Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) kedden úgy döntött, hogy vizsgálatot indít a lengyel demokratikus intézmények működésével és a jogállamiság lengyelországi helyzetével összefüggésben – közölte a strasbourgi székhelyű Európa Tanács.

A közgyűlés 140 szavazattal 37 ellenében, 1 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában kijelentette, hogy a közelmúltbeli lengyel reformok "aláássák, és súlyosan károsítják az igazságszolgáltatás függetlenségét és a jogállamiság helyzetét".

A megfogalmazás szerint a lengyel igazságszolgáltatási rendszer "jelentősen ki van téve a politikai beavatkozásnak", az elfogadott reformok tovább rontják a bírói kar függetlenségét. Aláhúzták, a jogállamiságot tiszteletben tartó demokratikus kormányoknak nem szabad figyelmen kívül hagyniuk azokat a bírósági határozatokat sem, amelyek ellentétesek érdekeikkel, különös tekintettel az Alkotmánybíróság határozataira.

Az állásfoglalásban egyebek mellett arra szólították fel az illetékes lengyel hatóságokat, hogy vizsgálják felül a bírói karra vonatkozó teljes reformcsomagot, és módosítsák a vonatkozó jogszabályokat az Európa Tanács ajánlásaival összhangban.

A közgyűlés elismerte azokat az intézkedéseket, amelyeket a lengyel hatóságok az igazságszolgáltatást érintő hiányosságok kiküszöböléséért hoztak, megismételte ugyanakkor, hogy minden reformnak "teljes mértékben összhangban kell lennie az európai normákkal és szabványokkal, hatékonyan kell erősítenie a bírói függetlenséget és a jogállamiságot".

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Tényleg abcúg, hogy ezek a lengyelek állandóan elkaszálják a "liberális" anarchia kitörését!
namihami
Ne féljetek polyák fajtestvérek. Jön Európa DNS-e és megvéd benneteket a libsibolsi ármány ellen.
Következő lépésként csak azt a pénzt kell majd büszkén visszautasítani (mindkettőnek), amit évek óta lerabolnak tőlük. Jaaa, hogy azért a pénz maradjon? Csak a kötelmek nem?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.