Az idén is csökkent az illegális határátlépések száma az Európai Unió (EU) külső határán, de továbbra is nagy a közösségre nehezedő migrációs nyomás – mondta a Frontex EU-s határ- és partvédelmi szervezet vezetője egy szerdai német lapinterjúban.

Frontex: egyre kevesebb a menekült

Fabrice Leggeri a Die Welt című lap hírportálján közölt interjúban elmondta, hogy az illegális határátlépések száma "erősen csökkent" a 2015-ös 1,2 milliós rekordhoz képest.

Ez a folyamat az idén is kitart, az év végéig várhatóan 120 ezer ember lép be illegálisan az EU területére, ami 10 százalékos csökkenés 2018-hoz képest.

Azonban a migrációs nyomás így is "hatalmas" – fogalmazott a varsói központú uniós szervezetet 2015 óta vezető francia szakember, hozzátéve, hogy az újonnan érkezők mellett az utóbbi években érkezettek is komoly kihívást jelentenek.

Gond az úgynevezett belső migráció, vagyis az, hogy az állandó belső határellenőrzés nélküli uniós térségen, a schengeni övezeten belül sokan elhagyják azt az országot, ahová elsőként beléptek, és több országban nyújtanak be menedékjogi kérelmet, ami ellentétes az EU-s szabályokkal.

Szintén gond, hogy "még mindig nem sikerül elég jól" az elutasított menedékkérők visszatoloncolása a hazájukba.

Ugyancsak jellemző, hogy nem regisztrálnak valamennyi menedékkérőt abban az országban, amelyben elérték az EU területét. Sokan kihasználják ezt a lehetőséget és továbbutaznak a számukra leginkább megfelelő tagállamba, a "kívánságuk szerinti országba" – fejtette ki Fabrice Leggeri.

Arra a kérdésre, hogy mely tagállamok hanyagolják az érkezők regisztrációját, azt mondta, hogy nem nevez meg országokat, mert "közös európai kihívásról" van szó.

Kiemelte, hogy a Frontex segíthet a nemzeti hatóságoknak a menekültügyi migráció gondjainak megoldásában, a többi között az elutasított menedékkérők hazajuttatásának "aktív támogatásával".

Azzal kapcsolatban, hogy a Frontex létszámát 10 ezerre emelik a következő években, elmondta, hogy a munkatársak egy részét az eddigi gyakorlatnak megfelelően a tagállami határigazgatási szervektől irányítják át az uniós szervezethet.

Az viszont új, és "történelmi" változás, hogy 2021-től olyan munkatársak is lesznek, akik "ténylegesen európai határvédelmi tisztségviselőként" tevékenykednek majd. Ezt EU-zászlós egyenruhájuk és fegyverzetük is jelzi majd. A Frontex új, saját egységeit az illegális migráció, a határokon átívelő szervezett bűnözés és terrorizmus ellen harcban vetik majd be – mondta Fabrice Leggeri.

A 2019-es folyamatokról a többi között elmondta, hogy a Törökországból érkezők számának emelkedése több tényezőnek tulajdonítható. Közöttük van, hogy az ankarai vezetés szigorított a migrációs politikán, így a hatóságok következetesen érvényesítik a lakóhely kijelöléséről szóló szabályokat. Sokan viszont nem akarják elfogadni, hogy előírják nekik, hogy hol lakjanak, és ezért inkább továbbvonulnak Nyugat felé.

További ok, hogy jelentősen emelkedik a Törökországba érkező afgánok száma. Közöttük nemcsak a hazájukból menekülő emberek vannak, hanem olyanok is, akik Iránban dolgoztak, és az ottani gazdasági válság miatt elveszítették munkahelyüket, így igyekeznek eljutni Európába, ahová Törökországon keresztül vezet az útjuk.

Fabrice Leggeri hozzátette, hogy Törökország a földrajzi fekvése miatt is központi jelentőségű az EU-ba irányuló migrációt tekintve, ezért a Frontex rendszeres kapcsolatban áll a helyi hatóságokkal és a parti őrséggel. 

