Több mint félmillió afgán tért vissza hazájába tavaly, nagyrészük Iránból és Pakisztánból – közölte csütörtökön a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

Az afgánok inkább hazamennek

Az Iránból érkezett 485 ezer fő több mint felét visszatoloncolták, a többiek önkéntes alapon döntöttek a hazatérés mellett. 2018-ban az IOM szerint meghaladta 773 ezret az Iránból visszatért afgánok száma.

Az IOM megjegyezte, hogy ezek az adatok olyan afgánokra vonatkoznak, akiket az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) nem regisztrált menekültként, vagyis nem rendelkeznek érvényes tartózkodási engedéllyel Iránban. A szervezet szerint mintegy 2 millióra tehető Iránban a menekültstátusszal nem rendelkező afgánok száma, míg 950 ezren élveznek ilyen védelmet és további 600 ezren pedig érvényes vízummal rendelkeznek.

A visszatérések nagy száma részben az iráni gazdaság válságával magyarázható. Az Iránban élő afgánokat rendszerint feketén foglalkoztatják. Az általános gazdasági nehézségek miatt azonban a feketemunka iránti kereslet is csökkent.

Ugyanakkor Afganisztán is magas munkanélküliséggel küzd, nem is szólva a gyenge gazdasági fejlődésről és az országot sújtó fegyveres konfliktusról.

Az IOM közölte azt is, hogy további több mint 25 500 afgán tért vissza Törökországból, közülük mindössze 573-an döntöttek az önkéntes hazatérés mellett a Nemzetközi Migrációs Szervezet segítségével, a többieket viszont kitoloncolták.

Kép: MTI/EPA/Vatan Jar

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

36
Ja, a saját kultúrkörükből haza mennek. Európából is hazamennének ha felvennénk a stílusukat. De tudják, hogy az európai ember, már nem európai-tisztelet a kivételnek.
És ha már stílusról van szó, az ünnepek alatt beszéltem egy, a déli határon is szolgáló emberrel, aki a saját tapasztalatát mondta el nekem. Azt, hogy szép szóval nem mindig-inkább ritkán- lehet az illegális határátlépőkre hatni, de amikor a magyar, jól láthatóan felhúzza a fegyverét a szemük láttára, akkor mindjárt megszelídülnek. Ja. Stílus...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.