Elhunyt Sir Roger Scruton konzervatív brit író-filozófus, a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetés birtokosa.

Sir Rogert – a Brit Akadémia és a Királyi Irodalmi Társaság tagját, a Buckingham Egyetem és az Oxfordi Egyetem vendégprofesszorát – 75 éves korában érte a halál. A hírt vasárnap este jelentették be Scruton professzor saját honlapján.

Roger Scruton ötvennél több könyv és publikáció szerzője.

Daniel Hannan, a kormányzó brit Konzervatív Párt volt európai parlamenti képviselője a kor legnagyobb konzervatívjaként méltatta Scrutont. Szavai szerint Sir Roger halálával az ország kimagasló intellektust veszített el.

Sajid Javid, a konzervatív párti brit kormány pénzügyminisztere vasárnap esti Twitter-bejegyzésében kiemelte, hogy Roger Scruton egyedülálló mértékben járult hozzá a közélethez, és e hozzájárulás része volt az egykori kelet-európai szabadságharcosok támogatása éppúgy, mint a nyugati konzervativizmus ügyének hatalmas mértékű előmozdítása.

Timothy Garton Ash liberális brit történész, publicista a Twitteren közzétett vasárnap esti méltatásában rendkívüli intellektusnak nevezte Scruton professzort, és ő is kiemelte, hogy Sir Roger a közép-európai másként gondolkodók nagy támogatója volt.

Garton Ash úgy fogalmaz: Scruton provokatív, néha felháborodást kavaró konzervatív gondolkodó volt, olyasvalaki, akinek velük szemben hangoztatott ellenvéleményét a liberális társadalmaknak is örömmel kell fogadniuk.

Sir Rogert a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetésben részesítette Áder János köztársasági elnök. A kitüntetést Orbán Viktor miniszterelnök adta át december elején a londoni magyar nagykövetségen.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Ennyire műveletlen,

vagy csak pofátlanul hazudik a derék Lánczi mester

Ja most éppen az Bandi gyerek osztja az észt a párt központi naplapjában.

A derék „mester” a Budapesti Corvinus Egyetem rektora és Politikatudományi Intézetének vezetője, a Századvég Alapítvány elnöke. Ami már majdnem olyan jó, mint Kövér Laca, aki az MSZMP-KB hasonló intézete munkatársa volt! =))
A dolognak külön érdekessége, hogy sokak szerint: „Lánczi András a jobboldal talán leghírhedtebb gondolkodója és az Orbán-rendszer egyik fő apologétája”. Nem tudom, de egyfelől az biztos, hogy a leghíresebb megállapítása, hogy: „amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”.Másrészt ami az apologéta voltár illeti az orbáni rendszer sem nem tan, sem pedig eszme!! =))
No de félre a bevezetővel, térjünk a tárgyra! A szerző jegyzi a párt központi napilapja tegnapi cikke: „A bölcsesség szeretete – Sir Roger Scruton halálára”! Ami valami nekrológ szerűnek szánódott, így minősítéseket (a bölcsesség szeretete az ő esetében is éleslátást, a teljességre való törekvést és legfőképpen az ítéletalkotás kiválóságát jelentette, ami saját olvasatában is sokakban: „antiszemitizmusa, rasszizmusa és nőellenességge” -ként érzékelődik) nem is említem.
Nos hoc & nunc sem Scruton, sem pedig Lánczi filozófiai munkásságával sem kívánok foglalkozni, csupán rögzítem az ismert tényt: Scruton egyértelműen a „Traditionalist conservatism, vagy más néven a classical conservatism” képviselője. Ami igencsak távol áll attól, amit Orbán és bandája a világról és főleg a konzervativizmusról képzeleg! S ezt Lánczi igen jó dokumentálja, idézve a mestert:
pl. az elítélő megjegyzését: „Csak a radikális modern politika hirdeti, hogy az emberi élet kérdéseit a politikának – az államnak – kell megoldania”
és elítélte: „bármilyen olyan eszme vagy politikai szerveződés, amely rombol vagy az ész kritikai fensőbbsége nevében jogosnak tartja a politikai radikalizmust, szembeállítva azt a szokással, a...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.