Közösségi finanszírozás segítségével tenné lehetővé Borisz Johnson brit kormányfő, hogy megszólalhasson a felújítás alatt álló londoni parlament tornyának híres harangja, a Big Ben Nagy-Britannia Európai Unióból való kivonulásának napján, január 31-én.

Brexit: Boris Johnson kongatná a harangokat

A 13,7 tonnás harang 2017 óta leginkább néma, mivel a hivatalosan Erzsébet-toronynak nevezett óratornyot felújítják, csak nagyon fontos események idején, például az újév köszöntésekor szólaltatják meg a jellegzetes hangú harangot.

A brit parlament alsóházának egyik bizottsága elutasította Brexit-párti képviselők azon javaslatát, hogy az unióból való kilépés alkalmából is szóljon a harang, mondván, az nagyon költséges lenne.

Johnson kedden a BBC televíziónak adott interjújában elmondta, hogy 500 ezer fontba kerülne, ha január 31-én éjfélkor megszólaltatnák a harangot. Azonnal felvetette, hogy az ország polgárai adakozhatnának e célból.

"Kidolgozunk egy tervet, így az emberek elősegíthetnék a Big Ben harangjátékának megszólalását. A harangnyelvet elvitték, ezért azt helyre kell állítani, hogy megrendelhessük a Big Ben harangjátékát a Brexit éjszakáján. Ez nagyon költséges" – mondta.

A kormányfő szóvivője közölte, hogy nincs külön kormányalap a pénz összegyűjtésére, de ha mások összegyűjtik az összeget, a kormány tárgyalna a parlament illetékeseivel. "Bármi is történjen, a kormány biztosítani fogja, hogy január 31-et tisztességesen megünnepeljék" – hangoztatta.

Kép: MTI/AP/Matt Dunham

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.