Hat évet ült, próbaidőre szabadult. Két embert ölt meg, hármat megsebesített.

Egybehangzó szombati brit médiaértesülések szerint, amelyeket a brit rendőrség megerősített, terrorcselekményért börtönbüntetését töltő elítélt követett el előző nap London belvárosában késeléses merényletet, amelyben ketten meghaltak.

A brit rendőrség szombatra virradóra Usman Khan néven azonosította az elkövetőt. A 28 éves férfi Staffordshire megyében lakott.

Ez a személy ismert volt a hatóságok előtt, mert 2012-ben terrorbűncselekmény miatt ítélték el

– mondta Neil Basu, a Scotland Yard terrorelhárítási parancsnokságának vezetője.

2018 decemberében próbaidőre szabadulhatott a börtönből, jelen pillanatban a vizsgálat arra összpontosít, hogy kiderítsük, miként követhette el ezt a támadást

– fűzte hozzá Basu.

Tájékoztatása szerint a rendőrség házkutatást tart egy Staffordshire megyei címen, de egyelőre nem keresnek más gyanúsítottakat a késeléssel összefüggésben. Közölte azt is, hogy a merényletben egy férfi és egy nő vesztette életét, sebesült egy férfi és két nő.

A BBC televízió és több brit lap már valamivel korábban közölt, hogy az elkövetőt – akit a péntek délutáni támadás után a rendőrök agyonlőttek – próbaidőre helyezték szabadlábra, és elektronikus azonosítót is viselt magán.

Próbaidejét töltötte a londoni késelő

A támadás a London hídon történt, a brit főváros pénzügyi központjában, a Cityben, a londoni halárusok ősi céhének ma már elsősorban ceremoniális célokat szolgáló díszes épülete, a Fishmonger's Hall mellett.

Egyöntetű médiaértesülések szerint a támadás összefügghetett a helyszínnel, mivel az épületben éppen egy büntetőjogi tudományos rendezvény zajlott a Cambridge-i Egyetem hallgatói és egykori elítéltek részvételével.

A The Times című konzervatív brit napilap forrásai úgy tudják, hogy a támadó maga is hivatalos volt az eseményre, ahol megosztotta volna a börtönbeli rehabilitációs programokról szerzett tapasztalatait a résztvevőkkel. Basu megerősítette, hogy Khan részt vett a rendezvényen.

A lapoknak nyilatkozó biztonsági szakértők tudomása szerint a merénylő kapcsolatban állt szélsőséges iszlamista csoportokkal, és a bűnüldöző hatóságok már korábban is ismerték.

Boris Johnson brit miniszterelnök péntek este a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: régóta az a véleménye, hogy hibás eljárás az elítélt bűnözők idő előtti szabadlábra helyezése.

Próbaidejét töltötte a londoni késelő

Nagyon fontos lenne, hogy erről leszokjunk, és kikényszerítsük a veszélyes bűnözőkre, különösen a terroristákra kirótt megfelelő büntetetések végrehajtását

– fogalmazott a brit kormányfő.

Cressida Dick, a Scotland Yard főparancsnoka pénteken késő este tartott rövid sajtótájékoztatóján hivatalosan megerősítette a két halálos áldozatról szóló, a brit médiában nem sokkal korábban megjelent értesüléseket, és közölte, hogy a támadásban hárman megsérültek.

A londoni rendőrség vezetője a gyanúsított, a sérültek, illetve a halálos áldozatok kilétéről nem árult el részleteket. Kijelentette: tart az áldozatok azonosítása, és a hatóságok mindenekelőtt a hozzátartozókat akarják felkutatni és értesíteni.

Médiaértesülések szerint

a támadásban egy férfi és egy nő halt meg, az egyik sérült állapota válságos, de stabil. A másik sérült súlyosan, a harmadik könnyebben sebesült meg a merényletben.

A Scotland Yard főparancsnokának tájékoztatása szerint a rendőrök az első bejelentéstől számítva öt percen belül a helyszínen voltak és agyonlőtték a támadót.

A hatóságok terrorcselekménynek nyilvánították a támadást, és a vizsgálatot a Scotland Yard terrorelhárítási parancsnoksága irányítja.

