Terrorcselekménynek minősítette a rendőrség a London belvárosában pénteken történt késeléses támadást. A Scotland Yard péntek este bejelentette, hogy a gyanúsítottat a rendőrök agyonlőtték.

Terrortámadás Londonban – agyonlőtték a gyanúsítottat
Fotó: Youtube

A támadásban, amely a Temzén átívelő London híd déli végénél történt, a rendőrség egyelőre számszerű részleteket nem tartalmazó bejelentése szerint két ember meghalt, és többen megsérültek.

A London hidat és környékét a rendőrség lezárta, a híd déli végéhez közeli, rendkívül forgalmas London Bridge Station metró- és vasútállomással együtt.

A londoni rendőrség pénteken késő délután közzétett első beszámolójában még az állt, hogy a támadás körülményei egyelőre nem egyértelműek, de a hatóságok elővigyázatosságból "úgy kezelik a történteket, mintha az incidens a terrorizmushoz lenne köthető".

Neil Basu, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője azonban a londoni rendőrség székháza előtt tartott rövid péntek esti sajtótájékoztatóján elmondta:

a hatóságok terrorcselekménynek nyilvánították a támadást, és a vizsgálatot a Scotland Yard terrorelhárítási parancsnoksága irányítja.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a rendőrség továbbra is "nyitott kérdésként" kezeli a támadó indítékait.

Basu elmondta: a gyanúsítottat a londoni pénzügyi központ, a City rendőrségének – City of London Police – egy fegyveres egysége agyonlőtte.

Elmondta azt is, hogy a gyanúsítotton olyan mellényt találtak, amilyent öngyilkos robbantást elkövető merénylők használnak, de a vizsgálat eddigi eredményei szerint a péntek esti támadás gyanúsítottja által viselt eszköz nem valódi robbanószerkezet volt.

A lelőtt gyanúsítottról készült, médiafelületeken megjelent fotókon az látszik, hogy

a támadó testén ragasztószalagnak tűnő eszközzel rögzített szerkezet volt.

Neil Basu elmondta, hogy a nyomozók folytatják a környék aprólékos átkutatását, és a nagy kiterjedésű lezárások várhatóan hosszabb ideig érvényben maradnak.

A rendőrtiszt kérte, hogy lehetőleg mindenki kerülje el a környéket.

A helyszín London egyik leglátogatottabb turistanegyede, a közelben van Nyugat-Európa legmagasabb felhőkarcolója, a Shard, és az egyik legnépszerűbb piac, a Borough Market, amelyet szombatonként tízezrek keresnek fel.

Boris Johnson brit miniszterelnök pénteki Twitter-üzenetében közölte, hogy a hatóságoktól folyamatos tájékoztatást kap a történtekről.

Johnson, aki a december 12-ére kiírt előrehozott parlamenti választások konzervatív párti kampányát irányítja, péntek este megszakította vidéki kampánykörútját és visszatért a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalba.

A London hídon két és fél éven belül ez a második terrorcselekmény.

A pénteki késeléses támadás helyszínének közvetlen közelében 2017. június 3-án este három terrorista egy furgonnal a híd járdájára hajtott fel, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a Borough Market környékén sok embert megkéselt. A támadásban heten életüket vesztették, 48-an megsérültek.

A kiérkező fegyveres rendőri egység a három merénylőt az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtte.

Néhány héttel korábban hasonló támadás történt a parlament közvetlen közelében lévő Westminster hídon is, ahol egy magányos elkövető szintén a járdán közlekedő gyalogosok közé hajtott, majd furgonjából kiszállva késsel megölt egy rendőrt.

A támadót a parlament fegyveres őrsége agyonlőtte.

Ennek a merényletnek öt halálos áldozata volt.

Azóta mindkét hídon beton- és acélelemekből álló kordonnal választották el a járdát az úttesttől.

Épp most mérsékelték a terrorkészültségi szintet

Priti Patel brit belügyminiszter e hónap elején bejelentette, hogy mérsékelték a brit elhárító hatóságok a nagy-britanniai terrorkészültség szintjét. Patel az intézkedést bejelentő közleményében hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a terrorfenyegetettség továbbra is magas.

Az ötfokozatú skálán az addig érvényben volt második legmagasabb, "súlyos" szintről a harmadik szintre, "jelentősre" módosították a készültségi fokozatot.

A nagy-britanniai terrorkészültségi fokozat 2014 augusztusa óta nem volt ilyen alacsonyan.

A Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője a készültségi fokozat mérséklésének november eleji bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: az intézkedés jelzi, hogy "pozitív fejlemények" történtek a terrorfenyegetettség csökkentésében, de változatlanul valószínű terrortámadások megkísérlése.

Neil Basu részletek nélkül hozzátette: a terrorelhárító szolgálat hozzávetőleg 800 vizsgálatot folytat, és 2017 óta 24 terrortámadási terv végrehajtását akadályozta meg.

(MTI)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
Mit pampogsz nyomorult??? Tudod értelmezni amit írtam??? persze nehéz mert nem románul van!!!
Pálinkás Pál
@durbincs: Látom tényleg nem érted,miért is nem csodálkozom te nyomorult???
Behemót Tamás
Hát...

A videón látszik, hogy a földről feltápászkodni kezdő manust - miután az őt leteperő és fogva tartó férfit egy rendőr lerángatja róla - két lövéssel egyszerűen kivégzi az egyik egyenruhás. Fegyvertelen járókelők előzőleg ártalmatlanná tették, lefogták - a felfegyverzett egyenruhás csapatnak meg eszébe se jutott, hogy ők is megpróbálják: durr bele kettőt.

Talán meg is érdemelte, de talán törvényesebb (de mindenképp célszerűbb) lett volna megfogni, bevinni, kifaggatni, majd törvény elé állítani.

Nem volt épp jogállami jelenet.
Pálinkás Pál
@Behemót Tamás: Most erre mit mondjak..."jogállami jelenettel" ezek ellen semnmire nem mész...Ha így tennének mindegyikkel,akkor talán lenne olyan szerencsénk hogy innen is menekülnének...csak nagyon jól tudják hogy itt bármit elkövetnek,a jogvédő libsik csak pátyolgatják őket!!!.../mielőtt rasszizmussal vádolsz Brejviket is agyon kellett volna lőni!!!/
Pálinkás Pál
@durbincs: begerjedtél nyomorult??? Idekopiztad a másik cikk alól??? Képzelem mennyi ideig tartott először megírni!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.