Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Ádil Abdel Mahdi ügyvezető iraki kormányfővel és Benjámin Netanjahuval, az átmeneti izraeli kormány vezetőjével egyeztetett telefonon washingtoni idő szerint szerdán este.

Az USA újra beleszól a Közel-Kelet életébe

Az amerikai diplomácia vezetője az iraki politikustól azt kérte, hogy kormánya tegyen eleget kötelezettségeinek és akadályozza meg az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége elleni esetleges újabb támadásokat.

A külügyminisztérium közleménye szerint Pompeo erőteljesen elítélte a bagdadi nagykövetség ellen december 31-én elkövetett támadást. A tárcavezető "Irán támogatását élvező terroristák" támadásáról beszélt. Egyben kiemelte, hogy az iraki kormány által hozott biztonsági intézkedések jelentősen javították a biztonsági helyzetet.

"Az Egyesült Államok szabad, független és szuverén Irakot akar, és Donald Trump elnöksége idején továbbra is ezen munkálkodik" – olvasható a közleményben.

Pompeo az Ádil Abdel Mahdival folytatott beszélgetés után hívta fel Benjámin Netanjahut. Elismerését fejezte ki az izraeli politikusnak azért, mert szerinte "fáradhatatlanul küzd Irán térségbeli befolyásának ellensúlyozásáért". Pompeo egyúttal megköszönte Netanjahunak, hogy határozottan elítélte az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége elleni támadást.

A Morgan Ortagus amerikai külügyi szóvivő által kiadott közlemény szerint Mike Pompeo és Benjamin Netanjahu "ismételten megerősítette az Egyesült Államok és Izrael közötti megbonthatatlan köteléket".

Kép: MTI/AP/Evan Vucci

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.