Legalább 21 ember életét vesztette Mali központi részén, a forrongó Mopti régió egyik falva ellen péntekre virradóra végrehajtott támadásban, pár órával később pedig nyolc katona halt meg merényletben.

Ogossagou települést ismeretlen fegyveresek rohanták le, több házat felgyújtottak, emellett több helyi lakost azóta is eltűntként tartanak nyilván a hatóságok.

Mahamat Saleh Annadif, az ENSZ mali békefenntartó misszió (Minusma) vezetője felháborodással reagált a történtekre, és elítélte az erőszakcselekményt, amelynek háttere egyelőre nem ismert.

Sürgősen meg kell törni az erőszak körforgását

– hangsúlyozta.

Pár órával később az ország középső részén fekvő Gao térségében található Bintia nevű településnél egyelőre nem azonosított fegyveresek támadtak rá a mali hadsereg katonáira, és nyolc embert megöltek közülük, négy katona pedig megsebesült.

Maliban több szélsőséges iszlamista csoport is tevékenykedik, de az etnikai villongások sem ritkák. Az erőszak gyakran a kevés legelő és szántóföld miatti küzdelemre vezethető vissza a Szahara déli peremén, az Atlanti-óceántól a Vörös-tengerig húzódó, száraz éghajlatú Száhel-övezetben.

Ráadásul az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és a vele szövetséges fegyveres csoportok igyekeznek szítani és kihasználni az etnikai feszültségeket Maliban. A nyugat-afrikai államban 2013-ban a korábbi gyarmattartó Franciaország hadserege avatkozott be, hogy megakadályozza a szélsőségesek térhódítását. A fegyveres milíciák azóta újraszervezték magukat, és ismét egyre nagyobb a befolyásuk Mali középső és északi részén.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.