZ mindig a Fidesz pártján lesz, mert ugyanazokat az értékeket osztják. "Biztos vagyok abban, hogy soha nem fognak elárulni minket" – fogalmazott, hozzáfűzve, hogy meg tudják beszélni a vitás kérdéseket, "a nyitottság és a barátság" adott.

Ismét hangsúlyozta, hogy a Fidesz saját maga dönt sorsáról az Európai Néppártban, meglátják, merre tart majd a tömörülés az újonnan megválasztott vezetés alatt. "Amennyiben továbbra is a baloldal felé, akkor ez nem a mi utunk. "Amennyiben viszont visszatér kereszténydemokrata gyökereihez, talán az EPP-ben folytatjuk" – mondta. Hozzáfűzte, hogy egyelőre várnak, értékelniük kell a helyzetet, és csak utána dönteni. Ez két-három hónapig is eltarthat szerinte.

Andrej Plenkovic arról beszélt, hogy Horvátország és Magyarország baráti országok, és mindkét ország közös érdeke, hogy erősödjön az együttműködés, valamint különböző határon átnyúló projekteket fejlesszen.

A két miniszterelnök a nap folyamán átadta a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) kollégiumát, amelyet a horvát kormány 10 millió kunával (450 millió forint) támogatott.

Plenkovic szerint ezzel szimbolikusan kifejezték tiszteletünket a Horvátországban élő magyarok iránt, ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy a magyar kormány hasonlóan gondoskodik a magyarországi horvátokról. "Támogatja a magyarországi horvátok központjait, amelyek több megyében és városban is működnek" – mondta.

Plenkovic kiemelte: Magyarország Horvátországnak az ötödik-hatodik külkereskedelmi partnere.

Szavai szerint különösen fontos az általa vezetett kormány számára, hogy mandátuma alatt tovább fejlessze az öt északi és keleti horvátországi megyét.

"A következő költségvetési időszakban ezekre a területekre nagy hangsúlyt fektetünk, mert mind horvátországi, mind európai viszonylatban el vannak maradva" – jelezte.

Plenkovic elégedettségének adott hangot, hogy Orbán Viktor kifejezte érdeklődését a horvátországi beruházások, valamint a magyarországi és horvátországi megyék együttműködése iránt.

A horvát kormányfő országa uniós elnökségének prioritásait úgy foglalta össze: "Európa, amely fejlődik, összeköt, véd és globális befolyással bír".

Plenkovic elmondása szerint három nagy területre összpontosítanak majd: a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnését követő viszonyrendszer kialakítására, az EU 2021 és 2027 közötti keretköltségvetéséről szóló tárgyalások folytatására, valamint az EU-bővítésére.

Mint mondta, számos találkozót tartanak majd Délkelet-Európa és az EU-tagországok vezetői Zágrábban.

"Elsősorban meg kell találni a lehetőséget, hogy újra megnyissuk a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával" – húzta alá.

(Kép: MTI/Koszticsák Szilárd)

