A Nagy Zöld Fal program célja, hogy egész Afrikában mesterséges erdőket hozzon létre, a fákat pedig újrahasznosított szennyvízzel tartják életben.

Erdő a sivatag közepén? Hogyan?

Fotó: Pixabay

Az elsivatagosodás szerte a világon aggasztja a tudósokat immár egy évtizede, de Egyiptomban különösen jelentős problémának számít, hiszen az ország területének 96%-át borítja sivatag.

A Serapium erdő egy 2007-ben indított, Nagy Zöld Fal névre keresztlet program részeként jött létre, amely az afrikai Száhel-övezet sivatagos területeit szeretné visszaerdősíteni.

Az övezet a 70-es években még sűrű növényzettel borított terület volt, ám a lakosság terjeszkedése, a nem fenntartható földművelés és a klímaváltozás együttes hatására rövid idő alatt teljesen elsivatagosodott.

Az alig 2 négyzetkilométeres erdő a 400.000 lakosú Iszmáilija város közelében fekszik, ahol a lakosság évente többmillió liter szennyvizet termel.

Az erdőtől nem messze a szennyvizet óriási, mikroorganizmusokkal teli tartályokba vezetik, ahol külön oxigén hozzáadásával gyorsítják a bakteriális tisztítási folyamatot. Ezután a megtisztított vizet csöveken keresztül vezetik át az erdőbe.

Az öntözővíz nitrogén és foszfor tartalma még tisztítás után is jelentős, ami hatékonyan járul hozzá a növényzet gyors növekedéséhez. Az egyiptomi kutatók szerint az erdősítésre tett erőfeszítésekkel akár 6500 négyzetkilométernyi sivatagot is megművelhető területté lehetne tenni.

Bár az elsivatagosodásra néha hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mintha a sivatag bekebelezné a vele szomszédos termőföldeket, valójában ez a folyamat általában egy korábban termékeny terület megművelhetetlenné válását jelenti, akár emberi tevékenység, akár egy hosszan tartó aszály következtében.

Az afrikai Nagy Zöld Fal program több, mint 20 ország részvételével igyekszik gátat szabni az elsivatagosodásnak, és újra művelhetővé tenni a sivatag bizonyos területeit. A program eddig a vártnál is jobban teljesít Afrikában, hiszen amellett, hogy munkalehetőséget teremt, termőterületet is létrehoz, széndioxidot köt meg és ételt termel a helyieknek.

Hasonló programba kezdtek tavaly a kínaiak is, akik több, mint 60.000 katonát helyeztek át szolgálatukból azzal a feladattal, hogy új fákat ültessenek az ország területén.

Szeretlek Magyarország

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.