Elutasította hétfőn az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) a Donald Trump amerikai elnök által az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére előterjesztett tervezetet.

Újabb arabok mondtak nemet Trump béketervére

Ez az "amerikai-izraeli" előterjesztés nem veszi figyelembe a palesztin nép minimális törekvéseit és legitim jogait – közölte az OIC a szaúd-arábiai Dzsiddában tartott rendkívüli ülése után.

A szervezet arra szólította fel tagjait, hogy semmilyen módon ne működjenek együtt Washingtonnal a Trump-béketerv megvalósításában.

Az OIC tagjai között van az Egyesült Államok több fontos arab szövetségese is, köztük Szaúd-Arábia, Katar és az Egyesült Arab Emírségek.

A Donald Trump által múlt héten vázolt béketerv értelmében Izrael a területéhez csatolhatna több mint 130 ciszjordániai zsidó telepet, ahol több mint 400 ezer telepes él, illetve kiterjeszthetné fennhatóságát a Jordán völgyére is. Trump elképzelése szerint Jeruzsálem a zsidó állam "oszthatatlan" fővárosa maradna, de az amerikai elnök bejelentette azt is, hogy nagykövetséget tervez nyitni Kelet-Jeruzsálemban, amelyet a palesztinok leendő fővárosának nevezett.

Az OIC álláspontja szerint viszont a palesztinoknak joguk van ahhoz, hogy jövőbeli államukhoz tartozzon valamennyi, 1967-ben elfoglalt palesztin terület, beleértve Kelet-Jeruzsálemet. A pániszlám szervezet hangoztatta, hogy elkötelezett a kétállami megoldás mellett.

Szombaton már az Arab Liga is elutasította Trump béketervét, amelyet a palesztinok számára "igazságtalannak" értékelt. Mahmúd Abbász palesztin elnök a szervezet kairói rendkívüli ülésén bejelentette, hogy a palesztinok minden kapcsolatot megszakítanak Izraellel és az Egyesült Államokkal.

Kép: MTI/EPA/Ali Bob

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Rockxy
trampnak nincs semmilyen terve, neki tulajdonosai vannak

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.