Rakétával lőhették le szerdán Teherán felett az ukrán utasszállítót. A videón jól látszik a becsapódás, de hallatszik a repülő földet érésének hangja is. Amerikai tisztségviselők szerint az irániak tévedésből lőhették le a gépet. Az amerikai bejelentéssel közel egyidőben egy videót tett közzé a The New York Times. A lap alaposan megvizsgálta a 19 másodperces felvételt, és arra jutott, hogy hiteles, valóban az a pillanat látható rajta, amikor rakétatalálat éri az ukrán gépet. Közben az ukrán és az iráni államfő telefonon egyeztetett a légi katasztrófa kivizsgálásáról. Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára közölte, hogy jelenleg hét lehetséges verziót vizsgálnak a katasztrófa okaként, ebből három egyelőre bizalmas, négyet nyilvánosságra hozott.

Itt a felvétel arról, amikor rakétatalálat éri a levegőben az ukrán utasszállítót Iránban – videó

Mentőegységek tagjai dolgoznak a lezuhant Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép balesetének helyszínén, az iráni Sahriár város közelében 2020. január 8-án. A szerencsétlenséget senki sem élte túl. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

167 utassal és 9 tagú személyzettel a fedélzetén zuhant le egy ukrán Boeing 737-es repülőgép Iránban magyar idő szerint még szerdán. A tragédiát előbb műszaki hibának tudták be, csütörtökön azonban már több amerikai titkosszolga forrás is azt állította, hogy

egy eltévedt iráni rakéta miatt zuhant le a gép.

A New York Times megszerzett egy videófelvételt, amin jól látható, ahogy a rakéta eltalálja az ukrán utasszállító repülőt. A találat Parand felett érte a gépet, nem messze a teheráni reptértől, ahol az ukrán gép szerdán lezuhant – írja az Index.

Először egy kis robbanás látható, ahogy a rakéta eltalálja a gépet, ami azonban nem robbant fel, hanem visszafordult a reptér felé, ahol aztán már lángolva csapódott a földbe – teszi hozzá a lap.

Eközben a Bellingcat oknyomozó portál egy részletes anyagot tett közzé, amelyben a videó helymeghatározását alaposan kivesézik, és ők is arra az eredményre jutottak, mint a NYT munkatársai. Ehhez különböző műholdfelvételeket, sőt, még a Pitagorasz-tételt is felhasználták – írja a 24.hu.

Amerikai tisztségviselők szerint is a Irán lőtte le a gépet

Amerikai tisztségviselők szerint az ukrán gépet közvetlenül a teheráni repülőtérről történt felszállása után Irán lőtte le – közölte csütörtökön az internetes oldalán a The Wall Street Journal című lap meg nem nevezett magas rangú kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva.

A lap megfogalmazásában "rendkívül erős a gyanú", hogy a gép nem meghibásodás vagy emberi hiba miatt zuhant le, hanem Irán két föld-levegő rakétát lőtt ki rá. Egy másik, szintén neve elhallgatását kérő tisztségviselő hozzáfűzte:

az irániak tévedésből lőhették le a gépet.

A gyanút az alapozza meg, hogy a gép roncsai nagy területen szóródtak szét. A lap által idézett egyik szakértő szerint ugyanis a műszaki hiba miatti zuhanáskor a törmelékek sokkal kisebb körben szóródnak.

A gép lelövésének gyanújáról több amerikai televízió és lap közölt értesüléseket, ám mindegyikük csupán meg nem nevezett forrásokra hivatkozott.

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban újságíróknak azt mondta: benne is él a gyanú, hogy nem műszaki hiba okozta balesetről lehet szó. Hozzáfűzte, hogy a gép "nagyon durva környéken" repült, és előfordulhatott, hogy "valaki tévedett". Az elnök nem mondta ki egyértelműen, hogy a gépet lelőtték volna.

