Gyerekholttestet találtak az Air France francia légitársaság egyik Boeing 777-es típusú repülőgépének futóműházában a párizsi Roissy repülőtéren. A járat az elefántcsontparti Abidjanból érkezett a francia fővárosba – közölték szerdán rendőrségi források.

A repülőgép kedd este indult el az afrikai országból, és szerda reggel 6 óra után érkezett Párizsba. A lengén öltözött gyerek holttestét egy órával később találták meg a futóműben.

A légitársaság szóvivője megerősítette "egy illegális bevándorló" halálát, amelyet "emberi tragédiának minősített". Az Air France nem közölt életkort, de több forrás szerint egy tíz év körüli gyerek holttestét találták meg.

Az illetékes Bobigny település ügyészsége utasította a légi közlekedési csendőrséget a gyerek halála okának megállapítására. A holttestet a nap folyamán vizsgálja meg a rendőrség.

Nem ez az első eset az utóbbi években, hogy afrikai illegális bevándorlók, többségében fiatalkorúak holttestére bukkannak Európába érkező repülőgépek futóműveiben.

Franciaországban 2013-ban volt legutóbb erre példa, akkor egy Kamerunból érkező járat futóművében találtak egy kiskorú holttestére, szintén a Roissy repülőtéren.

Rendőrségi források szerint a szerda reggel talált fiú feltehetően megfulladt vagy pedig a hidegtől vesztette életét a futóműben, ahol mínusz 50 Celsius-fokra süllyed a hőmérséklet a 9 és 10 ezer méteres repülési magasság között.

A fűtőművek házát nem fűtik és nem is tartják nyomás alatt.

Egy elefántcsontparti biztonsági forrás szerint "az emberi tragédián túl az eset az abidjani repülőtér jelentős biztonsági hibáira is rávilágít". Az illetékes az AFP hírügynökségnek elmondta: nem tudja hogyan tudott bejutni egy kisgyerek a futóműbe, illetve kérdés, hogy segítette-e őt valaki.

A francia hírügynökség kommentárja szerint jóllehet a folyamatos dzsihadista támadásoknak kitett Elefántcsontpart az egyik legdinamikusabban fejlődő afrikai ország, és 2012 óta évente átlagosan nyolcszázalékos a gazdasági növekedése, az onnan Európába irányuló illegális bevándorlás az elmúlt években példátlan méreteket öltött. Egy olasz civil szervezet adatai szerint 2017-ben 8753 elefántcsontparti fiatal (14 és 24 év közötti) érkezett illegális úton az olasz partokra, köztük 1263 nő és 1474 kísérő nélküli kiskorú.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
...pedig csak merkelmamát ment meglátogatni...
ómió
"Atomtudósként" kíváncsi volt, bírja-e a mínusz huszat! Nem nyert!
36
Hmmm...régi szép gyarmati idők. Akkor volt rend a világon.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.