Szlovénia ismét bevezetheti a sorkatonai szolgálatot, amennyiben nem tudja megnövelni a fegyveres erők hivatásos katonáinak létszámát – derült ki a védelmi minisztérium hosszú távú terveire vonatkozó, úgynevezett Fehér Könyvből, amelyet kedden mutatott be a parlament felsőházának, a Nemzeti Tanácsnak.

Újra kötelező lesz a katonai szolgálat – visszatér a sorkatonaság

A dokumentum szerint – amely két évig készült – Szlovénia a következő 15 évben a jelenlegi 7100 fős hivatásos és tartalékos katonákból álló állományát fokozatosan növelné, 7500 hivatásos és 1500 tartalékos katonát szeretne tartani. Amennyiben ez idő alatt nem sikerül megfelelő számú hivatásos katonát alkalmaznia, Szlovénia fontolóra veszi a sorkatonai szolgálat újbóli bevezetését.

A tervek szerint az ország 2025-re éves szinten a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékát költené majd védelmi célú kiadásokra. Szlovénia 2004-ben lépett be a NATO-ba. A kormány éves szinten a GDP 1,01 egy százalékát fordította eddig a hadseregre. A NATO elvárásai szerint a védelmi célú kiadásoknak el kellene érniük a GDP két százalékát.

Ennek az összegnek a húsz százalékát felszerelésekre és fegyverekre költenék, változtatva a jelenlegi gyakorlaton, amely szerint a védelmi kiadásokra szánt pénzek nagy része fizetésekre és más kötelezettségek költségeinek a kifizetésre megy el.

A dokumentum arról is rendelkezik, hogy a hadseregnek képesnek kell lennie létrehozni két közepes zászlóaljat, amely majd részt vesz a NATO-missziókban. 2018-ban a 800 fős szlovén NATO-zászlóalj a harckészültségi ellenőrzés (CREVAL) során nem felelt meg az elvárásoknak, emiatt a kormány akkor felmentette a hadsereg vezérkari főnökét és helyettesét is.

Forrás: MTI

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Giovanni Alba
Felhívnám a cikkíró és a szerkesztő figyelmét egy "apróságra". Egy, a jövőben esetlegesen bekövetkező eseményt nem etikus tényként beállítani, hacsak nem a cikkre kattintások számának növelése a cél. Van az a pénz ...
"Amennyiben ez idő alatt nem sikerül megfelelő számú hivatásos katonát alkalmaznia, Szlovénia fontolóra veszi a sorkatonai szolgálat újbóli bevezetését.."
az idézet a cikkből van
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szép új világ
@Cicamama55: A nőknek is, főleg azoknak akik az ilyen ötletet támogatják.
Cicamama55
@szép új világ: Nem is gondoltam, hogy a véleményemnek ilyen súlya van! Mondjuk én voltam sorozáson, katonakönyvem is volt. Kispuskával, pisztollyal lőttem, lövésvezetőként is ténykedtem. Nem ijednék meg, de a mozgásom már nem a régi! :)))
Eriksson
@36: Évek múltával még a elszenvedett szívatások is átlényegülnek.
nevemnick
Valahogy nem ártana bevezetni nálunk is. Hogy is volt egy pszichológus mondása: ,,A mai srácokra nem lehet rászólni, mert félek, hogy fejbe vágnak a ridiküljükkel..."
nevemnick
@KisGenyo2: ahogy nézem neked nem ártana... :D

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.