Ötszázötven tudós írta alá azt a felhívást Horvátországban, amelyet kedden adtak át a kormánynak, a parlamentnek, valamint az illetékes minisztériumnak, és amelyben arra szólítják fel őket, hogy mielőbb cselekedjenek a klímaváltozás enyhítéséért – írta a helyi sajtó.

Tudósok szólították fel cselekvésre a kormányt a klímaváltozás enyhítéséért.

A horvát tudósok azt állítják: az éghajlatváltozás, amellyel jelenleg szembesül a világ, rendkívüli állapotot idézett elő. "Ez a legsúlyosabb és legösszetettebb válság, amelynek az emberiség valaha ki volt téve" – hangsúlyozták.

Mi mondták, a felhívással cselekvésre akarják ösztönözni az illetékes intézményeket, hogy tegyenek konkrét és célratörő intézkedéseket a probléma megoldására.

Nikola Biliskov, a zágrábi Rudjer Boskovic Intézet munkatársa a sajtónak úgy nyilatkozott: "A mérésekből származó grafikonok mind azt mutatják, hogy elértük a klímaváltozás veszélyeinek határát, ezt a folyamatot egy idő után már nem lehet visszafordítani".

Bliskov szerint az aktuális éghajlatváltozás legfőbb okai a káros antropogén hatások. Ahhoz, hogy változást lehessen elérni, sürgős ambiciózus akciótervre van szükség globális szinten, mégpedig konkrét célkitűzésekkel – mondta, majd hozzátette: már ebben az évben radikálisan csökkenteni kell a szén-dioxid-kibocsátást, hogy 2030-ra 45 százalékra zsugorodjon, 2050-re pedig teljes karbonmentességet lehessen elérni.

Kiemelte, hogy a dokumentumban tizenegy követelést fogalmaztak meg.

A tudósok egyebek között "rendkívüli klímaállapot" kihirdetését kérték az egész országra, továbbá kutatók bevonását az éghajlat-politikai döntéshozatali folyamatokba. Kinyilvánították részvételi szándékukat az éghajlati válsággal kapcsolatos társadalmi tudatosság növelésében, amely magában foglalja az oktatással kapcsolatos témák kidolgozását a fenntartható fejlődésről, s ezeket szerintük be kell építeni az iskolai tantervekbe.

Sürgették továbbá a fenntartható energia-akcióterv végrehajtását, amelynek végső célja a fosszilis energiahordozók kitermelésének teljes felfüggesztése, az alacsony szén-dioxid-kibocsátó foglalkozások és életmódok, valamint a helyi termelők támogatása.

Kiemelték, hogy a fenntartható társadalom kialakítása globális összefogást igényel.

"Ez olyan követelmény, amely kizárja az úgynevezett kis országok kifogásait. Magában foglalja a szinergikus (együttműködő) emberi tevékenységet" – mondta Bliskov.

Kép: MTI/EPA/Antonio Bat

Forrás: MTI

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@Jozefina: Februárra kell kidolgozni a klíma szennyezési adót! Nem elég? Ne legyünk már telhetetlenek! Tudod milyen "egészséges", mikor egy piros lámpánál állva elmegy előtted pár öreg teherautó, kamion, autóbusz? Különösen most, ebben az időben. A szállópor élet, erő, egészség! Bocs a szarkazmusért!
KisGenyo2
A népesség csökkenése nélkül a CO2
kibocsátás sem fog érdemben csökkenni.
Magyarországon is így sikerült. ;-)
Csizmás Kond
@fideszes gyökér: Azzal nem megyünk sokra.
gawarbi
http://MooXi.net... - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
fahrenheit451
Aki divat terepjárót, vagy bármi más luxusjárművet (jacht, repülő, helikopter, űrhajó, tengeralattjáró, harci roller, téliszalámi) vesz, az a vételár ötszörösét fizesse be a klímavédelmi alapba.
igaz, még nincs klímavédelmi alap, de majd lesz. Vagy nem.
fideszes gyökér
@Csizmás Kond: akkor Kovácsné a 4/2-ből.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.