Csaknem a kétszeresére emeli a brit kormány azoknak az elsősorban tudományos, egészségügyi és ipari kutatással foglalkozó szervezeteknek a számát, amelyek a jövőben jogosultak lesznek magasan képzett külföldi szakemberek toborzására gyorsított letelepedési és munkavállalási eljárás felajánlásával – közölte hétfőn Priti Patel brit belügyminiszter.

Brexit: már meg is nyitotta a kiskaput a kormány a bevándorlók előtt

A bejelentés szerint a kormány 120 intézetet jogosít fel arra, hogy könnyített elbírálási feltétetek meghirdetésével ajánljanak állásokat, kutatási programokat külföldi szakembereknek.

Jelenleg 62 szervezet jogosult erre, köztük olyan intézmények, mint a brit tudományos akadémia szerepét betöltő Royal Society, a két legnagyobb brit rák- és szívgyógyászati alapítvány, a Cancer Research UK és a British Heart Foundation, valamint az ipari tudományok királyi akadémiája (Royal Academy of Engineering).

A konzervatív párti brit kormány az ausztráliai pontozásos elbíráláshoz hasonló, egységes – vagyis az Európai Unióból és az unión kívüli országokból érkezőkre egyformán érvényes – bevándorlási szabályozást kíván életbe léptetni a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után tervezett egyévi átmeneti időszak lejártával, várhatóan 2021 januárjától.

A tervezett új szabályozás értelmében a bevándorlási kérelmek elbírálása során előnyben részesülnek azok, akik tudnak annyira angolul, hogy nyelvtudásukat munkájukban és mindennapi életvitelükben hasznosítani tudják.

Ugyancsak előnyös elbírálásra számíthatnak, akik a brit üzleti szektor számára elsődleges fontosságú munkát tudnak végezni, és azok is, akik maguk létesítenek olyan üzleti vállalkozásokat, amelyek brit munkavállalókat alkalmaznak és Nagy-Britanniában adóznak.

Az egyes szakterületeken alkalmazható gyorsított elbírálási eljárásról vázlatosan már Boris Johnson miniszterelnök kormányának új programjában is szó esett. A programban, amelyet II. Erzsébet királynő ismertetett a Konzervatív Párt által nagy fölénnyel megnyert, december 12-én tartott előrehozott parlamenti választás után, az szerepelt, hogy gyorsított eljárással kaphatnak nagy-britanniai tartózkodási és munkavállalási engedélyt a Brexit utáni átmeneti időszak lejártával a külföldi orvosok, a szakképzett kórházi ápolók és más, magas szakképesítésű egészségügyi szakemberek.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) friss statisztikája szerint az idei harmadik negyedévben csak Angliában 92 ezer betöltetlen állás volt az NHS intézményeiben.

Priti Patel belügyminiszter hétfői ismertetése szerint azonban a gyorsított elbírálás lehetősége az egészségügy mellett szinte minden egyéb elméleti és alkalmazott tudományos kutatási és gyakorlati tevékenységre kiterjedhet.

Patel a bejelentéshez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: a brit kormány szeretné, ha Nagy-Britannia továbbra is az innováció élvonalában haladna, ezért olyan bevándorlási rendszerre van szükség, amely "a világ legpallérozottabb elméjű" szakembereit vonzza az országba.

Andrea Leadsom, az üzleti ügyek minisztere a belügyi tárca hétfői ismertetését kommentálva kijelentette: a kormány "globális tudományos szuperhatalommá" kívánja tenni Nagy-Britanniát, ezért a világ legjobb tudósait és kutatói kívánja arra ösztönözni, hogy Nagy-Britanniában dolgozzanak olyan területeken, mint például a tiszta energiaforrások felkutatása vagy az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia problémájának megoldása.

(Kép: MTI/AP/PA pool/Stefan Rousseau)

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Bar boris johnsont tovabbra is egy idiota bohocnak tartom, es teljesen alkalmatlannak barmilyen komolyabb dolog veghezvitelere, de akarki sugta neki ezt az otletet - ha megvalositja valoban - akkor a leheto legnagyobb huzast tette, amit lehet! Ez persze tobb mindent jelent: orbanvitya most mar tuti, hogy ot is kihuzza a karacsonyi ajandeklistajarol, mert hat egyfajta Soros-berenc migranssimogato lett belole!?, es mondjuk az is nagy baj, hogy amelyik EU-s tagallam jol viszonyult az EU-hoz, de mar tele lett a tokuk a rengeteg teljesen felesleges unios eloirassal es megkotesekkel, annak most itt az alkalom, hogy egy kivalo csapathoz csatlakozhasson. Szoval a magyarorszagi egeszsegugyi helyzet meg sokkal gyorsabban fog romlani, - es mar penzzel sem fognak tudni rajta segiteni, -sajnos az ellenzekiek sem, ha ok kerulnek kormanyra - , mert az emberhiany nagysaga mar igy is kronikus - szoval ezt megszivta az Unio - meg sajnos mi is...:( Koszonhetoen a dilis mafiafonoknek...:(
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
Nem tudom mit hitt a sok Brexit hivo? Hogy ha Anglia kilep az Uniobol akkor majd visszakapja a gyarmatait, es ujra olyan eros lesz mint a XIX. szazadban? Fel kene ebredniuk vegre. Csak a globalizacio es az Egyesult Europai Allamok jelenti az egyetlen jarhato utat.
Yoda69
@karma1: Ez a Boris ugy nez ki mint Trump angol copycatja.
karma1
@Yoda69: Tudod, az unokabatyam orvos volt, es lakott a szomszedsagaban egy hazaspar egy kamaszlannyal, akirol akkor meg senki nem tudta, hogy beteg,. Bizony, a 16 eves lanynak a jarasabol lehetett megitelni, hogy komoly agybetegsege van, es ez legeloszor a testtartason es a jarason mutatkozik meg., Mikor az unokatesom nagyon baratsagosan figyelmeztette a part, hogy a gyermeket el kene vinni egy ideggyogyaszhoz, mert komoly bajt elozhetnek meg, a par megsertodott, - a lany pedig 18 eves korara visszafordithatatlan agysorvadasnak indult.
boris pontosan ugy mozog, mint egy kajaert indulo gorilla a kifutoban, meg egy csomo mas jel is utal erre. Komolyan utana kene nezni az orvosi allapotanak - mint ahogy a puhosenak is utana kene nezni - ez nem vicc!
Yoda69
@karma1: Ugy latszik most ez a trendi, hogy agybeteg barmok kerulnek vezeto pozicioba. Mint orban, trumo, boris es a sort hosszan lehetne sorolni.
Yoda69
@durbincs: Rad itt senki sem kivancsi disznobaszo roman taho. Menj vissza az olba a kocadhoz, vagy szopd le a shikarit. Amelyik neked jobb bejon.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.