Kétmillió olyan helyet azonosítottak a NASA kutatói az Északi-sarkon, ahol metán szivárog a talajból.

Az Északi-sarkvidék sebezhetőségét vizsgáló kutatócsoport 2017-ben több száz repülőút során járta be régiót; a gépeket olyan infravörös érzékelőkkel ruházták fel, amelyek kiszúrják a metánszivárgásokat. Az erről szóló tanulmányt a közelmúltban hozták nyilvánosságra a Geophysical Research Letters című folyóiratban.

Rossz hír érkezett az Északi-sarkvidékről

Az eredmények a klímaváltozás egyik legaggasztóbb aspektusára mutatnak rá: ahogy a fagyott talaj olvadni kezd, az ott hibernálódott anyagok – köztük az erősen üvegházhatású metán – kiszabadulnak a légkörbe.

A metánszivárgás nem nevezhető éppen jó jelnek: az Északi-sarkvidék háromszor olyan gyorsan melegszik, mint a Föld mérsékelt égövi tájai, és ez a rapid melegedés előbb-utóbb ahhoz vezet, hogy felolvadnak az ott található fagyott talajrétegek. A permafroszt felső fél méteres rétege nyaranta amúgy is megolvad, de a klímaváltozás hatására ennél jóval mélyebben is megindult az olvadás.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(qubit.husciencedaily.com)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisGenyo2
Ó szegény Grétácska, ha megtudja, biztosan agyérgörcse lesz!
esinbe
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Lepényleső
A felmelegedés óhatatlan hozza magával,s ezt a tudósok már nagyon régen tudatták a világgal.
jesz
milyen vastag is a jég az Északi-sarkon? mert ugye az nem szilárd talajon áll...az oroszok ott dekkolnak a tengeralattjáróikkal bátorságpróbán.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.