Újabb ügyben kérelmezték a volt belügyminiszter, Matteo Salvini, a Liga vezetője mentelmi joga megvonását, mivel tavaly nyáron nem engedélyezte az Open Arms spanyol civilhajó kikötését fedélzetén 164 migránssal – jelentette be személyesen Salvini szombaton.

Ismét kérelmezték Matteo Salvini mentelmi jogának megvonását

Matteo Salvini közösségi oldalán úgy kommentálta az ügyet támogatóinak: "mindent megpróbálnak, hogy engem megállítsanak, és benneteket megijesszenek. Megígérem nektek, hogy nem adom fel és nem fogom feladni, soha!"

Az újabb eljárási kérelmet a szicíliai Agrigento ügyszsége kezdeményezte a Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) hajója miatt. A hajó tavaly augusztusban a dél-olasz sziget Lampedusa vizein mintegy húsz napig várakozott 164 emberrel a fedélzetén. Az Open Armsról többen vízbe ugorva igyekeztek partra úszni, többek között Richard Gere amerikai színész intézett felhívást kikötésük engedélyezésére.

Akkori belügyminiszterként Matteo Salvini nemet mondott a partraszállásukra a nem sokkal korábban bevezetett második migrációs-biztonsági törvénycsomag intézkedései értelmében, amelyek tiltották a migránsokat szállító hajók olasz vizekre lépését és kikötését. Azokban a napokban zajlott az olasz kormányválság: Giuseppe Conte miniszterelnök augusztus 20-án jelentette be, hogy benyújtja lemondását.

Ezzel egy időben a kikötési engedélyt végül Luigi Patronaggio agrigentói ügyész rendelte el a hajón levők állapotára hivatkozva.

Az ügyész a migránsok személyi szabadsága korlátozása és hivatali hatalommal való visszaélés miatt szorgalmazott eljárást, amelyet a hivatalban levő és volt kormánytagok fölött illetékes, úgynevezett miniszteri bíróság is megerősített. A kérelem most megérkezett a felsőház mentelmi bizottságába. Az eljárási szokás szerint a kérelmet a bizottság véleményezi és továbbítja a szenátusnak.

Ugyanilyen ügyben, amely a Gregoretti olasz katonai hajót érinti, a felsőház február 12-én szavaz Matteo Salvini szenátor mentelmi jogának megvonásáról.

Az ügyet eredetileg a szintén szicíliai Siracusa ügyészsége indította. A hajóval érkezett 131 migráns tavaly nyáron öt napig nem kapott engedélyt a partraszállásra, csak miután más EU-tagállamok vállalták átvételüket. Az ügyészség szerint Salvini korlátozta a hajón lévők személyi szabadságát, visszaélt hivatali hatalmával, megsértette a nemzetközi konvenciókat.

Matteo Salvini ezzel kapcsolatban 30 oldalas feljegyzést nyújtott be, kiemelve, hogy a migránsok feltartóztatását a korábbi Öt Csillag Mozgalom (M5S)-Liga kormánnyal és a miniszterelnök Giuseppe Contéval közösen rendelte el. A jelenlegi kormányerők, az M5S és a baloldali Demokrata Párt (PD) Matteo Salvini bíróság elé állítását támogatták, a mentelmi bizottság január 20-i üléséről azonban távol maradtak, miközben a Liga – Salvini kérésére – a mentelmi jog megvonására szavazott. A végső döntést a szenátus hozza meg. Matteo Salvini korábban többször kijelentette, hogy készen áll bíróság elé állni, mivel tudja, hogy az olasz nép mellette áll.

Egy harmadik hajót, a szintén katonai Diciottit érintő korábbi ügyben tavaly februárban a mentelmi bizottság nem támogatta Matteo Salvini mentelmi jogának megvonását, és a szenátus márciusban szintén nemmel szavazott.

(MTI)

(Fotó: Matteo Salvini/Facebook)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
eljön az az idő, amikor az olasz nép észreveszi, hogy baj van, mert mindenhol élősködő, mosdatlan, erőszakos fekete migráns fenyegeti...akkor már késő lesz a felelősségrevonás azokkal szemben, akik ölelgetve fogadták a hajókró lesétálókat, és Szalvinit börtönbe akarták juttatni...mindegyik felszívódik, egyet sem fognak megtalálni...de akkor már az olasz nép baszhattya..
36
A háttérhatalom retteg Salvini-től. Hisz az ő és a hozzá hasonló hazafiak eltakarításán keresztül vezet az út, az igazi céljukig: A Vatikán, mint a Katolikus Egyház központjának elfoglalásáig. Én féltem Salvini életét.
teuton
@36: En a te beszamithatosagod, az ertelmi kepesseged feltem...
teuton
@jesz: Az olasz nep neveben te ne pofazz, inkabb O1G vagyonnyilatkozatarol nyilatkozz! Egyebkent pedig majd az olaszok eldöntik a te megkerdezesed nelkül, mit tegyenek Salvinivel, Afrikaba deposrtaljak, vagy labbal felfele huzzak fel egy fara, mint elödjet, a Ducet... Ha pedig majd megtanulsz magyarrul, tudod hasznalni a nyelvtant es a kis- meg nagybetüket, akkor elolvashatod, hogy az olasz miniszteri birosag a mentelmi jpog megvonasa, büntetöjogi felelössegrevonasa mellett döntött. Pontosan ugy, mint most Nemetorszagban a Bundestag a szelsöjobbos AFD-farkciovezetö ellen.adocslas miatt. Dereng valami? Berlusconi, a kiskoruakkal bunga-bungazo nagytata-adocsalo, akit jogerösen örökre eltiltottak a politizalastol?
Málna
"Az ügyészség szerint Salvini korlátozta a hajón lévők személyi szabadságát...". Ezt komolyan gondolják? Eszem megáll.
Pálinkás Pál
Nos...akik ezt kérik,azoknak kívánok egy barátságos afrikai családot mindkét szomszédnak!!! Tömören,aki ezeket akarja,azokat mindenféle védelem nélkül közéjük telepíteni...aztán pár hét múlva beszélni vele,ha még él!!!
ómió
Anarcholiburnyákék már kékülnek az erőlködéstől!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.