A lengyel államfő bejelentette kedden, hogy nem vesz részt a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet január 23-i Holokauszt Világfórumán, amelyen megemlékeznek az auschwitzi koncentrációs tábor 75 évvel ezelőtti felszabadításáról. Andrzej Duda azért határozott így, mert a szervezők nem tették lehetővé, hogy beszédet mondjon a rendezvényen.

Megsértődtek a lengyelek, nem mennek el Auschwitz felszabadításának 75. évfordulójára

Andrzej Duda a lengyel miniszterelnökkel, Mateusz Morawieckivel közösen tartott sajtóértekezleten tudatta döntését. A két politikus a Duda kezdeményezésére összehívott kabinettanács ülése után lépett a sajtó elé. A rendkívüli ülésen a kormánytagok az államfő vezetésével az auschwitzi haláltábor felszabadításának január 27-én esedékes évfordulójának nemzetközi vonatkozásairól, valamint a közel-keleti helyzetről tanácskoztak.

Andrzej Duda kifogásolta, hogy az auschwitzi náci német megsemmisítő tábor felszabadításának 75. évfordulója, a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából tartandó jeruzsálemi rendezvényen tervek szerint felszólal Vlagyimir Putyin orosz elnök, továbbá a német és a francia államfő, valamint az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok képviselői, miközben Lengyelország államfője – az ennek érdekében tett diplomáciai lépések ellenére – nem kapott ilyen lehetőséget.

Duda emlékeztetett arra, hogy Auschwitz áldozatai közül a legtöbb, hárommillió ember, lengyel állampolgár volt.

Döntése fontos vonatkozásaként kiemelte, hogy az utóbbi időben Vlagyimir Putyin "a történelmi igazságnak teljesen ellentmondó" kijelentéseket tett Lengyelország második világháborús szerepéről. Ezzel arra utalt, hogy Putyin nemrégen kétségbe vonta az 1939 augusztusában kötött szovjet-német Molotov-Ribbentrop-paktum jelentőségét a második világháború kirobbantásában. A paktum titkos záradékával összhangban a Szovjetunió 1939. szeptember 17-én megtámadta Lengyelországot. Az orosz elnök emellett "antiszemita disznónak" nevezte a háború előtti berlini lengyel nagykövetet.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök ebben a vonatkozásban valószínűnek nevezte, hogy Moszkva az elkövetkező hónapokban további provokációkat hajt végre, destabilizálni próbálja Lengyelországot. Ezért a kabinettanács "különféle hibrid támadások" megelőzéséről is egyeztetett – mondta.

Duda elmondta továbbá: Auschwitz felszabadításáról a 75. évforduló napján, január 27-én a volt haláltáborban fog megemlékezni több ország államfőjével és túlélőkkel együtt.

Kilátásba helyezte, hogy az auschwitzi emlékhelyen leróják tiszteletüket a vörös hadsereg azon katonái előtt is, akik 1945-ben (miután a németek a tábort nagyrészt evakuálták) "a haláltáborban még megmaradt foglyok felszabadításáért harcoltak", valamint megemlékeznek az ott korábban meggyilkolt orosz foglyokról.

Az auschwitzi megemlékezéseket kiemelt biztonsági intézkedések kísérik, a közel-keleti helyzetre való tekintettel – közölte Duda.

A Kászim Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének parancsnoka ellen végrehajtott amerikai támadás utáni közel-keleti helyzet a keddi kabinetülés másik témája volt.

Duda szerint a külföldön, többek között az iraki NATO-misszióban szolgálatot teljesítő lengyel katonák jelenleg nincsenek "közvetlen veszélyben", de az iraki lengyel kontingensnél megfelelő biztonsági intézkedéseket vezettek be.

Kép: MTI/EPA/Julien Warnand

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Ezek a hülye polyákok így és ezzel nem az oroszokat fogják megalázni, hanem a zsidó áldozatok emlékét. Külön bukét ad a dolognak, hogy a tábor éppen Lengyelország tdrületén van. Tehát a nemmegjelenés éppen saját hazájuk területére esik. Ebben a táborban írtották ki a lengyelek jelenlegi nagy baráti Magyarországának 420.000 áldozatát is. Ezzel még a Füstösbe is rúgnak egyet.
staro2
Alaposan elolvasva úgy vélem, hogy a lengyel miniszterelnök jól döntött. A jeruzsálemi megemlékezésen nem beszélhet, és Putyin mellett amúgy sem szeretne mutatkozni.
Ezért Oświęcimben a volt haláltábor területén emlékezik a meggyilkoltakra.
Helyes döntés.
lusta
Lengyel barátainknak egy Soros-bérenc felcsúti pocakos kis tolvaj zsebcézár retorikáját sikerült átvenniük.
1. A legfrissebb történészi kutatások szerint sem volt másfél milliónál több áldozat Auschwitzben.
2. Ebből a másfél millióból fél millió magyar áldozat volt.
3. A 70 éves felszabadítási évfordulóra meg sem hívták Putyint Auschwitzbe.
teuton
@lusta: 4es pont: A lengyelek regen es most is, a haburu elött es utan is antiszemitak voltak, söt, meg a tulelökön a 40es evek vegen is pgromokkal vegeztek.
DURBINOS
@namihami: te nagyon m@rh@ kamuhami! hülye az ANYÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁD, az a falábúúúúúúúúúúú?
lusta
@teuton: Náluk is ugyanaz a gond, mint nálunk. Nem hajlandóak szembenézni a múlttal. A putyini beszéd is ezért érinti őket kellemetlenül. Amikor a saját történészeik szembesítik őket a tényekkel, akkor a történészek az árulók, a lengyelségüket megtagadók. Mindenkinek ajánlom, kiváló film a Pokłosie. Pont ezt a témát feszegeti és a rendező Pasikowski és a két testvért játszó ifjabb Stuhr és Czop kiválóan mutatják be eghy kis krimi keretében az elhellgatni kívánt múltat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.