Forrás: MTI

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Az igazi baj nem az, hogy mondja, hanem az, hogy már hiszi is.
Adolf is hasonló hittel élte az élete egy részét. Oszt, hogy is végezte? Esetleg a Causescu?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Az igazi baj nem az, hogy mondja, hanem az, hogy már hiszi is.
Adolf is hasonló hittel élte az élete egy részét. Oszt, hogy is végezte? Esetleg a Causescu?
kokopelli
@Szeparepa2: ...még nem szóltak neki,hogy mi van?... (;-))
kokopelli
...várható a következő 6200 €-s számla a labancoktól?
Józsipapa
Nem a fideSS dönt: hanem SAJÁT MAGA
ORBÁN !!!
Dr.Doktorovics trinitron dr.
Kilép mielőtt kib.sszák, mint macskát szarni és máris igaza van.
human
Na ez a meme pont ide illik. Naon cuki. Szinte sajnálom Orbánra ellőni :)
nyugatifeny.hu/wp-content/uploads/2019/03/epp13.jpg
Jozefina
Most a horvátoknak nyalizik??!! Gondolom azok nem felejtik a MOL vezér akcióit, amiről nyilvánvaló, hogy ov is tudott!! Mellesleg az EU bővités szerintem mindaddig felesleges gondot okozna, amíg a jelenlegi tagok között nincs egyetértés az EU jövőjét érintőem. A balkáni államok felvétele kimondottan káros lenne!!! Ott sosem volt béke és nem is lesz, ezt kár az EU nyakába hozni!!!??
Eladott Ország
Orbán és bűnöző bandája már hosszú évek óta kívül van mindenen, ami európai és ami érték, ami előre visz, vagy ami a közjót szolgálja. Ha meg Orbán gazdáját, Vlagyimirovics elvtársat hallgatjuk, akkor egyenesen érthetetlen, hogy frászért kell februárig várni a Fidesz néppárti tagságáról szóló döntéssel. Üzengetni már 5 évvel ezelőtt is késő volt, úgyhogy Putyin elvtárs jóslatát sem kellene félvállról venni, miszerint egyes kelet-európai országok néhány év múlva kiléphetnek az Európai Unióból. Amennyiben 2028-ra a kelet-európai országoknak nem lesz már szüksége az EU-ra. Érdemes elgondolkodni azon, hogy mégis mely kelet-európai országok azok, amelyek betegesen dörgölőznek Moszkvához és tagjai az Európai Uniónak. Akárhonnan nézem, nem sok ilyet tudok felsorolni, úgyhogy már csak az a kérdés: mire alapozza Orbán főnöke ezt az állítását. Mert azt igen nehezen tudom elképzelni, hogy mindenféle ok nélkül áll elő ilyetén bölcsességekkel.Én nem bánnám, ha Orbán teljesen felfüggesztené magát. Akkor nem lenne vita, ki függesztett fel kit.
Eladott Ország
@Pegero: tegnap, 01:06; Az a benyomásom, hogy Kövér Laca és a NER beleragadt valami középkori trágyahalomba és képtelen onnan szabadulni. Ő még ott tart, hogy az a rendes férfiember, aki kicsit büdös, nagyon bunkó, az orra alatt burjánzó szőrt a felső részen takony, míg alulról pörköltszaft fedi és öblöseket böfög, ha elégedett a táppal. Ezzel szemben a nő – és az rendkívül fontos, hogy szabad szemmel is megállapítható legyen, ki nőnemű – kétnaponta szül egy gyereket (esetleg unokát) a sparhelt előtt, két szülés között pedig sikkesen visong, mert egeret látott. A nő a világra hozott dedet tíz évig szoptatja, szigorúan elsötétített, lehetőleg bedeszkázott ablakú szobában, majd pedig a munkából megfáradtan hazatérő ura elé teszi a csülköspacalt sóban főtt krumplival és elégedetten nézi, ahogy embere egy alumíniumkanál segítségével a szőr mögé lapátolja a főztöt. Betört a huszonegyedik század és egy csomó minden megváltozott. Például a nők rájöttek arra, hogy ők is képesek bizonyos dolgokra, bár az állva pisilés jelenleg is kivételt képez ezen tudáshalmaz alól. Pontosabban nem képez kivételt, mert fizikailag egy nő is képes állva pisilni, csak nem annyira praktikus, mert lehuggyantja a lába szárát.A férfiak ma már nem onnan ismerszenek meg, hogy hónaljszőrben- és szagban erősek, mert divatba jött a mosakodás, borotválkozás, kozmetikushoz és manikűröshöz sem ciki járni és férfi is lehet óvodapedagógus, vagy bármi, ami lenni szeretne. Ennek az egésznek az az eredménye, hogy egy férfi is otthonmaradhat gyermeket nevelni, miközben a nő dolgozni jár, apu is főzhet, moshat, takaríthat akár azért, mert éppen neki van rá ideje, akár pedig azért, mert kedvvel csinálja. Nem tudok olyan pasiról, akinek a mosógép forgódobja bekapta volna a heréjét házimunka közben. Egyszóval változik a világ, a régi berögződések fellazultak és már senki sem kényszerül olyan szerepkörbe, amiben csak kínlódik, ellenben megtehet olyasmiket, amiért 100 évvel ezelőtt még kiröhögték volna.
RonaGyuri
@Eladott Ország: erről ezt írtam:

