Január elsejével nemcsak új év, hanem új évtized kezdődik, amelyet abban bízva fogadhat Németország, hogy jó évek sora következik – emelte ki Angela Merkel német kancellár újévi köszöntőjében, amelyet kedd este sugároz az ARD és a ZDF német országos közszolgálati televízió.

Angela Merkel a kancellári hivatal által előzetesen ismertetett beszédben aláhúzta, hogy a huszonegyedik század húszas évei jó évek lehetnek hazájának, ha épít az erősségeire és mindarra, ami összeköti az embereket és amit együtt elértek.

Merkel nagyon bízik abban, hogy a húszas évek jók lesznek Németországnak

Fotó: wikipedia GFDL 1.2/Ralf Roletschek

Az újraegyesítés 2020-ban elkövetkező harmincadik évfordulójára utalva hozzátette: három évtized alatt "nagyszerű dolgokat értünk el, így például még soha nem volt munkája annyi embernek, mint most", de a következő évtizedben ismét "több dolgunk lesz annál, mint amit harminc éve gondoltunk".

A legnagyobb kihívások sorában elsőként a digitalizációt említette, amely szavai szerint az élet valamennyi területét átalakítja, így a munkaerőpiacot is. Ezért mindenkinek lehetőséget kell adni a képzésre, tanulásra, hogy sikeres lehessen a változó környezetben, hiszen "azt akarjuk, hogy a jövőben is minden embernek jó és biztos munkája, időskorra pedig biztos nyugdíja legyen".

Ehhez minden eddiginél több bátorság, erő és hajlandóság szükséges mindenkitől, hogy elhagyjanak kitaposott utakat és belevágjanak új dolgokba. Gyorsan kell cselekedni, és azzal a meggyőződéssel, hogy ami most még szokatlan, az sikerülhet, "és sikerülnie is kell, ha azt akarjuk, hogy a mai fiatal nemzedék és az utánuk következők is jó életet élhessenek ezen a bolygón".

A Föld felmelegedése "valóságos és fenyegető", a jelenség maga és a belőle fakadó válságok sora "az ember műve", ezért az egész emberiséget próbára tévő kihívás leküzdéséhez mindent meg kell tenni, ami csak "embertől telhető" – emelte ki a német kancellár, hangsúlyozta, hogy "most még lehetséges" sikerre vinni ezeket a törekvéseket.

Mint mondta, minden erejével küzd, hogy Németország hozzájáruljon a klímaváltozás ökológiai, gazdasági és társadalmi hatásainak megfékezéséhez. Hozzátette, hogy hazája építhet mindarra, ami eddig is erőssé tette: a találékonyságra, a szorgalomra és a kitartásra, az iparosokra, mérnökökre és szakmunkásokra, az állami és a civil szférára, az együttélésnek a családok és az egyesületek működésében megmutatkozó sajátos formájára és a másokért dolgozó emberek iránti megbecsülésre.

Mindehhez az alaptörvény értékei adnak iránymutatást, a szabadság, a szolidaritás, az emberi méltóság tisztelete és a szociális piacgazdaság elvei alkotják "iránytűnket a következő évtizedben is" – húzta alá Angela Merkel.

Arról is szólt, hogy Németországnak csak akkor mehet jól a sora, ha Európa is sikeres, mert "csak az Európai Unió közösségében tudjuk érvényesíteni értékeinket és érdekeinket, és biztosítani a békét, a szabadságot és a jólétet". Ezért a kormány a 2020 második félévében következő német soros EU-elnökség alatt is küzd azért, hogy az EU jelentősebb világpolitikai tényezővé váljék. Ezt szolgálja például egy EU-Kína és egy EU-Afrika csúcstalálkozó is – mondta a kancellár.

Ugyancsak a soros elnökség tervezett programjával kapcsolatban hozzátette: Németország és az EU biztonsága és jóléte nagymértékben függ attól, hogy van-e szomszédságában biztonság és gazdasági fejlődés. Ezért Németországnak és az EU-nak érdekében áll az együttműködés Afrikával, hiszen "csak akkor mérséklődhet a menekülés és a migráció, ha az embereknek van esélyük a békés és biztonságos életre".

