Az Egyesült Királyság három nap múlva kilép az Európai Unióból. Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök kormánya különböző rendezvényekkel, jelképes eseményekkel készül a példátlan esemény napjára – a legfrissebb felmérésből azonban kiderül, hogy a brit választók nagyon nagy többsége semmi különöset nem tervez péntekre.

Brexit: nem izgulják túl a britek a kilépést

A brit EU-tagság helyi idő szerint pénteken 23 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor szűnik meg. Ez történelmi jelentőségű pillanat lesz, mivel az EU és elődszervezetei történetében még nem volt példa teljes jogú tagország távozására.

Boris Johnson hivatala a péntekre tervezett események egyelőre vázlatos menetrendjét ismertetve a minap úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Királyság a kilépés napján "visszanyeri függetlenségét".

A miniszterelnök aznap este televíziós beszédet is intéz a brit néphez, és a kilépés napján különlegesen tervezett, 50 penny névértékű Brexit-pénzérme is forgalomba kerül "Peace, prosperity and friendship with all nations" – Béke, jólét és barátság minden nemzettel – felirattal.

A britek nagy többségét azonban a Brexit napjának elérkezte meglehetősen hidegen hagyja, jóllehet akik a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazáson a kilépésre voksoltak, három és fél éve várnak arra, hogy döntésük teljesüljön.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov kedden ismertetett felmérése szerint a britek 80 százaléka semmi különöset nem tervez péntekre szokásos napi rutinján túl.

Arra a kérdésre, hogy szerveznek-e valamilyen különleges programot a kilépés napjára, a válaszadók 23 százaléka úgy válaszolt, hogy valószínűleg nem, 57 százalékos abszolút többségük ugyanakkor azt mondta, hogy biztosan nem, vagyis a felmérés alapján a britek 80 százalékának nincsenek különleges tervei péntekre.

Mindössze hat százalék mondta biztosra, további 7 százalék valószínűsítette, hogy valamilyen módon megemlékezik az alkalomról.

Az 1959 felnőtt állampolgár bevonásával elvégzett felmérés tanúsága szerint még azoknak a nagy többsége sem készül látványosabb ünneplésre, akik a 2016-os népszavazáson a kilépésre voksoltak.

Ebből a szavazói körből a YouGov kérdésére 25 százalék nevezte biztosnak vagy legalábbis valószínűnek, hogy különleges programot szervez magának a kilépésre, 67 százalékuk viszont biztosan vagy valószínűleg nem csinál semmi különöset aznap.

A brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége szavazott a kilépésre.

Kép:MTI/AP/Francisco Seco

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Örül a pohos, mert ezután kevesebb lesz az uniós támogatás, és lesz miért teli pofával bömbölni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.