Az új főügyész kiválasztásának fontosságát hangsúlyozta Zuzana Caputová szlovák elnök egy keddi üzenetében a hónap végére kiírt parlamenti választásokkal kapcsolatban.

Caputová felhívta a figyelmet arra, hogy az új parlament feladata lesz az új főügyész kiválasztása, és ez lesz szerinte az év egyik legfontosabb eseménye, amely alkalmat ad arra, hogy jelentősen javítsanak a szlovák igazságszolgáltatási rendszeren.

Mindenki tudja, hogy mennyire fontos egy olyan személyt választani a posztra, aki nem csak a szükséges jogi tapasztalatokkal rendelkezik, hanem erkölcsi tartással is

– írta a közösségi médiában.

A választásokat február 29-én tartják. Az előrejelzések szerint ismét a Robert Fico volt kormányfő vezette Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD), a jelenlegi kormánykoalíció legerősebb pártja végezhet az élen, jelenlegi 21,6 százalék körüli támogatottságával.

Az elnök a nap folyamán találkozott és tárgyalt Laura Codruta Kövesi európai uniós főügyésszel, aki azt kérte tőle, hogy adjon politikai támogatást ahhoz a tervéhez, hogy növelje az Európai Ügyészségen dolgozó szakemberek számát. Szlovákiától 3-4 ügyész delegálását várják.

Caputová indokoltnak tartja a kérést az európai ügyészségi feladatok nagysága miatt, hiszen már jelenleg is háromezer üggyel kell foglalkozni, és a számuk még tovább fog nőni.

Laura Codruta Kövesit tavaly októberben választották meg az Európai Ügyészség élére. Mandátuma hét évre fog szólni. A közösség pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben eljáró Európai Ügyészség a tervek szerint legkésőbb 2021 elején kezdi meg a működését.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.