Az amerikai elnök még Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és vetélytársa, Beni Ganz jövő heti Washingtonba érkezése előtt felvázolja palesztin-izraeli béketervét. Ezt maga Donald Trump közölte újságírókkal azt követően, hogy Mike Pence amerikai alelnök Jeruzsálemben bejelentette a két izraeli politikus vizitjét a Fehér Házban.

Trump még Netanjahu és Ganz Washingtonba érkezése előtt felvázolja palesztin-izraeli béketervét

Az amerikai elnök nem árult el részleteket, de a tervet "az évszázad megállapodásának" minősítette.

Közölte, hogy röviden tájékoztatta erről a palesztinokat is, de nem nevezte meg, hogy a palesztin vezetésből kivel, mikor és hogyan egyeztetett.

Sok kezdeményezést kell tenniük, de biztos vagyok abban, hogy először negatívan reagálnak majd, pedig a tervezet nagyon is pozitív lesz a számukra

- fogalmazott. Hozzáfűzte: "bizonyos idő múlva" hosszabban is beszél majd a palesztin féllel.

Mike Pence alelnök csütörtökön Jeruzsálemben fejtette ki az amerikai nagykövetségen újságíróknak, hogy Donald Trump meghívta Netanjahut és Ganzot, és a találkozón az amerikai kormányzat régóta emlegetett, de még ismeretlen közel-keleti rendezési tervét vitatják meg.

A Fehér Ház Pence bejelentése után ugyan megerősítette a várható látogatást, de Trump először – a Twitteren reagálva – "tisztán spekulációnak" nevezte a vizitről szóló híreket, sőt, úgy vélekedett, hogy sem Netanjahu, sem Ganz nem hagyja ott a választási kampányt csak azért, hogy Washingtonba utazzék.

A várható béketervet a kormányzat régóta ígérte, de egyelőre nem sokat tudni róla. Kidolgozását Jared Kushner, Trump veje és tanácsadója irányította, és tavaly nyáron egy Bahreinban tartott diplomáciai konferencián egyes, kifejezetten gazdasági céljait felfedték.

Kiderült: Washington "gazdasági jövőképet" vázol fel a Palesztin Hatóság területén élők és a szomszédos országok számára, gazdasági fellendülést és jólétet ígérve nekik. A lényeges területi kérdésekről azonban nem esett szó, ezek részletezését későbbre, a béketerv egésze bemutatásának idejére ígérték.

A palesztinok akkor elutasították a vázolt gazdasági elképzeléseket, a területi vitáról és a palesztinok ENSZ-határozatokban garantált jogairól nem is esett szó.

Elemzők szerint a béketerv várhatóan Izrael számára lesz kedvezőbb. Úgy vélik, ezt látszik alátámasztani több amerikai lépés is: például az, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tavaly decemberben bejelentette, nem tekinti a nemzetközi joggal ellentétesnek a – palesztin önrendelkezésű területen épített – ciszjordániai zsidó telepeket, s hogy Washington tavaly márciusban formálisan elismerte a Golán-fennsík feletti izraeli fennhatóságot.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.