Lehetséges az egyidejű tárgyalás az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) utáni kereskedelmi kapcsolatokról – mondta vasárnap a brit Brexit-ügyi miniszter.

Brexit: az EU-tól távolodik, az USA-hoz közeledik London

Stephen Barclay a BBC televíziónak nyilatkozva elmondta azt is, hogy a brit kormány az EU-val kialakítandó kereskedelemben nem fog "csak az eltérés kedvéért eltérni" a jelenleg érvényes szabályozásoktól, de nem is fogja automatikusan átvenni az EU szabályait.

Barclay ezzel finomította Sajid Javid pénzügyminiszter minapi kijelentését. Javid a Financial Times című londoni üzleti lapnak a múlt héten azt mondta, hogy brit részéről semmiféle igazodás nem lesz az uniós szabályokhoz a Brexit után.

A pénzügyminiszter elismerte, hogy ennek "így vagy úgy", de hatása lesz az üzleti szektorra, szavai szerint azonban a brit vállalatok már a kilépésről döntő 2016-os népszavazás óta tudják, hogy megszűnik a brit EU-tagság.

A Brexit-ügyi miniszter a vasárnapi BBC-műsorban ugyanakkor kijelentette, hogy a cél a zéró vámtételeket és kvótamentességet tartalmazó kétoldalú egyezmény elérésére az EU-val.

Kép: MTI/EPA/Brit parlament/Jessica Taylor

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.