Más országoknak is fontolóra kellene venniük a Kínáéhoz hasonló elszigetelési intézkedéseket – véli Gabriel Leung professzor. A Hongkongi Egyetem epidemiológusa szerint a koronavírus a Föld lakosságának 60 százalékára is átterjedhet, ha nem tudják megfékezni azt.

Leung a világ egyik legelismertebb, a koronavírussal is foglalkozó szakértője, aki a 2002-2003-as SARS-fertőzés egyik meghatározó szakembere volt

- írj a 24.hu a Guardian cikke alapján.

A szakértők szinte mindegyike úgy látja, hogy a koronavírusos betegek átlagosan 2,5 személynek adják át a betegséget, így a „támadási arány” 60-80 százalékos – írja a lap.

A világ népességének hatvan százaléka rettenetesen nagy szám

— mondta el a Guardiannak az orvos Londonban, a WHO genfi vezetői ülésére tartva.

A professzor felhívta a figyelmet, hogy ha csak egy százalékos halálozási rátával számolunk a koronavírus esetében, az is rengeteg emberi életet jelent. Leung a WHO ülésén arról fog beszélni, hogy elsődleges prioritás a fertőzés mértékének meghatározása, a második feladat pedig annak megállapítása, hogy a Kínában bevezetett drasztikus intézkedések hatásosak voltak-e. Ha a kínai lépések eredményesnek találják, akkor más országoknak is el kell gondolkodniuk azok bevezetésén – tette hozzá a szakember.

Koronavírus: a Föld lakosságának 60 százaléka is megfertőződhet a szakértő szerint

Védőruhás rendőrök és egészségügyi dolgozók kiürítik a hongkongi Hong Mej társasházat 2020. február 11-én, miután két lakó szervezetében kimutatták az új koronavírust, emiatt pedig a többi lakót evakuálták és karanténba helyezték. Hongkongban 42-re emelkedett a fertőzöttek száma. MTI/EPA/Jerome Favre

A szakember úgy látja: akkor is nehéz kérdéseket kell megválaszolni, ha kiderül, hogy a Kínában bevezetett korlátozó intézkedések hatásosak.

Meddig lehet bezárva tartani az iskolákat? Meddig lehet távol tartani az embereket a bevásárlóközpontoktól? Ha feloldjuk a korlátozásokat, visszatér a fertőzés?

— vetette fel dr. Leung, aki kiemelte: ha kiderül hogy a korlátozások hasztalanok, a világnak szembe kell néznie azzal, hogy a koronavírust nem lehet megállítani. Ekkor azonban a vírus hatásainak enyhítésére kell koncentrálni.

Forrás: 24.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.