Forrás: MTI

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Hol van a bakondi szakértő karácsonyi "több százezres" riogatása?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
folytatom: Látod-e, hogy történelem hamisitás folyik?Látod-e, hogy az állam/kormány/állampárt beleszól az álllampolgárok aműgy legbensőbb magánügyeibe? Látod-e, hogy ideológiai átnevelés folyik, egy erőszakos egyházi beavatkozással? Látod-e, hogy úraépól a horthy korszak félfeudális rendszere? Látod-e, hogy ismét egypárt rendszerben élünk? Látod-e , hogy orbán viktor egy megtestesült gonosz- aki a "haza,nemzet, hit" felhasználásával igázza le az országot? Látod-e, hogy az "úri véreim" visszafelé tartanak Ázsiába? Látod-e, hogy maga orbán az ki akarja irni az országot Európából? Látod-e, hogy orbán viktor az iszlám vallás legnagyobb keritője ma Magyarországon? Látod-e a magyarországi szentegyházak elqrvulását? Látod-e, hogy orbán viktor keresztény magyar embereket üldöz- amikor ellehetetleniti az Oltalom működését, megbélyegzi az "Igazgyöngy" alapitvány és a hasonló tevékeny segitő civil szervezetet?Látod-e, hogy az ország miniszterelnökének felesége tüntet a határon túl, azon adományokkal, amelyet a határon belüli magyarok adtak össze a határon belüli még náluk is nehezebb sorsú embereknek? Jótékonykodik a mások adományával hazug és álnok módon. Látod-e, hogy lassan mindent elborit a hazugságuk?Látod-e, hogy a fidess erkölcs , egy romlott erkölcs? Látod-e, hogy nincs jogállam?Látod-e ,hogy nincs sajtószabadság? Látod-e, hogy egyre kevesebb a demokratikus jogunk? Látod-e, hogy orosz mintára itt is tobzódnak a fidess propagandistái- halált kivánva embertásaikra? Látod-e, hogy mindez hova vezet?
Ti egyet láttok- orbán az , aki nem engedi be a "vadakat", miközben ő telepiti be őket.
SystemError
@division: Nem igazán érdekel, hogy mekkorákat tévedsz, fogsz nagyobbat is, ha ezen a vonalon mész tovább azokkal akikkel... Látom nem veri a biztosítékot nálad, amit írtam a spanodról, akkor valóban ti intellektuálisan összeilletek, amitől itt ne haragudj, de szinte mindenkinek hányingere van, nem csak nekem. Ráadásól te nő vagy, ha jól emlékszem, ezért is mega gáz, hogy én vagyok az ördög számodra, de a kislány varrás oké...:) Szép napot a sziklaszilárd erkölcsi magasságokhoz! :Nem kell beszélgetnünk, de mielőtt az elefánt visszamegy a porcelán boltba kicsit tájékozódhatna, mert iszonyú bénán fog törni zúzni. Te fogod ezt állandóan fidesz és ellenzéki ügyre és te tartasz ezen az alapon szennyekkel szerintem...nem én Ne haragudj, ha történetesen itt ez a véleménykülönbség abban is megütközik, hogy hazudoznak, fenyegetnek egyesek és ez leginkább nem "eladott ország" volt. Shikari tette ezt egy évig személyesen és nem közszereplőre. Erről mi a véleményed? De mondom szerintem te nem te vagy már...mert itt mennek a nick cserélgetések is rendesen...Egy nőből eleve nem tudom kinézni, hogy erre mozdul, amit Shikai művel itt és oersze semmi baj az ég világon. Kérlek ne itélgess engem meg ilyen erkölcsi alapokkal, mert nem sok alapod van erre. Lehet csak tájékozatlanul visszanéztél és most te nagyon tudod kivel mivel, de hidd el fogalmad nincs...!
division
@SystemError: Életemben nem voltam nő:-)) Aki meg alaptalanul vádol meg tisztességes embereket nem a korát kell nézni, úgy látszik akkor ugyanarra az esetre gondoltunk.
Chao ragazza
@SystemError: Ezt akkor írd nekem ,amikor lemásztam a feleségedről !
SystemError
@Chao ragazza: Húha...:) Tahóságot tahósággal védesz, meglepő... A nagy pofa helyett kicsit gondolkozz, hogy milyen "alatságokat" kivánsz másoknak bunkó paraszt!
SystemError
@Chao ragazza: Ja és a feleségem biztosan nem akar semmit hatvanas megkeseredett náci kőművesektől. Sajnálom! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.