Az Európai Néppárt frakciója csekély többséggel úgy döntött, azt ajánlja tagjainak, támogassák az Európai Parlament Magyarország és Lengyelország ellen indított jogállamisági eljárását – közölte Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő Strasbourgban szerdán, a néppárti vita után.

A néppárt is folytatná a magyar kormány elleni jogállamisági eljárást

A politikus közölte: a frakció megosztott volt, több delegáció jelezte, nem ért egyet a javaslattal, míg mások támogatták.

A magyar delegáció mellett mások is megfogalmazták, hogy a javaslat baloldali politikai csapda, amely a néppártot nehéz helyzetbe hozza azzal, hogy a magyar és a lengyel ügyet egy határozat keretében tárgyalják – mondta Hidvéghi Balázs.

A csütörtöki szavazáson a néppárt megosztott lesz, de többsége várhatóan támogatni fogja a szocialisták indítványát. A néppárti vitán mások mellett az olasz, a német és a francia képviselők fogalmaztak meg kritikát a baloldali javaslatról, és álltak ki a magyar álláspont mellett – közölte Hidvéghi Balázs.

Az Európai Parlament Strasbourgban szerdai plenáris ülésén vitázott a jogállamiság magyarországi helyzetéről. Csütörtökön pedig állásfoglalási indítványt kíván elfogadni.

A Magyarország esetében az Európai Parlament által kezdeményezett 7-es cikk szerinti eljárás célja, hogy megállapítsa: fennáll-e a tagállam esetében az uniós alapértékek megsértésének veszélye.

Az EP elsősorban az igazságszolgáltatás függetlensége, a szólásszabadság, a korrupció, a kisebbségek jogai, valamint a bevándorlók és menekültek helyzete miatt fejezte ki aggodalmát.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Van benne már kriptobolsi elég, aki megszavazza!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.