Értetlenséget váltott ki csütörtökön Brüsszelben Ursula Von der Leyen EU elnök a davosi gazdasági világfórumon tett nyilatkozata, miszerint "néhány héten belül" létrejön egy kereskedelmi megállapodás az EU és az Egyesült Államok között.

Ursula Von der Leyen olyat tud, amit senki más

Bernd Lange az Európai Parlament képviselője és a nemzetközi kereskedelemmel foglalkozó bizottság elnöke szerint sem ők, sem a Bizottság magas pozícióban lévő illetékesei sem tudják értelmezni Von der Leyen bejelentését.

Egy nagy európai államot képviselő diplomata szerint senki sem tud a tervről semmit, bár a Bizottság tervez egy új intézkedési csomagot az Egyesült Államokkal való kereskedelmi feszültségek enyhítésére, de annak a "részletei egyelőre nem ismeretesek".

Egy másik diplomáciai forrás szerint, a februárban Washingtonba látogató Von der Leyen "csak a saját nevében nyilatkozhatott", és bejelentése csak "politikai nyilatkozat" lehetett, hiszen egy kétoldalú megállapodás kivitelezése lehetetlen pár hét alatt.

Szerdán Donald Trump amerikai elnök súlyos vámok kivetésével fenyegette meg az Európai Uniót arra az esetre, ha nem sikerül átfogó kereskedelmi megállapodást kötni, és az európai országok nem hagynak fel a leginkább az amerikai óriásvállalatokat érintő digitális adó bevezetésével.

Az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak nem lesz egyszerű megállapodásra jutnia, ugyanis Brüsszel azt akarja elérni, hogy az agrárágazatot hagyják ki belőle, míg Washington a közbeszerzések piacát tartaná zárva.

A helyzetet nehezíti, hogy több európai ország – Franciaország, Ausztria és Olaszország – 3 százalékos mértékű digitális adót vetett ki a nagy technológiai vállalatoknak az adott országban keletkezett bevételeire, amit az amerikai kormányzat rendkívül sérelmesnek tart.

Phil Hogan, az unió kereskedelmért felelős biztos a múlt héten Washingtonba látogatott azzal a céllal, hogy új lendületet adjon az amerikai és európai kereskedelmi kapcsolatoknak, de nem ért el jelentős előrelépést.

Kép: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

centsirra
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.