Oroszország és Ukrajna megállapodásra jutott csütörtökön az orosz földgáz Ukrajnán keresztüli tranzitjáról a német fővárosban európai uniós közvetítéssel folytatott tárgyalásokon – jelentette be késő este Berlinben Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke.

Az egy hónapja tartó tárgyalások eredményeképpen a felek megállapodtak az új gázszállítási szerződés elveiben, elhárítva ezzel a 2009-eshez hasonló "gázháború" megismétlődését.

A Németországba és az Európai Unió (EU) más tagállamaiba Ukrajnán keresztül irányuló orosz gázszállítások így jövőre is folytatódhatnak.

Német hírportálok beszámolói szerint Maros Sefcovic nem közölt tartalmi részleteket, azt viszont kiemelte, hogy a megegyezés elvi jellegű, és Moszkvának és Kijevnek is tovább kell még dolgoznia rajta, hogy aláírható szerződéssé váljék.

Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter – aki az ukrán delegáció vezetőjével, Olekszij Orzsel környezetvédelmi és energiaügyi miniszterrel együtt tett sajtónyilatkozatot az egész nap folytatott megbeszélés végeztével – elmondta: reméli, hogy a munka utolsó szakasza is sikeres lesz, és így az aláírás "nagyon hamar" megtörténik.

Olekszij Orzsel hozzátette, hogy az Európai Bizottság és a német szövetségi kormány közreműködésével folytatott tárgyaláson elfogadott szöveg

közelebb visz a megoldáshoz.

Peter Altmaier német gazdasági miniszter aláhúzta, hogy Berlinben fontos lépést tettek a megoldás felé.

Ágazati adatok szerint az EU a földgázfogyasztása nagyjából 18 százalékát fedezi olyan orosz földgázzal, amely Ukrajnán keresztül érkezik a közösség területére, így az EU-nak is fontos érdek az év végén lejáró orosz-ukrán tranzitszállítási szerződés megújítása.

A szerződést 2010-ben kötötték. Időközben jelentősen megromlott az orosz-ukrán viszony, miután Oroszország 2014-ben elcsatolta az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet, és oroszbarát szeparatistákat kezdett támogatni a Donyec-medencében, Ukrajna Oroszországgal határos keleti térségében.

Azonban a gáztranzit ilyen körülmények között is működött, így például tavaly az EU-ba szállított mintegy 200 milliárd köbméter orosz gáz nagyjából 40 százaléka Ukrajnán keresztül érkezett, aminek révén Ukrajna hozzávetőleg 3 milliárd dollár (890 milliárd forint) tranzitdíj-bevételhez jutott.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.