Az orosz elnök tudatosan hazudik a második világháború kitöréséről, az ebben az összefüggésben Lengyelországról tett kijelentésekkel Vlagyimir Putyin Moszkva jelenlegi problémáit akarja elfedni – írta vasárnap kiadott nyilatkozatában Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Morawiecki: Putyin tudatosan hazudik a második világháború kitöréséről

Fotó: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Morawiecki a lengyel kormányfői hivatal honlapján közzétett terjedelmes állásfoglalásban arra reagált, hogy az utóbbi napokban Putyin kétségbe vonta az 1939 augusztusában kötött szovjet-német Molotov-Ribbentrop-paktum jelentőségét a második világháború kirobbantásában. A paktum titkos záradékával összhangban a Szovjetunió 1939. szeptember 17-én lerohanta Lengyelországot.

"Putyin elnök sokszor hazudott Lengyelország kapcsán. Mindig teljesen tudatosan tette ezt" – áll a Morawiecki által jegyzett dokumentumban. A lengyel miniszterelnök szerint Putyin szavait úgy kell értelmezni, mint a Moszkva által az utóbbi hetekben szenvedett "több lényeges kudarc" elfedésére tett kísérletet.

E kudarcokként Morawiecki a többi között a Krím megszállása miatt Moszkvára kirótt európai uniós szankciók meghosszabbítását, valamint az Északi Áramlat-2 orosz-német gázvezeték létesítésében részt vevő cégekre kirótt amerikai szankciókat említi.

Az állásfoglalás felidézi Lengyelország 1939 szeptemberében történő német, majd orosz megtámadásának eseményeit, aláhúzva, hogy mindkét támadásra az 1939 augusztusában kötött szovjet-német Molotov-Ribbentrop-paktum következtében került sor.

A paktum nem egy meg nem támadási szerződés volt, hanem "politikai és katonai szövetség, mely két érdekzónára osztotta Európát" – emeli ki Morawiecki. A kormányfő emlékeztet arra, hogy Sztálin támogatásának köszönhetően Hitler "büntetlenül meghódíthatott további országokat (...), és előkészíthette a holokausztot". Morawiecki ezzel Putyin azon állítására utalhat, miszerint második világháború előtti németországi lengyel nagykövet – akit az orosz elnök "gazembernek" és "antiszemita disznónak" nevezett – támogatta Hitler terveit a lengyelországi zsidók kitelepítésére Afrikába.

Határozott ellenkezés szükséges azokkal a próbálkozásokkal szemben, amelyeket az orosz elnök politikai indíttatásból Sztálin rehabilitációjára tesz – áll a dokumentumban.

Putyin kijelentései kapcsán már pénteken bekérették a lengyel külügyminisztériumba az orosz nagykövetet.

Donald Tusk volt lengyel kormányfő, az Európai Tanács korábbi és az Európai Néppárt jelenlegi elnöke vasárnap a Twitteren a kormány és az ellenzék közös állásfoglalását sürgette Putyin "szemtelen állításai" ügyében.

A 300polityka.pl lengyel hírportál értesülései szerint Morawiecki a nyilatkozatát Andrzej Duda elnökkel egyeztette. A hírportál szerint minkét politikai vezető "tudatában van annak, hogy az orosz provokációk hangneme erősödhet" a volt auschwitzi haláltábor felszabadításának január 27-én esedékes 75. évfordulója előtt.

MTI

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
Lop, csal, hazudik. Bizutos az is a fizetéséből lett a világ egyik leggazdagabb embere...
Ezt is ki fogja csináltatni, de az már öngól, ahogy itthon is az, amit már a Fidess

2020 a patkányirtás éve!.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Pedig a lengyelek elleni orosz támadás, az már "haladó" volt! Csak így válhatott a "haladó Nyugat" szövetségesévé!
SystemError
@Shikari: Toporzékoló majomparádé. Szegény elhízott hormonzavaros kisgyerek lehettél :(
lusta
Legyenek szívesek elolvasni Putyin kijelentéseit és nagy igazságokaqt találnak benne. Szerintem kissé sarkosan fogalmazott, de a II. világháborúhoz vezető útnak Európában szerintem is a müncheni egyezményben ágyaztak meg. Igaz, keleten a mandzsúriai háborút tekintik a világégés kezdetének. Vannak, akik az európai érintettséget már az abesszíniai háború kezdetétől datálják.
lusta
@Shikari: Ferdinand Foch marsalltól származik az idézett mondat. Magáról a békeszerződésről Woodrow Wilson amerikai elnök elég sommásan fogalmazta meg a véleményét ˝...kegyetlen, destruktív, brutális dokumentum...˝.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.