A Pentagon megerősítette azokat a korábbi sajtóértesüléseket, amelyek szerint a kormány újabb katonákat küld a térségbe.

Az amerikai elnök Kászim Szulejmáni likvidálását azzal magyarázta, hogy a tábornok küszöbön álló merényleteket és aljas támadásokat tervezett amerikai katonák és diplomaták ellen, és ő áll a bagdadi amerikai nagykövetség elleni támadás mögött is. Trump azt is mondta, hogy az amerikai kormányzat nem törekszik rendszerváltoztatásra Iránban.

Az amerikai kormányzat nem törekszik rendszerváltoztatásra Iránban – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök péntek délután a floridai Palm Beachen lévő Mar-a-Lago villájában tett rövid nyilatkozatában.

Az amerikai elnök azt mondta, hogy Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges alakulatának parancsnokát akció közben kapták rajta, és így végeztek vele. Azt is közölte, hogy a célzott támadást az ő parancsára hajtották végre.

Szulejmáni rémuralmának vége

– tette hozzá Trump.

Trump: Amerika a támadással nem megindítani, hanem megelőzni akar egy háborút

Az elnök közlése szerint Szulejmáni küszöbön álló merényleteket és aljas támadásokat tervezett amerikai katonák és diplomaták ellen. Kifejtette azt is, hogy a korábban iraki célpontok elleni támadásokat és a bagdadi nagykövetség elleni akciót szintén ő (Szulejmáni) irányította, sőt, ő vezette a teheráni kormányzat elleni korábbi tüntetések elfojtását is.

Donald Trump hangsúlyozta, hogy az iráni rezsim agressziójának a térségben – beleértve az általa támogatottak destabilizáló tevékenységét is – véget kell érnie és most kell véget érnie.

Leszögezte, hogy Washington azért hajtott végre célzott támadást Bagdadban, hogy megelőzzön, és ne megindítson egy háborút.

Nem törekszünk rendszerváltoztatásra Iránban

– jelentette ki és egyúttal mély tiszteletéről biztosította az irániakat. Trump ismételten hangsúlyozta, hogy kész és felkészült bármilyen akcióra annak érdekében, hogy megvédje az amerikaiakat.

Nyilatkozata után Trump nem adott lehetőséget a jelenlévő újságíróknak, hogy kérdéseket tegyenek fel.

Beszéde előtt nem sokkal Morgan Ortagus, az amerikai külügyminisztérium szóvivője Washingtonban közleményt adott ki, amelyben tudatta: Mike Pompeo amerikai külügyminiszter telefonon egyeztetett Mohammad el-Halboszival, a bagdadi parlament elnökével. A közlemény szerint a két politikus egyetértett abban, hogy csökkenteni kell a feszültséget Irakban és az egész térségben.

Közben a Fehér Ház egyik tisztségviselője újságírókkal közölte, hogy az amerikai kormányzat a Kazáli Hálózat nevű iraki síita paramilitáris csoport terrorista szervezetté nyilvánítására készül.

A Pentagon megerősítette azokat a korábbi sajtóértesüléseket, amelyek szerint a kormány újabb katonákat küld a térségbe. A tárca szóvivője szerint a katonákat Kuvaitba telepítik.

Cikk- és címlapkép: AFP

MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
A háború gyilkosság és nyomor, de amerikának csak üzlet.
ómió
Nem úgy, mint Obama efftárs az "arab tavaszával"?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok