Az amerikai kormányzat megkezdte egy eddig befagyasztott katonai segély folyósítását Libanonnak – jelentette a Politico című lap hétfőn este, meg nem nevezett kongresszusi forrásra hivatkozva.

A kongresszusi forrás azt is elmondta, a kormány nem adott magyarázatot arra, eddig miért tartotta vissza a kongresszus által már megszavazott támogatást.

Egy összességében 105 millió dollár értékű segélycsomagról van szó, amely a határvédelemhez szükséges fegyvereket és éjjellátó célzókészülékeket tartalmaz. A Fehér Ház a külügyminisztérium és a Pentagon (védelmi minisztérium) tanácsai ellenére tartotta vissza folyósítását.

A külügyminisztérium már novemberben jelezte, hogy feloldják a befagyasztást, de nem fűzött kommentárt az ügyhöz. Mike Pompeót, az amerikai diplomácia vezetőjét újságírók a múlt héten faggatták erről, de a tárcavezető elhárította a választ. Ugyanakkor közel-keleti politikáért felelős helyettese, David Schenker azt mondta: a segélycsomagnak a Fehér Ház által óhajtott felülvizsgálata még folyamatban van.

Washington hagyományosan támogatást nyújt a libanoni hadseregnek – amelyet elemzők szerint a közel-keleti ország legstabilabb intézményeként tart számon –, ellensúlyozandó a Hezbollah síita fegyveres mozgalom erejét, amelyet terroristának bélyegezve megpróbál elszigetelni. Az Iránnal szövetséges Hezbollah kormányzati tényező is Bejrútban.

Az amerikai katonai segély befagyasztásáról még a jelenlegi libanoni belpolitikai válság kirobbanása előtt született döntés. Két demokrata párti képviselő nemrégiben levélben fordult a Fehér Házhoz, magyarázatot követelve az ügyben. Eliot Engel, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke és Ted Deutch, a közel-keleti albizottság vezetője a levélben kiemelte, hogy egy

hatékonyabb libanoni hadsereg egyértelműen az Egyesült Államok és Libanon érdeke.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.