Augusztus elsejéig elnapolták Romániában a családi pótlék megduplázását: erről sürgősségi rendeletet fogadott el csütörtökön a román kormány.

A jogszabály azt a költségvetési fedezet nélkül, ellenzéki javaslatra megszavazott törvényt módosítja, amelyet kedden hirdetett ki Klaus Iohannis államfő.

Ludovic Orban miniszterelnök a kormányülés elején kifejtette: nehéz helyzet elé állította a parlamentben váratlanul megszavazott emelés, mivel a kormány a 2020-as költségvetés kidolgozásakor nem számolt ezzel a többletkiadással, ezért lehetetlen azonnal érvényt szerezni "a szociáldemokraták demagógiájának és populizmusának védjegyét viselő" törvény előírásainak.

A kormányfő hozzátette: ez azonban nem azt jelenti, hogy az általa vezetett Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem óhajtaná és nem oldaná meg a "gyermekpénz" megduplázását. Orban szerint a már hatályos költségvetés kiigazítására leghamarabb júliusban lesz törvényes lehetőség, ezért a családi pótlék megduplázását sürgősségi kormányrendelettel augusztus elsejéig elhalasztják.

A jogszabály szerint a gyermekenkénti családi pótlék havi összege a jelenlegi 150-ről 300 lejre (21 ezer forint) emelkedik a két év feletti, illetve 300-ról 600 lejre a két év alatti kiskorúak esetében.

Gazdasági elemzők szerint a pótlék azonnali megduplázása 7,5 milliárd lejjel (525 milliárd forint), a GDP 4,25 százalékra emelte volna 2020-ban az államháztartási hiányt, amelyet már jelenleg is 3,6 százalékra várnak.

Romániában idén önkormányzati és parlamenti választásokat is rendeznek.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.