A szenátusi tárgyalás kedden kezdődik meg.

Alan Dershowitz és Kenneth Starr személyében új jogászokkal bővült azoknak a védőknek a csapata, akik a Donald Trump amerikai elnök ellen folyó alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) jövő héten kezdődő szenátusi tárgyalásán az elnök védelmét ellátják – jelentette be Jay Sekulow, Donald Trump ügyvédje.

Sekulow közleménye szerint Dershowitz alkotmányos érveket fog felsorolni az eljárás és az elnök elmozdítása ellen. Alan Dershowitz az Egyesült Államok egyik legismertebb ügyvédje, aki pályafutása során olyan hírességeket védett, mint Mike Tyson, a nemi erőszakkal megvádolt ökölvívó, Patty Hearst, a Hearst-sajtódinasztia elrabolt lánya vagy Claus von Bülow, a felesége elleni gyilkossági kísérlettel vádolt dán-brit milliárdos, akinek peréből film is készült. Jay Sekulow bejelentése után Dershowitz – aki publikációiban és televíziós szerepléseiben is rendszeresen Donald Trump védelmére kel – a Twitteren azt írta:

azért vesz részt az impeachment-tárgyaláson, hogy megvédje az alkotmányt, és elejét vegye egy veszélyes alkotmányos precedens megteremtésének.

A Mediaite című hírportálnak ugyanakkor fontosnak tartotta leszögezni, hogy bár részt vesz a jogászok munkájában, nem tagja a csapatnak. Mint fogalmazott:

azt hiszem, túlzás volna azt állítani, hogy tagja vagyok Trump csapatának. Arra kértek fel, hogy terjesszem elő alkotmányos érveimet, amelyeket előterjesztettem volna akkor is, ha Hillary Clintont választották volna meg elnöknek és ellene indult volna impeachment-eljárás.

Hangsúlyozta: az egész szenátusi tárgyaláson mindössze egy órán keresztül lesz jelen, addig, amíg elmondja érvelését. Egy másik pénteki Twitter-bejegyzésében Dershowitz emlékeztetett rá: 1998-ban ellenezte a Bill Clinton ellen indított impeachmentet, 2016-ban pedig Hillary Clintonra, a demokraták akkori elnökjelöltjére szavazott.

Sztárjogászokkal erősít Trump

Kenneth Starr a Bill Clinton ellen indított eljárás republikánus ügyésze volt, aki korábban a Clinton házaspár régi, arkansasi birtokügyletét is vizsgálta. Közleményében Jay Sekulow bejelentette, hogy a védőkhöz csatlakozik még Robert Ray független tanácsadó is, aki a Clinton elleni eljárásban az elnök elleni jelentés végleges változatát állította össze. A szenátusi tárgyaláson az elnököt védő jogászcsapatot Jay Sekulow és Pat Cipollone, a Fehér Ház tanácsadója vezeti.

Péntek délután a Fox televízió azt közölte, hogy Pam Biondi volt floridai államügyész és Jane Raskin, Donald Trump személyes tanácsadója szintén részt vesz a védők munkájában. A szenátusi tárgyalás kedden kezdődik meg, miután csütörtökön John Roberts, a tárgyalást vezető főbíró, az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke és a szenátus tagjai – akik a tárgyaláson az esküdtek szerepét látják el – ünnepélyes keretek között a kongresszusban letették az esküt.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.