Kleiner Mann – was nun?

alias: Na Aljosa gondolkodj

Orbán Viktor csütörtökön Eszéken járt, ahol újságírói kérdésre a Fidesz Európai Néppárton belüli felfüggesztéséről is beszélt a magyar miniszterelnök. Válaszában „Orbán kifejtette, hogy szerinte a Fidesz saját maga dönt sorsáról az Európai Néppártban”.
Ami lássuk be alapvetően igaz, persze nem úgy, ahogy ő ezt próbálja eladni. Igen valóban az ő oldalukon pattog a labda ezt pártcsalád minden potentátja hangsúlyozta: ha és amennyiben Orbán meghunyászkodik, visszább vesz a pofájából és megígéri a polgári minimumok betartását, akkor nem rúgják ki!!!
Ami pedig az apostrofációt illeti „meglátják, merre tart majd a tömörülés az újonnan megválasztott vezetés alatt, …amennyiben továbbra is a baloldal felé, akkor ez nem a mi utunk. Amennyiben viszont visszatér kereszténydemokrata gyökereihez, talán az EPP-ben folytatjuk”!!! =)) Ennyire még a birkái sem lehetnek hülyék, hogy ezt a maszlagot bevegyék!! =))
Lepényleső
Mi mást is tenne,hiszen a nagy álmokat zászlajára tűzte? Az Istenadta nép ha felébredne,a sötétség vajon véget érne?
Eladott Ország
@Pegero: Az önálló gondolatokat a KESM-ból nyerem, csak még a seggemet sem tudtam kitörölni vele, mivel nem olvasom!
Kövér Laca, akinek már az oviban is sarló és kalapács volt a jele, de mindenkit lekommunistázik.
olkt.hu/wp-content/uploads/2019/11/74876763_1417974311698552_4316806985656827904_o.jpg
karma1
@Eladott Ország: besirtam a rohogestol, mert nagyon vizualis vagyok, es magam ele kepzeltem az altalad felvazolt kepet - hat rendkivul szorakoztato volt!
Es igen, csak megerositeni tudlak: a nok mar allva is tudnak pisilni, ha a vilag tavol-keleti reszere szulettek. Dubaiban ijedten fordultam ki a repteren a noi retyo azon fulkejebol, ahol kozepen egy 15 centi atmeroju luk, es a labakat kivulrol megtamaszto kis csempe-sor emelkedett ki a padlobol... Nem vitas, hogy egy ilyen burkaba vagy hosszu csadorba oltozott no siman lepisili a bokajat, mire a slafrokot felemeli, de itt tevedes kizarva, megfelelo retyo a valasz!
En mindenesetre atmentem egy nyugati stilusuba - volt ott boven ebbol is...:o))))
kokopelli
@karma1: nem kell máshova születniök!Veszprém megyébe nyaraltam minden nyáron a nagynéninél! 9-10 éve-
sen láttam,hogy cca.16-éves lányok a kapálásnál a bő szoknyájukat eltartották maguktól, és egy igazit "pisiltek áll-
va" a lábaikat terpesztve!Egyik-másik kérdezte,hogy mi van velünk kisfiúkkal,mire a válasz az volt,hogy lányosítot-
tak bennünket! Nekünk pesti fiúknak ismeretlen volt,és nem is nagyon érdekelt! (;-))
kereső
Amilyen "tökölős" az EPP, még a végén tényleg igy lesz- hétvilág csúfjára!
karma1
@kereső: Ja, az EPP ugy akar b@szni, hogy kozben szuz maradjon. Nahat, az nem fog menni.
ittott
kilép mielőtt kibasznák mint a macskát szarni.
kokopelli
@ittott: Biztos vagyok benne,hogy focista korában is,ő állította ki magát a meccsen ! ..hogy jött volna a
bíró sport-elvárs ahhoz,hogy az ország jövőbeli géniuszát kib@xa a pályáról!Gyorshajtásért a barom zsarú
nem engedte meg,hogy megbüntessem én magamat!...a hülye labancok!
fahrenheit451
Azé' van annyira "bátor" a gerinctelen köcsög, hogy megvárja, amíg kirúgják. (ha kirúgják, mert a gazdasági érdek shit...)
Majd akkor fogja mondani: Engem ti nem rúghattok ki, én lépek ki.

