Megtorpant a kínai feldolgozóipar növekedése januárban, ráadásul a világ második legnagyobb gazdaságát várhatóan súlyos veszteségek érik a következő hónapokban a Közép-Kínából elinduló, új koronavírus által okozott tüdőgyulladás-járvány miatt.

A pénteken közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított beszerzésimenedzser-index (BMI) 50,0 pontra mérséklődött januárban az előző két hónapban mért 50,2 pontról, összhangban az elemzői várakozásokkal.

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index így éppen a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöbön áll.

Az év első hónapjában a feldolgozóipari nagyvállalatok teljesítménye volt a legerősebb, bár a rájuk vonatkozó BMI az előző hónaphoz képest ugyancsak 0,2 ponttal esett vissza, így is 50,4 ponton állt. A kisvállalatok esetében 48,6 pontot ért el a BMI, ami decemberhez képest 1,4 pontos emelkedés ugyan, de továbbra is a teljesítmény csökkenését jelzi.

A BMI egyik kulcstényezője, a termelésre vonatkozó részmutató januárban a múlt hónaphoz képest 1,9 ponttal, 51,3 pontra csúszott le, míg az új megrendelések állományának alindexe 0,2 ponttal, 51,4 pontra nőtt, amivel a harmadik egymást követő hónapja állt az 50 pontos küszöb fölött.

A szolgáltatószektor teljesítményét tükröző beszerzésimenedzser-index 0,1 ponttal 53,1 pontra emelkedett januárban. A legjobb teljesítményt a postai, a telekommunikációs és műholdközvetítési, a pénzügyi és biztosítási szolgáltatásokkal foglalkozó szektorok nyújtották, az építőipar teljesítményét tükröző alindex pedig 3,0 ponttal, 59,7 pontra ugrott az év első hónapjában.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index 0,4 ponttal, 53,0 pontra mérséklődött januárban. Elemzők a decemberivel azonos 53,4 pontra számítottak.

A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektorban januárban tovább élénkült a növekedés. A gazdaság több mint felét biztosító szektor beszerzésimenedzser-indexe a decemberi 53,5 pontról 54,1 pontra erősödött.

Az üzleti várakozások részindexe 59,1 pontról 59,6 pontra emelkedett januárban. Az építőiparban különösen magasra szökött az üzleti várakozásokat tükröző alindex, 5,2 ponttal, 64,4 pontra ugrott.

A statisztikai hivatal az adatokat kommentálva ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a számítások alapját képező felmérés január 20. előtt készült, így a pénteken közölt adatok még nem tükrözik kellő mértékben az új járvány gazdasági hatásait.

A járvány megfékezésének érdekében országszerte számos óvintézkedést vezettek be, amelyekhez a Kínában működő bel- és külföldi nagyvállalatok is csatlakoztak. Az IKEA svéd bútorgyártó cég például csütörtökön jelentette be, hogy bizonytalan időre bezárja Kínában üzemelő áruházait, és több más szolgáltató és cég léptetett életbe a tevékenységét bizonyos mértékben visszaszorító, ideiglenes intézkedést. A belföldi és külföldi keresletre egyaránt rányomhatja a bélyegét az egészségügyi válsághelyzet, ami a feldolgozóipar és a szolgáltatóipar teljesítményének visszaeséséhez vezethet.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.