Kopt keresztény egyházi vezetőkkel találkozott Áder János államfő vasárnap Egyiptomban, négynapos hivatalos útjának zárásaként, advent első vasárnapján.

Áder János kopt keresztényekkel ünnepelte advent első vasárapját Egyiptomban

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A luxori Szent Pakhomiosz kolostor vezetőjével, Szilvánusz püspökkel folytatott megbeszélésen a keresztényüldözés és az egyiptomi kopt keresztények helyzete is szóba került.

A világ számos pontján kell szenvednie a keresztényeknek a hitük miatt – mondta a köztársasági elnök a találkozót követően újságíróknak nyilatkozva, felhívva a figyelmet, hogy ezügyben az elmúlt években "homokba dugtuk a fejünket, úgy csináltunk, mint ha a probléma nem létezne".

Egyiptomot csupán egyetlen esztendőn át irányították a radikális iszlám hívei 2012 és 2013 között, ezalatt azonban több mint nyolcvan kopt keresztény templomot gyújtottak vagy robbantottak fel – mutatott rá az államfő. A merényletek nemcsak emberi szenvedést idéztek elő, de a kulturális örökségben is jelentős kárt okoztak.

Áder János szerint a kopt közösség erejét mutatja, hogy az elmúlt hét év elegendő volt az összes templom újjáépítéséhez. Az államfő fontosnak ítélte az Egyiptom jelenlegi vezetése által szorgalmazott szemléletváltást is.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő nemcsak védelmet biztosít a kopt közösség tagjainak. Segítséget nyújtott a lerombolt templomok újjáépítéséhez és az egyiptomi elnökök közül elsőként a megválasztása óta minden karácsonykor együtt ünnepel a keresztény közösséggel – fűzte hozzá.

Az egyiptomiak hálásak azért a segítségért is, amelyet a 2016-os véres merényletben elhunytak hozzátartozóinak juttatott a magyar állam.

Magyarország azóta is segíti a bajba jutottakat – hívta fel a figyelmet advent első vasárnapján az államfő a keresztény közösség ezen összetartó erejére.

MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
A XXI. századba már csak kitaláció a keresztényüldözés, kivételt képezve színre, szagra, vallásra való tekintet nélkül a gazfickókat!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
@Csizmás Kond: .
Azt elhiszem, hogy egy faluban még azt is tudják, hogy mi lesz az ebéd, de a fővárosban nem így működik! Úgy élnek egymás mellett a fővárosiak legtöbbje, mintha külön tanyán élnének
.
Mi az, hogy nem érdekel a mások sorsa, mivel a mai napig is évtizedek óta a perifériára szorúltak érdekében végzek önként vállalt társadalmi munkát!
.
Sőt, nevetni fogsz, de pl már nem mutatkoznak be az új tulajdonosok, ami azt jelenti, hogy nem tudja a régi tulaj, hogy a lépcsőházban nem-e tolvajjal találkozik.
.
Ekkora nagy a különbség a falu és a város lakók között!
Csizmás Kond
@tudode: ..nem a legtöbbje. Elég sok fővárosit ismerek ahhoz hogy ezt biztosra mondjam...persze mindig van aki sokat költözik de aki állandó azt azért érdekel sokminden, és azok vannak többségben.
...és önkéntesség..nem akarok most belemenni az ilyen állításokban mert nem hiszek benne, ezért inkább hagyjuk az önfényezést...
Eladott Ország
Mivel ez még nem volt, kellett, mint egy falat kenyér: 930 millióba fog kerülni (ezt hívják megközelítőleg 1 milliárdnak) és mindazoknak az örömét fogja szolgálni, akik az elkövetők sorában állva hiszik és vallják: itt már nincs az az aljasság, amit röhögve ne lehetne megcsinálni. Nem mondom, hogy így éhgyomorra nem küldött padlóra ez a remek hír, mert de: önálló kormányzati szervezeti egység, azaz helyettes államtitkárság jön létre a keresztényüldözés ellen Balog Zoltán vízfejű minisztériumában – adta a hírül a mindig jól értesült Magyar Idők nevű kormánypropaganda oldal. A társadalom peremére szorult emberek csoportjait, betegeket, öregeket, fogyatékkal élőket, gyermeküket egyedül nevelőket, a közmunka rabigájából kiszabadulni nem tudókat ki támogatja? És ha már minden rendben van, majd miért nem azután kezdünk foglalkozni az Afrikában a Boko Haram által üldözött keresztényekkel? Javíthatatlan ez a valláskárosult rablóbanda. Az egyre jobban teljesítő impertinencia mellett minden lépésüket a bármit megtehetünk cinizmusa irányítja. A pofámról leégne a bőr a helyükben, ezek viszont tök komolyan gondolják. A gyűlöletről elhíresült, kékbe borult országban, ahol az idegenellenesség soha nem látott magasságokba csapott, a Fidesz helyettes államtitkársággal küzd a világban üldözött keresztényekért. Azt az ezer kopt családot is milyen szívesen befogadták, igaz, a kutya nem látta őket, de nem is igen hallott róluk senki. Most majd a migránsozás mellé érkezik a keresztényüldözés terminusa is, valahogy csak összekínlódják, hogy úgy tűnjön: igenis van munkája az új hivatalnak és szükség is van rá, mint egy falat kenyérre. Aztán ha már semmi új lopási technikát nem sikerül kitalálni, majd jön a máglyarakási, boszorkányüldözési, inkvizíció-, tornádó-, óceán- és vulkánkitörés-ügyi helyettes államtitkárság. Kerül, amibe kerül. És a végére talán azt is sikerül bebizonyítani, hogy a vasárnapi nyitvatartás valójában a keresztényüldözés egyik formája.
tudode
@Csizmás Kond: .
Mindig tanul az ember!
.
Még pedig azt tanultam, hogy őfelsége miért nem nyert egyéniben a fatornyos falujában, mert ismerik a falusiak mint a rossz pénzt.
.
Parttalan csevej részemről bezár!
Csizmás Kond
@tudode: ..jogod van hozzá mert te is kezdted...
tudode
@Eladott Ország: .
Kirázott a hideg attól a hírtől, hogy külön keresztényüldötési vízfejet hoznak létre annak felügyeletével, aki szerint szoc, államtitkárként a megváltozott munkaképességűek csalók voltak, és milliárdokat, plusz jogosultságokat vonatott el tőlük, legalább ha igaz az öt évenkénti felülvizsgálatnak, Tuzsony Bence bejelentése szerint, már nem tesznek ki bennünket, mondjuk Budapestit Székesfehérváron.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.