Legalább 284 civil vesztette életét idén az észak-afrikai arab országban dúló harcok miatt.

Az Európai Unió által támogatott líbiai parti őrség több mint 8000, Európa felé tartó embert fogott el és szállított vissza Líbiába annak ellenére, hogy az illetők élete ott veszélyben van

– közölte pénteken az ENSZ emberi jogi hivatala.

Több mint 8600 bevándorlót szállítottak vissza január és november között.

A Líbiában lévő menekültek rendszeresen szembesülnek gyilkosságokkal, önkényes fogva tartással, kínzással, szexuális erőszakkal, emberrablással és kényszermunkával állami tisztviselők és bűnözők részéről – mondta egy sajtótájékoztatón Genfben Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi szóvivője.

Líbia semmi esetre sem tekinthető biztonságosnak a kikötéshez

– tette hozzá.

Az ENSZ emberi jogi hivatala szerint legalább 284 civil vesztette életét idén az észak-afrikai arab országban dúló harcok miatt.

Líbiában Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta zűrzavar uralkodik, amelyben egymással rivalizáló milíciák igyekeznek minél nagyobb területeket ellenőrzésük alá vonni.

Líbia a fő kiindulási pontja azoknak az embereknek, akik a Földközi-tenger középső részén keresztül próbálnak meg eljutni Olaszországba vagy Máltára.

Az idén mintegy 14 500 bevándorló érte el ezt a két országot, ez a szám mintegy 24 ezer volt 2018-ban a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint. A Földközi-tenger nyugati részén az érkezők száma több mint a felére, 25 ezerre csökkent. Ezzel szemben a Földközi-tenger keleti részén Görögországba érkezők száma csaknem megkétszereződött, és elérte a 60 ezret.

Az IOM adatai szerint legalább 1250-en haltak meg január és december közepe között, miközben megpróbált átkelni a veszélyes vizeken. Bár 2014 óta ez volt a legalacsonyabb szám a halálos áldozatokat tekintve, az ENSZ szerint a Líbiából elindulók esetében nőtt a halálozások száma, mivel az embercsempészek még nagyobb kockázatokat vállalnak.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.