Az amerikai sajtóban több helyütt – például a CNN hírtelevízióban, a CBS tévében vagy a Newsweek című lapban – emlékeztetnek arra, hogy a gép röviddel azt követően zuhant le, hogy Irán megtorlásként Kászim Szulejmáni – a Forradalmi Gárda Kudsz nevű elitegysége parancsnoka – bagdadi meggyilkolásáért rakétákat lőtt ki iraki katonai támaszpontokra. A CNN meg nem nevezett európai biztonságpolitikai tisztségviselőket idézett, akik szerint az ukrán légitársaság gépét lelőtték.

Johnson: ha Irán lőtte le a gépet, valószínűleg nem szándékosan tette

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint ha Irán lőtte le a teheráni felszállás után néhány perccel lezuhant ukrán utasszállító repülőgépet, valószínűleg nem szándékosan tette.

Johnson a Downing Street által csütörtök este közzétett nyilatkozatában megerősítette, hogy az ukrán légitársaság Boeing 737-esén négy brit állampolgár is utazott. A brit kormányfő alapvető fontosságúnak nevezte, hogy az áldozatokat haladéktalanul, az őket megillető végtisztesség mellett hazaszállítsák.

Közleményében Johnson úgy fogalmaz: mára összegyűlt egy olyan információhalmaz, amely arra utal, hogy az ukrán repülőgépet egy iráni föld-levegő rakétával lőtték le. Ebben az esetben jó esély van arra, hogy Irán ezt nem szándékosan tette – áll a brit miniszterelnök nyilatkozatában.

Johnson teljes körű, átlátható vizsgálatot sürgetett az ügyben. Hozzátette: a brit kormány folyamatosan a térségi feszültség sürgős enyhítésére ösztönzi az összes érintettet.

Telefonon egyeztetett az ukrán és az iráni államfő a légi katasztrófa kivizsgálásáról

Telefonon beszélt csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán és Haszan Róháni iráni elnök a szerdán Teheránnál lezuhant ukrán utasszállító repülőgép katasztrófájának vizsgálata ügyében – közölte az ukrán államfő hivatala.

A tájékoztatás szerint az iráni elnök biztosította ukrán hivatali partnerét afelől, hogy országa kész teljeskörűen hozzájárulni az objektív vizsgálat lefolytatásához a szerencsétlenség okának megállapítása végett.

Róháni hozzáfűzte: Irán az ukrán szakértőknek operatív hozzáférést biztosít minden szükséges adathoz.

Zelenszkij részvétét fejezte ki a katasztrófa iráni állampolgárságú áldozatai iránt. Megjegyezte, hogy az ukrán fél már bekapcsolódott a katasztrófa kivizsgálásába, csütörtökön ukrán szakértői küldöttség utazott Iránba. "Bízom abban, hogy az ön közreműködésével átlátható, átfogó és objektív vizsgálat lefolytatása révén a lehető leggyorsabban megállapítást nyernek ennek a tragikus eseménynek a körülményei" – fogalmazott az ukrán elnök.

Zelenszkij a nap folyamán szintén telefonon beszélt Boris Johnson brit miniszterelnökkel is, akit arra kért, hogy országa szakértői is kapcsolódjanak be az ukrán gép katasztrófájának kivizsgálásába.

Egyúttal neki is részvétet nyilvánított a járaton életüket vesztett brit állampolgárságú utasokért.

Az ukrán elnök hivatalos honlapján közzétett közlemény szerint a brit miniszterelnök támogatta Zelenszkij javaslatát, és ígéretet tett arra, hogy a legjobb brit szakértők kapcsolódnak be a tragédia körülményeinek feltárásába.

A szerdai repülőszerencsétlenségben összesen 176-an haltak meg a gép 9 fős ukrán személyzetével együtt.

A MAU – teljes nevén Ukrajna Nemzetközi Légitársasága – Boeing 737-es típusú gépének fedélzetén utazók közül senki sem élte túl a balesetet. Két utas volt még ukrán állampolgárságú, a többiek további hat ország állampolgárai: irániak (82), kanadaiak (63), svédek (10), britek (3), afgánok (4) és németek (3).