st2.depositphotos.com/3814771/11108/v/950/depositphotos_111081214-stock-illustration-vomiting-man-cartoon.jpg
advocat
Viktor azért tisztában lehetne azzal, hogy a passzát szelek nyugaton fújnak. Ide már nem érnek. Tehát ne reménykedjen. Bár ebben az uniónak nevezett gittegyletben???
Nessy
@advocat: Azért még el lehet neki hinni, hogy ő pisilte a Csendes óceánt! í.-)))
Eladott Ország
@Pegero: Ez a pökhendiség, ez az arrogancia valami vírus? Lehetetlen ép ésszel felfogni ! Ennyire mély lenne a mélység ? Ennyire sötét a sötétség ? Ez már a kognitív disszonancia jele .Te humanoid, trágyarakás, minden verbális megnyilvánulásoddal romba döntöd az evolúció elméletét, ugyanis ha te vagy végeredmény, akkor valami nagyon el lett baszva már a kezdet kezdetén. Nagy kár, hogy anyád nem a WC-re ült amikor megszülettél, mert akkor egyből a helyedre kerültél volna, te rohadt szarházi faszszopó fideszes gerinctelen patkány! Mert csak a fidesz, csak a nemzet, csak a pusztítás. Jönnek a fehérvári huszárok, a Dörnerek, a Nemcsákok, a Vidnyánszkyk és a haza fényre derül.
uploads.disquscdn.com/images/4e61f3e84880ef9cea8a3a5154a8ff0608901f696bfab922b8530224511f85e4.jpg?w=600&h=362
kereső
@Nessy: Ha az kell, azt is be tudja bizonyitani az EPP , és az itthoni hivek előtt.
solidedge
Ha hazánkat kirúgják a Néppártból akkor Orbán önként kilép. Értitek ugye?
tudode
Nincs egyébről szó, mint felismerte ez a politikai szélhámos, hogy az EU nincs berendezkedve a tagországok aljának két nyelvcsapás közti baromkodására!
.
www.youtube.com/watch?v=s02KUzJCOAs
.
Emiatt se lenyelni, se kiköpni nem képes!
kokopelli
@solidedge: Igen!A kilépésről ő dönthet,de a bentmaradásról nem! ßopathatja a csicskáit a rókázásig! (;-))
Eladott Ország
@Pegero: Valójában nem más ez a rezsim, mint egy kibaszottul nagy kupleráj. De nem egy normális kupleráj, hanem egy olyan, ahol a kurvák örök hűséget és szerelmet hazudnak a főmadámnak, a striciknek és egymásnak, élnek a saját mocskukban, szaporodnak egymás között és időnként kiordítanak a csukott ablakon és ettől úgy érzik, ők irányítják a világot. Közben ádázul, engesztelhetetlenül gyűlölik azokat, akik a kupin kívül, az utcákon, tereken szabadon sétálnak. Ezeken nem lehet segíteni. Rájuk kell zárni az ajtót, be is kell szögelni, ki ne másszanak a küszöb alatt, aztán hagyni kell, hadd falják fel egymást. Ha meggyengül a hatalom aktuális birtokosa, akkor máris keresnek egy nagyobb, erősebb segget maguknak, mert csak a legnagyobb valag szarszagú melegében érzik biztonságban magukat. Ezzel még nem is lenne semmi baj, bélféregnek is kell lenni, ha már ezt a leosztást kapta valaki. A gond abból van, amikor a bélféreg megpróbál az ő puha, gerinc nélküli kis féregtestével úgy tenni, mintha erkölcsi mérföldkő lenne, mintha a tisztaság, emberség, szellem és bölcsesség fénye lobogna az áttetsző, puha kis szervezetében. Holott nem lobog.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.