A Népi Mozgósítási Erők (PMF) nevű síita fegyveres erő járműveit érte támadás, hatan meghaltak.

Légicsapás érte szombat hajnalban Bagdadban az egyik síita fegyveres csoport járműoszlopát, hat ember meghalt, három súlyosan megsebesült

– közölte az iraki hadsereg. Az asz-Szumarija pánarab televízió tudni vélte, hogy az amerikai hadsereg a főváros északi részén, a Tadzsi nevű stadion közelében támadt a konvojra azért, hogy megölje a szervezet egyik parancsnokát, akinek nevét nem közölték.

A PMF azonban azt tudatta, hogy

nem magas rangú vezetőik, hanem a csoporttal kapcsolatban álló egészségügyiek haladtak a konvojban. Egy névtelenségbe burkolózó amerikai tisztviselő szerint pedig a támadást nem az amerikai hadsereg követte el.

A Newsweek viszont úgy tudja washingtoni forrásokból, hogy amerikai dróntámadás történt,

a célpont pedig a PMF-hez tartozó Ali imám Brigádok vezetője, Subul al-Zaidi volt. Egy pentagoni informátor szerint „nagy a valószínűsége”, hogy al-Zaidi is meghalt.

Az eseményről a Reuters és az AP is beszámolt, előbbi szerint hatan haltak meg, utóbbi öt áldozatról tud, de nem neveztek meg senkit.

A támadás mindössze egy nappal azután történt, hogy Donald Trump amerikai elnök parancsára Bagdadban likvidálták Kászim Szulejmáni iráni tábornokot, a Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges alakulatának parancsnokát.

Trump ezt azzal magyarázta, hogy a tábornok küszöbön álló merényleteket és „aljas támadásokat” tervezett amerikai katonák és diplomaták ellen, a korábban iraki célpontok elleni támadásokat és a bagdadi amerikai nagykövetség elleni akciót is ő irányította, sőt Szulejmani vezette a teheráni kormányzat elleni korábbi tüntetések elfojtását is. Trump leszögezte, hogy Washington azért hajtott végre célzott támadást Bagdadban, hogy megelőzzön, és ne megindítson egy háborút.

„Nem törekszünk rendszerváltoztatásra Iránban” – jelentette ki és egyúttal mély tiszteletéről biztosította az irániakat. Trump ismételten hangsúlyozta, hogy kész és felkészült bármilyen akcióra annak érdekében, hogy megvédje az amerikaiakat.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Szegény amcsik már sérvet kapnak a demokrácia cipelésétől, pedig már egyszer elvitték Irakba, de megint elkezdték hurcolni, hogy Iránnak is jusson! Nem tudom mit szólnának, ha őket is meglátogatná így valamelyik, hozzájuk hasonló elmebeteg?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.