Pénteken a thaiföldi választási bizottság hivatalosan is felkérte az alkotmánybíróságot, hogy oszlassa fel az Új Jövő Pártját.

Ezrek vonultak szombaton Bangkok utcáira a 2014. évi államcsíny után tartott legnagyobb tüntetésen, miután a hatóságok néhány napja kezdeményezték egy ellenzéki párt betiltását.

A megmozdulást Thanathorn Csungrungruangkit ellenzéki vezető szervezte, akinek a pártja, az Új Jövő Pártja a márciusi parlamenti választásokon a harmadik helyen végzett, és a 41 éves milliárdos lett Prajuth Csan-Ocsa miniszterelnök legfőbb kihívója.

A megmozdulás a Bangkokot az elmúlt két évtizedben időnként megrázó tüntetési hullámokra emlékeztetett, de ezúttal nem volt erős rendőri készültség, mint 2014-ben, amikor Prajuth az utcai erőszak lezárására hivatkozva megragadta a hatalmat.

Ez csak a kezdet

– mondta Thanathorn a főváros bevásárló és üzleti negyedében összegyűlt,

Éljen a demokrácia, vesszen a diktatúra jelszavakat skandáló lelkes tömeg előtt.

Most megmutatjuk erőnket, hogy a jövőben mások is csatlakozhassanak hozzánk. Ma csak egy kísérlethez gyűltünk össze. Prajuth, még ne félj! Az igazi a jövő hónapban történik

– mondta az ellenzéki vezető.

Pénteken a thaiföldi választási bizottság hivatalosan is felkérte az alkotmánybíróságot, hogy oszlassa fel az Új Jövő Pártját. A pártot ugyanis azzal vádolják, hogy jogszerűtlenül fogadott el több millió dollár kölcsönt az elnökétől, Thanathorn Csungrungruangkittól. Novemberben az alkotmánybíróság elmarasztalta Thanathornt amiatt, hogy részvényes volt egy médiavállalatban abban az időpontban, amikor jelöltként bejegyeztette magát a választásokon. A bíróság döntése értelmében az ellenzéki vezető emiatt nem lehetne a parlament tagja.

A 65 éves Prajuth Csan-Ocsa 2014 májusában került a délkelet-ázsiai ország élére, miután a februárban lezajlott választások eredményét a thai alkotmánybíróság érvénytelennek nyilvánította, a katonaság pedig az ezt követő, zavargásba torkolló tüntetések megfékezésére magához ragadta a hatalmat. Csan-Ocsa a junta élén ekkor vette át a miniszterelnöki tisztséget.

A hadsereg azt ígérte, hogy csak egy évig lesz hatalmon, és választásokat tartanak, ám annak időpontját újra és újra elhalasztották. Végül idén tavasszal megtartották a voksolást, júliusban pedig bejelentették a katonai kormányzat öt éve tartó hatalmának megszüntetését, és azt, hogy Thaiföld demokratikusan kormányzott alkotmányos királyság, ahol a kormány a választott parlamentnek tartozik felelősséggel.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.