(MTI)

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kissé felnőttem
minket is a 20as 30-asba visznek vissza? miért is ? ja lesz egy új fehér ló is? hát fejlődés?
de ennyire vissza ? mért nem 933-955 ig akkor már kalandozzunk is. max megint megvernek?
Csizmás Kond
Elmult ez az év is és elmulik a merkelkor is...BUÉK !
csak úgy....
@ómió: de be ám! :) annyira,hogy 2021 töl 1250 euró lesz a minimál nyugdíj...
ómió
@csak úgy...:Reméljük az oda frissen érkezett migriknek is! Lesz mit lerohasztaniuk! De, hogy ez a "rothadó kapitalizmus" ilyen minimálnyugdíjat produkáljon! Nálunk meg a "magasabbrendű szocialista társadalom" gazdasági hagyatékaként "már" a 28000-t is elkerülte!
Eladott Ország
@ómió: ma, 10:45; ORBÁN VÉLEMÉNYE AZ ISZLÁMRÓL ( ilyen egy politikai prostituált)
youtu.be/7mLtNI13J5U
Remekül példázza ez a videó, hogy Orbán folyamatosan hazudik. Ha kell még saját magának is.
ómió
@Eladott Ország: Az iszlám a saját világában olyan, amilyen! Kinek ez a véleménye róla, kinek az, lényegtelen! Ide viszont nem akarja hozni, szemben a bolsi fajtátokkal! Ha rajtatok múlna, már kalifátus lennénk! Bolsiként ennyit se lehet meglátni?
csak úgy....
@ómió: jó munkát végzett veled a fidesz propaganda, sikerült elbutítani és elvakítani!
a másik,-ne németországgal foglalkozz,nézz körül otthon.
ómió
@csak úgy...:Ez egy, a bolsevik hazudozógépezet által elbutított szemszögéből - a tiédből - így néz ki? Akkor a "jó munkához" esetedben kell "gratulálni"! Amúgy az az aprócska "nüansz" -téged, mint bolsit - sosem szokott befolyásolni, hogy a cikk maga (amit véleményezel) miről szól??
csak úgy....
@ómió: körösztanyád a bolsevik! néha használhatnád azt a maradék eszed...
csak nem te akarod megmondani,hogy én mikor mire és mit írhatok, mert az nagyon bolsis.
ómió
@csak úgy...:Ne "szerénykedj"! Az azért sosem véletlen, hogy valaki - mint te - állandóan "egy gyékényen árul" velük! Vagy így kimondva ennyire gáz?
csak úgy....
@ómió: fidesz=neobolsevizmus, neked meg annyi eszed van,mint egy 19-es vöröskatonának.
ómió
@csak úgy...:A neobolsevizmus - hazudozási próbálkozásod ellenére - ott indult, amikor 89-ben bevonultatok az MSZMP kongresszusra, mint "tüke" bolsik és kijöttetek onnan, mint "szocik"! Hofi szerint így, kijövetben - amikor az efftársaid hosszú sorban özönlöttek kifelé - mondta azt Grósz efftársad Nyers efftársnak, hogy Nyers efftárs! Legyen szíves, mutassa be nekem a kommunistákat! Na, innentől datálódik az, hogy alja bolsiságotokat még a római pápára is ráhazudjátok, csak, hogy viselnetek ne kelljen! Hogy tetszett neobolsevizmusotok rövid, ám annál igazabb története, másokat vöröskatonázó efftárs?
csak úgy....
@ómió: most mesélj orbán,kövér...stb. komcsi multjáról! :) át vagy ti baxva rendesen...
csak úgy....
@durbincs: üdvözöllek dicsö lovag! hallom a gréczi cerkáját nézegetted (irígykedve) hajnalig...
csak úgy....
@DurbincSS: beszarás...,te a zöld farkú unokatesó?
simmering73
Merkel joggal reménykedik, Magyarországról ez már nem mondható el.
verőce21
Németország..."az EU-elnökség alatt is küzd azért, hogy az EU jelentősebb világpolitikai tényezővé váljék. Ezt szolgálja például egy EU-Kína és egy EU-Afrika csúcstalálkozó is – mondta a kancellár."

Akkor miben is különbözik az eu-s gazdasági terv Magyarországétól, amikor mi már évekkel ezelőtt kimondtuk, hogy Mo. gazdasági jövője nem az EU-ban van, hanem a BRIC- országokhoz való közeledésben?
ómió
@csak úgy...:Nekik - ha az erről szóló hazugságaitkat levonjuk - legfeljebb csak olyan múltjuk lehet! Neked viszont a jelened a "tüke" bolsevik!
nezelodo
@durbincs: Mondtam már, a sarki fény a szülőanyád a kocsisoson, ahol te is kotonszökevényként létrejöttél. Meg is látszik rajtad a sikertelen magzatelhajtás szörnyű nyoma, nyomi.. Sebaj, így szeret a dakota-kipcsák mélykeresztény vezér!
kokopelli
@simmering73: ...de hiszen már India is EZER munkahelyet ígért! "Most megy a dolog fölfelé!"-mondta a
papagáj a macska szájában a lépcsőn felfelé!...a munkaerő meg Németország felé! (;-)))))))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.