Az Európai Bizottság nem tűri el az uniós pénzek helytelen felhasználását és a támogatásokkal elkövetett csalásokat, a korábbinál szigorúbban kíván fellépni az ilyen esetek elkövetőivel szemben – jelentette ki Johannes Hahn, a költségvetési és igazgatási ügyekért felelős uniós biztos Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésének az uniós támogatások felhasználásával foglalkozó vitáján kedden.

Brüsszel szigorít: még jobban ellenőrzik az uniós támogatások felhasználását

Az uniós biztos kijelentette, az uniós költségvetésből származó pénzeket meg kell védeni, amelyhez szigorúbb nemzeti és uniós auditrendszerekre, illetve a meglévő eszközök hatékonyabb használatára van szükség.

Aláhúzta, az uniós bizottság komolyan vesz minden olyan jelzést, amikor csalásról, vagy az uniós források helytelen felhasználásáról érkeznek bejelentések. Fontosnak nevezte az Európai Ügyészség létrehozását, amellyel összefüggésben reményét fejezte ki, hogy működése által az unió még hatékonyabban lesz képes fellépni a bejelentett esetek kivizsgálásában.

A mezőgazdasági támogatásokkal összefüggésben kiemelte: fontos, hogy minden tagállamban átláthatónak kell lennie az uniós pénzek elosztása rendszerének. Ennek érdekében a tagállamoknak évente közzé kell tenniük a mezőgazdasági támogatások kezdeményezettjeinek listáját. Egyebek mellett meg kell előzni azt a jelenséget, hogy nagy mezőgazdasági üzemeket adminisztratív eszközökkel kisvállalkozásokra osztanak fel, így jutva uniós forrásokhoz. Ez szembe meg az uniós jogszabály céljával. Ilyen csalások megelőzése az előfeltétele annak, hogy a közös mezőgazdasági politika átlátható és jól működő legyen – közölte az uniós biztos.

Monika Hohlmeier német néppárti EP-képviselő, az EP költségvetés-ellenőrzési bizottságának (CONT) jelentéstevője arra hívta fel a figyelmet, hogy vannak olyan tagországok, amelyek rendszerszerűen biztosítják annak lehetőségét, hogy a mezőgazdasági támogatások és a kohéziós alapok területein visszaéléseket követhessenek el.

"Az ilyen esetek aláássák az uniós intézmények iránti bizalmat és negatívan befolyásolják az intézkedések végrehajtását. A hitelességük forog kockán" – fogalmazott.

A pénzt oda kell juttatni, ahol arra szükség van, és nem "az oligarchák zsebét dagasztani". A nem rendeltetésszerűen felhasznált uniós támogatásokat gazdákat védő mechanizmusok által vissza kell fizettetni – szögezte le.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő az MTI-nek telefonon nyilatkozva kijelentette, az uniós intézményeknek mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy az európai adófizetők pénze a legnagyobb biztonságban legyen, hogy az uniós források szabályos felhasználásával összefüggő pénzügyi érdekek ne sérüljenek.

Aláhúzta, a keddi vita nem a korrupciós jelenségek felszámolására fókuszált, hanem arra, hogy újabb, az állítólagos korrupcióval összefüggő politika vádakat fogalmazhassanak meg a vitát kezdeményezők.

"A baloldali, liberális politikai erők részéről a politikai vádaskodás divatjelenséggé vált, a velük politikai vitában álló szereplőket, más európai pártok képviselőit, a fősodortól eltérő tagállamokat a korrupció minden alapot nélkülöző vádjával illetik" – fogalmazott.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy csak akkor lehet a tagállamokban tapasztalt összeférhetetlenségi ügyekről hitelesen beszélni unós intézményekben, ha azok működését összeférhetetlenségi problémák nem érintik. Ezzel összefüggésben elmondta, az Európai Bizottságtól egy olyan magyar családi vállalkozás kap sokszázezer eurós megbízást, amelynek férj tagja, Gyurcsány Ferenc a magyar országgyűlésben ellenzéki frakcióvezető, felesége, Dobrev Klára pedig európai parlamenti képviselő, az EP egyik alelnöke.

"Ez súlyos politikai összeférhetetlenség, amelyet fel kell számolni" – hangsúlyozta.

Az uniós intézményeknek előbb a saját házuk táján kell söprögetniük, utána van hitelességük a tagállami összeférhetetlenségeket számon kérni – tette hozzá a néppárti képviselő.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője felszólalásában a közös agrárpolitikával (KAP) és a kohéziós alapokkal összefüggésben elmondta, ezek a területek a kiskapuk kihasználása által a korrupció melegágyává váltak úgy, hogy a felett az uniós intézmények vezetői szemet hunynak.

A KAP rendszere szándékosan átláthatatlan, a korrupciót ösztönzi, aláásva ezzel az unió alapjait, reformját a döntéshozók szabotálják – húzta alá a képviselő.

Rónai Sándor a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője hozzászólásban úgy fogalmazott, "naivitás azt hinni, hogy a korrupt országokban jogi hiányosságok vannak csupán, és nem szándékos, jogállamot csorbító intézkedésekről van szó". Azt javasolta: az ellopott pénzért feleljenek saját vagyonukkal a "korrupt politikusok", az európai támogatásokat pedig közvetlenül a gazdáknak, az önkormányzatoknak a civil szervezeteknek kell adni.

(Kép: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Forrás: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
""A lányomnak mondom, a menyem is értsen belőle.""
Na, vajon kinek szóltak ezek a funkcionáriusok?
RonaGyuri
Soros-bérencek, pedig az lenne a dolguk, hogy adják a pénzt, s ne kérdezzék mire megy! =))
jesz
Végre eljött a szigor órája...mert akkor most jól megvizsgálják azt a 400 milliárd euró sorsát, melyet a Görög válság feneketlen kútjába öntöttek, szemben a török elnöknek adott 3 milliárd euróval, melyből meg kell akadályoznia a migránsok átjutását Görögországba. Csodálkoznak, hogy nem teszi?

Megasztán miért is nem védi az unijó katonai valamije az unijó határait? Mert a pénz
az számolatlan ömlik hozzájuk.

Aztán még van ám néhány finomság..
human
Tehát annyi fog változni, hogy Polt Péternek még több OLAF jelentést kell a kukába dobnia.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.