Egy oroszországi újságírónak, Alissza Jarovszkajának megszűnt az állása, miután Vlagyimir Putyin szokásos év végi megasajtótájékoztatóján kényes kérdést tett fel az orosz elnöknek, írja a BBC.

Kérdezett Putyintól – kirúgták

A Jamali Nyenyecföld autonóm területről érkező, helyi állami csatornának dolgozó újságíró egy kollégája elől rántotta el a mikrofont, és kezdett el beszélni az eddig meg nem épült hídról az Ob folyó felett, ami összekötné Labitnangi és Szalehard városát a Nyugat-szibériai-alföldön. A nő felemlegette, hogy a föderáció (azaz országos kormányzati) szinten egyre kevésbé van szó erről a vasútvonalról és a hídról, és megkérdezte, lehetne-e szó arról, hogy Putyinék "bevetik a nehéztüzérséget" az ügyben, vagyis arról, hogy valahogy felgyorsítsák a vonal építést, ami elősegítené a szállítmányozást a Jamali Nyenyecföldről Oroszország Arktiszhoz tartozó területeire.

A vasútvonalat még az 1940-es években kezdték el építeni Sztálin tervei alapján, Gulag-foglyok tízezreivel. A vasút egyik célja az volt, hogy összeköttetést teremtsenek Szalehard és Igarka mély vizű, tengerhajózásra is alkalmas kikötőivel az ország nyugati részének vasúthálózatához. Az Ob fölött, Szalehard felé vezető híd sosem épült meg.

Putyin minderre azt válaszolta, helytelen lenne, ha a kormány kedvére kiválasztana egy projektet a sok közül, de azt is mondta, a híd egy sarkalatos pont a Jamali Nyenyecföld szállítmányozásában, ahogy az arktiszi kikötők megnyitása is. Hozzátette, az államvezetés tud a problémáról, és foglalkozik vele.

Néhány nappal a sajtótájékoztató után az újságírónő elveszítette az állását. Az orosz sajtó szerint Jamali Nyenyecföld vezetőségének nem tetszett az újságírónő gerillaakciója, ezért meneszthették. Maga Jarovszkaja azt mondta, ő maga adta be a felmondását. Más sajtóorgánum pedig arról ír, menesztésének az a Facebook-bejegyzés lehet az oka, amiben a sajtótájékoztatós Putyinról azt írta, az elnökön nem lát botoxot, hanem éppen a korának megfelelően néz ki.

Mindenesetre Putyin szóvivője azt mondta, ők nem tudnak arról, miért menesztették az újságírónőt.

Kép: MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij

Forrás: Index

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Pedig az Apró villában még olyan "efftárskonform" volt!
Lepényleső
Na ugye,mennyivel jobb itt,-ahol az újságíró sem teheti fel kérdéseit?
simmering73
Örüljön neki, hogy egyáltalán túlélte ezt a kalandot.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.