Éles személyes támadásokba torkollott csütörtök este Zoran Milanovic volt horvát kormányfő, ellenzéki politikus, a Szociáldemokrata Párt (SDP) jelöltje és Kolinda Grabar-Kitarovic hivatalban lévő államfő, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltje két órán át tartó televíziós vitája. A vitát követő felmérések szerint a horvát nézők úgy vélték, Grabar-Kitarovic volt a meggyőzőbb.

A horvát közszolgálati televízió (HRT) által közvetített vitában a két politikus többek között olyan kérdésekre válaszolt, mint a gazdaság és demográfia, a külpolitika, a biztonsági, a migrációs válság, a korrupció elleni küzdelem harc és az elnöki hatáskör. A válaszok nagy részében azonban egymás személyét támadták a jelöltek.

Grabar-Kitarovic azt vetette Milanovic szemére, hogy a migrációs válság alatt az összes szomszédos országgal összeveszett. Szavai szerint a volt kormányfő a "földig égette a külpolitikai kapcsolatokat", amit neki kellett újjáépíteni. Milanovic azzal védekezett, hogy nem lehetett egyszerre 650 ezer embert megállítani 2015-ben, és hogy ne torlódjanak fel az országban, egyetlen megoldás az volt, hogy tovább szállították őket Szlovéniába és Magyarországra.

Milanovic szerint Grabar-Kitarovic az elmúlt öt évben szégyent hozott a tisztségére, és furcsa viselkedéséről beszéltek az emberek. Az államfő erre azt válaszolta, hogy ő sem hallott semmi jót az európai vezetőktől Milanovicról.

A szocialista politikus azzal vádolta az államfőt, hogy kedvezményes hitelt vett fel lakásvásárlásra, amit csak HDZ-esek kaphattak, és ami szerinte tisztességtelen és erkölcstelen volt azokkal szemben, akik háromszor akkora kamat mellett kaphatták meg ugyanazt a kölcsönt. Grabar-Kitarovic erre azt válaszolta, hogy ő becsületesen visszafizette a hitelt.

Grabar-Kitarovic úgy vélte: Milanovic kormányzása alatt eladósodott Horvátország, és egyre több fiatal hagyta el az országot. Milanovic szerint ugyanakkor az ő kormánya stabilizálta a gazdaságot, a fiatalok pedig azért hagyták el az országot, mert Horvátország csatlakozott az Európai Unióhoz, és megnyíltak előttük a lehetőségek.

A két jelölt a vita alatt többször is hangoztatta, hogy a másik valótlanságokat állít, egyben rágalmazással vádolták egymást.

Ez volt a harmadik televíziós vita a héten. Vasárnap az N1 horvát hírcsatorna közvetített volna vitát, de csak Grabar-Kitarovic ment el a felvételre, így egyedül ő válaszolt a műsorvezető kérdéseire. A RTL kereskedelmi csatorna hétfő esti tévé vitáján már mindkét államfőjelölt részt vett, a két és fél órás vitában a két politikus bár jól szerepelt, szakértők szerint csak saját szavazóikat tudták megszólítani. Bár ez a vita sem volt mentes személyes támadásoktól, a csütörtöki sokkal hevesebbre sikeredett, annak ellenére is, hogy szinte ugyanolyan kérdésekre kellett válaszolniuk. A Nova TV kereskedelmi csatorna péntek estére hirdetett meg televíziós vitát, de részvételét egyelőre egyik jelölt sem erősítette meg.

December 22-én, az első fordulóban Milanovic a voksok 29,52, míg Grabar-Kitarovic a szavazatok 26,72 százalékát szerezte meg.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.