Nem javult hétfőn a közlekedési helyzet Franciaországban, ahol ötödik napja sztrájkolnak a vasúti és a közösségi közlekedésben dolgozók a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen.

A nyugdíj-ügy továbbra is megbénítja az országot

Edouard Philippe miniszterelnök szerdára ígérte a teljes javaslat bemutatását, addig nem várható javulás a közlekedésben.

Hétfő reggel teljes káosz uralkodott a Párizs körüli utakon, ahol összesen 620 kilométeres dugó alakult ki, miközben az átlag reggelenként 200 kilométer. A vonatok 15-20 százaléka indult el, s a nemzetközi járatok is jelentősen késtek, a 16 metróvonal közül kilenc továbbra is teljesen zárva van, a többi vonalon pedig csúcsforgalmi időszakban és csak kisebb szakaszon közlekednek a szerelvények. Busszal valamelyest egyszerűbb a fővárosban közlekedni, de a 25 belvárosi járat közül hét egyáltalán nem indult el. Sokan biciklivel, rollerrel vagy gyalog mentek munkába és iskolába.

A tömegközlekedésben az előrejelzések szerint nem várható javulás az elkövetkező napokban, miután a szakszervezetek kedden ismét az utcára hívják az embereket, hogy tiltakozzanak a tervezett nyugdíjreform ellen a múlt csütörtöki első megmozdulás után, amikor is megállt az élet Franciaországban, s mintegy hetven vidéki városban és a fővárosban a szakszervezetek szerint csaknem másfél millióan, a rendőrség szerint 806 ezren vonultak fel.

A francia kormány, amely az Európai Bizottság támogatását élvezi a reformot illetően, elengedhetetlennek tartja a nyugdíjrendszer átalakítását és egységesítését egy pont alapú egyetemes rendszerré a jelenleg vállalatonként, illetve ágazatonként működő, 42-féle nyugdíjrendszer helyett, amelynek egyik fő kedvezményezettjei a tömegközlekedésben dolgozók.

A szociális partnereket hétfőn fogadja Agnes Buzyn, a nyugdíjért felelős egészségügyi és szolidaritási miniszter és Jean-Paul Delevoye, a nyugdíjreformért felelős kormánybiztos, aki két éve folyamatosan egyeztet a szakszervezetekkel a reform részleteiről. Emmanuel Macron államfő és Édouard Philippe miniszterelnök pedig kedd este egyeztet a reformért felelős tárcák vezetőivel, mielőtt szerdán nyilvánosságra hozzák a tervezetet.

Több felmérés is azt mutatja, hogy miközben a franciák kétharmada indokoltnak tartja a nyugdíjreformot, egyre többen támogatják a sztrájkot is, mert úgy érzékelik, hogy rosszul járhatnak egy új nyugdíjrendszerrel, s egyelőre nem világosak a kormány konkrét elképzelései.

(Kép: MTI/AP/Rafael Yaghobzadeh)

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
Olvasom a címet...húha, valamiről lemaradtam? Csak nem az MSzP a DK val összefogott, és béke..izé nyugdíjmenetet tart?...
...aztán látom, hogy ismét lukra cuppantam...csak a franciák verik a habot...
Lepényleső
Bezzeg a plusz öt évet mi nyeltük mint kacsa a nokedlit,holott mindenki tudja,hogy a fele meg nem éli itt?
Aztán még tettek rá nem egy lapáttal,pl. a megváltozott nyugdíjszámítással,a védett kor elhagyásával,stb.?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.