Klaus Johannis államfő az egységes Európai Unió híve, ezért nem kér Orbán Viktor „Új Közép-Európájából“, amiről a magyar miniszterelnök a hétvégén Temesváron elmélkedett. Orbán szombaton a temesvári forradalom kitörésének 30. évfordulója alkalmából rendezett gálaesten elmélkedett.

Páros lábbal szállt bele a román államfő Orbán Viktorba

Akkor Orbán azt mondta, hogy Közép-Európa a világ egyik legsikeresebb és legversenyképesebb térsége legyen, ahol a városokat autópályák és gyorsvasutak kötik össze, ahol mindenkinek van munkája, ahová visszatérnek a munkások, és ahol az okoz majd fejtörést, mit kezdjenek a Nyugat-Európából érkező munkavállalókkal.

És ez a célt „a szomszédos államokkal együtt könnyebb elérni, mint egyedül“.

A román elnök a Contorceni Palotában tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva úgy vélte, Orbán csak „új törésvonalat“ akar nyitni az Unióban, és ő soha részt venni „az EU-n belüli rész-entitások“ létrehozásában:

Én az Európai Unióért szállok síkra, nem más entitásért, amelyet kisebb léptékben és közelebb hoznánk létre. Nem hiszem, hogy új törésvonalakat kellene megnyitnunk az EU-ban, ellenkezőleg: mindannyiunknak azon kellene lehetőségeinkhez mérten dolgoznunk, hogy eltüntessük a létező törésvonalakat.

Johannis leszögezte: Továbbra is elkötelezett híve lesz a történelmi gyökerű, Kelet és Nyugat között továbbra is létező, az egykori vasfüggöny nyomvonalán húzódó törésvonal felszámolásának. Úgy vélekedett, hogy enyhébb mértékben ugyan, de különböző álláspontok figyelhetők meg az EU-ban Észak és Dél között, és szerinte ez ellen is tenni kell.

A román államfő valószínűleg azért gyanít valamiféle megosztó szándékot Orbán szavai mögött, mivel a magyar kormány a Visegrádi Négyek együttműködését is előszeretettel tünteti fel egyfajta Brüsszellel szembeni identitásharcként, miközben valójában a négy állam az uniós döntéshozatalban nem igazán működik egységes entitásként.

Forrás: Index

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
Ez a nagydarab ember még nőtt is a szememben... Teljesen helyénvaló a gondolkodása és jól tette, hogy kimondta miheztartás végett.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
@Eladott Ország: Le is állíthatnád már magadat, ezzel a sok kitalációval. Nem olyan együgyűen - lopást-lopással foltozva - egyszerű faékként működik a politika, mint te azt napról-napra beállítod itt!
Szerencsi Irma
Érdekes, hogy él Magyarországon egy kisebbség aki mindenáron maga alá akarja gyűrni - mindenestől - a magyar embereket. Nemzettudatukat, emberségüket, vallásukat, kultúrájukat, egyáltalán a létezésük legalitását is. Senki nem szereti őket, vérszívó kullancsok, van hazájuk is - mégsem oda mennek - itt, ebben a kegyetlen állapotban találják meg igazi arculatukat. Mi meg hagyjuk - prés alatt.
Eladott Ország
@verőce21: december 20. 19:54; Sajnos az olyan együgyű hülyék mint te vagy, vagy a pénzért hülyék mindent elhisznek illetve letagadnak. Íme a korrupciós index a Kelet-Közép Európai országokban. Mi vagyunk a legkorruptabbak.
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2017/01/ti2.png
justhpeter
Klaus Johannisnak igaza van, a fideSS-kdnp romba fogja dönteni Magyarországot és Románia ebben nem követheti.
volvós
@Eladott Ország: dec.2 15:22 minek kell lealacsonyodj egy 20 bites ostoba fideszes köcsög
béka segge alatti szintjére ??? A Te nyugodságod és tisztánlátásod felülmúlja ennek a román
bértroll értelmi szintjét...BUÉK 2020 !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.