Neil Basu péntek esti tájékoztatóján elmondta: a gyanúsítotton olyan mellényt találtak, amilyent öngyilkos robbantást elkövető merénylők használnak, de a vizsgálat eddigi eredményei szerint a mellény nem tartalmazott valódi robbanószert.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
@Nyírfa: Te ezeket komolyan is gondolod???Ezt is ha hat éve felkötötték volna,most élne ez a két ember!!!És válogatás nélkül kipaterolni az összeset,ha kell akkor erővel!!! Irtsák egymást otthon,az a kutyát nem érdekli!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
Az ilyen liberális eszméket majmoló és emberséget hírdető szervezetek akik ezeket a megbocsájtó törvényeket hozzák épp az ártatlanokon kisérleteznek...vagyis nekik egy terrorista élete fontosabb mint az áldozatáé.
...azokat kéne szerre fellógatni.
jesz
-mondja Sztóksz, maguknál mindenki hülye?..
-igen Mylord, nálunk mindenki..
Nyírfa
Terrorcselekmények elkövetőit nem engedünk próbaidőre. Kemény fegyház, és utána kitoloncolás, ha van családja, akkor családostul. Éreznie kell, hogy a tettével a szeretteinek is árt. Nem tudom, hogy ez mennyire lenne visszatartó erő, de talán az is segítene, ha a már letelepedett menekültek, akik integrálódtak a befogadó társadalmakba, valamilyen hatást tudnának gyakorolni a honfitársaikra. Például, részt vennének a beilleszkedés folyamatának különböző fázisaiban, hiszen ők tudják a leginkább, hogy a sikeres integrációhoz mi mindenre van szükség.
A menekültkérdés egyetlen jó megoldása az uralomra, térnyerésre, gazdasági és katonai beavatkozásra mindig kész nagyhatalmak önkorlátozása, amelyet azonban csak össznépi akarattal és összefogással lehet kikényszeríteni.
Ebben a pillanatban sem az USA, sem Kína, sem Törökország, sem Oroszország nem érdekelt a békés rendezésben.
Amerikának már volt egy Obamája, az oroszoknak egy Gorbacsovja, Törökországnak egy Gülen Fethullahja, Kínának meg egy diáklázadása. Az USA nem sokára új elnököt választ, az orosz társadalom mintha-mintha ébredezne, Isztambul pedig nem rendült meg Erdogan megtorlásaitól.
Európa még áll, és nem szabad engedni a demokráciából. Én bízom abban, hogy mi emberek nem véletlenül lettünk homo sapiensek.
Pálinkás Pál
@Nyírfa: Te ezeket komolyan is gondolod???Ezt is ha hat éve felkötötték volna,most élne ez a két ember!!!És válogatás nélkül kipaterolni az összeset,ha kell akkor erővel!!! Irtsák egymást otthon,az a kutyát nem érdekli!!!
Nyírfa
@Pálinkás Pál: Igen. Komolyan gondolom. A világot sosem az erőszak vitte előre.
36
Lelőtték. Helyes. Tiszta ügy.

Libsibolsik! Újabb két ember halála szárad a lelketeken!
vacsi
Persze, engedjük csak ki a mihaszna, gyilkos elemeket! Itt az eredmény!
Nyírfa
@36:

Azt tudod-e, hogy mi engedte ki a palackból a terrorizmus szellemét? Hogy kik pénzelik és mely térség terroristáit, kik szállítanak fegyvereket a számukra? Aztán, hallottál-e már arról, hogy tudati fejlődés, netán abban a megközelítésben, hogy az emberiség evolúciós útja?
Illibsikém - nevezhetlek így? , nem, inkább nem ez olyan gyermeteg lenne -, 36, ha 36 éves vagy, még előtted a világ, láss, figyelj, tapasztalj! De, amennyiben '36-ban születtél, valószínűleg fixálódott gondolatmintákkal élsz, úgyhogy , mindegy, vedd úgy, hogy nem szóltam semmit.
CsipkeRózsa
@durbincs: Pálinkás Pált senki nem tartja ütődöttnek, nagyon értelmes, okos ember.
CsipkeRózsa
@geopapa: Lehet, hogy többen is vagyunk senkik.
36
Mint gyakorló keresztény katolikus tudom, hogy a katolikus morális a védekező hadviselést támogatja-a támadót tiltja-. Ezért fejben tartom azt, hogy ha bárki,-akár muszlim-megtámad engem, és/vagy a családom, az ellen bizony védekezni fogok, még az életem árán is, eszközben nem válogatva. Tudod, ahogy ti magyaráztátok, hogy természet...meg az erősebb győz és marad életben...hát ennyi. Egyébként, 42 vagyok, de már túl a "fiatal csak forradalmár lehet..." korszakomon.
Nyírfa
@geopapa: Ezt miért kell? Ettől most több lettél, nagyobb, erősebb, okosabb?
Nyírfa
@36:

Gyakorló keresztény, katolikus...értem.
geopapa
@36: Ezt a keresztényi elvet fényesen bizonyították a legkatolikusabb királyok, Ferdinánd és Izabella alattvalói, Cortez és Pizarro: a kezükre kerül őslakosokat megkeresztelték, hogy el ne kárhozzanak, majd lenyakazták őket, mindezt papi segédlettel. De te bizonyára erre is tudod az üdvözítő magyarázatot.
36
@Nyírfa: Ja. Gyakorlom is egészében, nem csak azokat a gondolatokat teszem a magamévá Ferenc pápától és egyes püspököktől, ami épp trendi manapság.
36
@geopapa: Jó, akkor tegyük fel hogy minden európai áttér a muszlim hitre. Ez így rendben lenne? Béke és nyugalom onnantól kezdve?
Nyírfa
@36: 14.42

Rossz válasz, nem védted meg az álláspontodat.
Lepényleső
Tehát kutyából most sem lett szalonna? Akkor mi sem várhatjuk,hogy a bánból itt ne a ma még fia vezére volna?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.