Itt a felvétel arról, amikor rakétatalálat éri a levegőben az ukrán utasszállítót Iránban – videó

A legénység egyik tagjának, Julia Sologubnak az élettársa a Kijev melletti Boriszpil repülőtéren 2020. január 8-án, miután 176 emberrel a fedélzetén felszállás után lezuhant a Ukraine International Airlines ukrán légitársaság Boeing 737-800-as repülőgépe a teheráni Khomeini Imám repülőtér közelében. A szerencsétlenséget senki sem élte túl. Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a nap folyamán közölte, hogy jelenleg hét lehetséges verziót vizsgálnak a katasztrófa okaként, ebből három egyelőre bizalmas, négyet nyilvánosságra hozott.

Ezek között sorolta fel a rakétabecsapódást – amit okozhatott egy Tor típusú orosz gyártmányú rakéta, mivel interneten megjelent információk alapján ilyen típusú rakéta maradványait találták meg a katasztrófa közelében –, a gép ütközését drónnal vagy más repülő eszközzel, a hajtómű felrobbanását műszaki meghibásodás következtében vagy terrorcselekmény okozta robbanást a fedélzeten.

Tor típusú légvédelmi rakétarendszereket korábban a Szovjetunió, majd Oroszország gyártott. Az Ukrajinszka Pravda hírportál orosz sajtóforrásokra hivatkozva azt írta, hogy mintegy harminc darab ilyen típusú rakétarendszert adott el Oroszország Iránnak a 2000-es években.

Mindeközben Donald Trump már jóváhagyta az Irán elleni új szankciókat

Az Irán elleni új szankciókat már jóváhagytam, és azonnali hatállyal érvénybe lépnek

- jelentette ki csütörtökön Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban újságíróknak.

Az elnök közölte: a Fehér Ház rövid időn belül be is jelenti az új szankciókat, amelyek szerinte a változatlanul érvényben lévő korábbi büntető intézkedésekhez képest is keményebbek lesznek.

Trump ismételten kitért a múlt péntekre virradóra végrehajtott célzott dróntámadásra, és ismét "szörnyetegnek" nevezte a támadásban megölt iráni Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz nevű különleges egységének vezetőjét.

"Egy igazi szörnyet csíptünk el. Kiemeltük őket, és ennek már jó régen meg kellett volna történnie" – mondta, utalva arra, hogy Szulejmánival együtt a támadásban meghalt az iraki Abu Mahdi al-Muhandisz, az iráni támogatású iraki milíciák ernyőszervezetének, a Népi Mozgósítási Erőknek a vezetője is.

Az amerikai elnök először szólt arról, hogy Szulejmáni milyen merényletet készített elő. Mint mondta: a hírszerzési jelentések szerint egy amerikai nagykövetséget akart felrobbantani. Ezt az információt eddig sem ő, sem az amerikai kormányzat tagjai nem említették. Arra a kérdésre, hogy vajon nem a bagdadi nagykövetség tervezett levegőbe röpítéséről volt-e szó, Trump azzal válaszolt: ez "nyilvánvaló", és utalt a nagykövetség előtti múlt heti tüntetésre.

Szóba hozta a teheráni repülőtér mellett szerdán lezuhant ukrán repülőgép ügyét is. Mint fogalmazott:

"hajlik arra", hogy gyanakodjék a katasztrófa okai miatt.

Az amerikai sajtóban csütörtökön jelentek meg – meg nem nevezett kormányzati tisztségviselőkre hivatkozó – információk, hogy az ukrán légitársaság gépét az iráni légvédelem lőtte le. Ez az információ először egy jordániai lapban jelent meg, a gép lezuhanása után pár órával. A lap akkor azt írta:

az irániak tévedésből lőtték le a gépet, amelynek valamennyi utasa és személyzete életét vesztette.

Forrás: Index, 24.hu, HVG, MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

almalibre
Ez azért érdekes, valaki éjszaka a mobiljával a sötét eget épp ott pásztázza, ahol véletlen rakéta talalálat ér egy repcsit. A véletlen pedig többszörösen is létezik…
36
@almalibre: Ja. Nekem az is feltűnt, hogy nem mondogatja a felvételt készítő, hogy Allah Akhbar. Szerintem ez a történet vagy Izraeli, vagy amerikai volt. De lehetett kínai vagy orosz is. Lehet találgatni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.