A rasszizmus és a gyűlölet méreg, amely jelen van a német társadalomban, és túl sok bűncselekményhez vezetett már – mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben a Hessen tartományi Hanauban előző este történt lövöldözésről.

Megszólalt Merkel a németországi mészárlással kapcsolatban
Fotó: Pixabay

A kormányfő kinyilvánította részvétét a halálos áldozatok hozzátartozóinak, és kifejezte reményét, hogy a sebesültek testileg és lelkileg is mihamarabb felépülnek.

Sajtónyilatkozatában hozzátette, hogy a nyomozás első megállapításai szerint a támadó szélsőjobboldali, rasszista indíttatásból cselekedett, a más származású, vallású és kinézetű emberek iránti gyűlöletből gyilkolt.

Mint mondta, a feltételezett elkövetővel szemben a szövetségi kormány és az állam valamennyi intézménye kiáll minden egyes ember méltóságáért, és nem tesz különbséget a polgárok között vallás vagy származás alapján.

"Teljes erővel és elszántsággal szembeszállunk mindazokkal, akik megpróbálnak megosztottságot előidézni Németországban"

- húzta alá Angela Merkel.

Hanauban a hatóságok adatai szerint egy 43 éves német férfi vérengzett, megölt kilenc embert, majd hazatérve lelőtte az édesanyját, és végzett magával. A nyomozás irányítását idegenellenes, szélsőjobboldali indíttatású terrorcselekmény gyanúja miatt magához vonta az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség.

Sajtójelentések szerint

az áldozatok többnyire úgynevezett migrációs hátterű emberek, vagyis bevándorlók vagy bevándorló családban születtek. Többen kurd nemzetiségűek.

A történteket a hesseni helyi és a német országos politika valamennyi számottevő szereplője elítélte.

Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök kiemelte: az a meggyőződése, hogy a Németországban élők nagy többsége elítéli a hanaui bűncselekményeket, a rasszizmus, a gyűlölet és az erőszak minden formáját, és kiáll a békés együttélés mellett.

Wolfgang Schäuble, a szövetségi parlament (Bundestag) elnöke hangsúlyozta, hogy az olyan cselekmények, mint a hanaui vérengzés

, "nem légüres térben történnek", hanem egy "mérgezett társadalmi légkörben, amelyben a leggyalázatosabb módon gerjesztik az idegenellenességet és terjesztik a legképtelenebb összeesküvés-elméleteket" azzal a céllal, hogy a többség fenyegetésként érzékelje a kisebbségeket, és "a diszkrimináció átcsapjon fékezetlen gyűlöletbe".

Ennek a folyamatnak a feltartóztatása mindenki közös felelőssége, különösen a választott tisztségek betöltőié.

A társadalom előtt álló kihívásokat és a belőlük fakadó konfliktusokat nem szabad elhallgatni, de a politikai vita hangneme is befolyásolja, hogy sikerül-e az olyan "nyilvánvalóan rasszista" cselekményeket megelőzni, mint a hanaui eset – fejtette ki a Bundestag elnöke.

Volker Bouffier hesseni miniszterelnök a hanaui városházán tett nyilatkozatában kiemelte: megérti, hogy a történtek félelemmel töltik el mindazokat, akik "talán másként néznek ki, mint a többiek és máshonnan érkezve találtak itt új hazára", de ezeknek az embereknek tudniuk kell, hogy a tartomány vezetése mindent megtesz a rasszizmus, az uszítás és a gyűlölet ellen.

Az érintetteknek azt is tudniuk kell, hogy "az egész ország mögöttük áll", ezt fejezi ki Frank-Walter Steinmeier és Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter csütörtök délutánra tervezett személyes helyszíni látogatása is – tette hozzá Hessen miniszterelnöke.

A német politikában csak a bűncselekmények elítélése történt egységes, pártpolitikai oldalakat átívelő módon, és az eset értelmezésében, magyarázatában mutatkoznak különbségek. A fő törésvonal az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali ellenzéki párt és a Bundestag többi pártja között húzódik: míg a többség szélsőjobboldali, idegenellenes, rasszista indíttatású cselekményként, illetve szélsőjobboldali terrortámadásként értékeli a vérengzést, az AfD kizárólag az elkövető szellemi állapotát tekinti kiváltó oknak.

A hanaui lövöldözés "nem jobboldali és nem baloldali terror, hanem egy elmeháborodott őrült tette" – írta Jörg Meuthen, az AfD társelnöke egy Twitter-bejegyzésében, hozzátéve, hogy a történtek "politikai instrumentalizálása" – a bűncselekmény pártpolitikai célú kihasználása – "cinikus" lépés volna, és helyette inkább együtt kellene gyászolni az áldozatok hozzátartozóival.

Számos társadalmi szervezet is megszólalt a vitában. A németországi kurdok országos szövetsége például az idegenellenességgel és a szélsőjobbal szembeni kiállást sürgette, éppen úgy, mint a Németországi Zsidók Központi Tanácsa (ZdJ).

A rendőrség és az igazságszolgáltatás "gyakran gyengén lát a jobb szemével", vagyis nem fordít kellő figyelmet a szélsőjobboldal szervezkedésére – fogalmazott Josef Schuster, a ZdJ elnöke, kiemelve, hogy a szélsőségesek fenyegetésének elhárításához össze kell fogniuk a "demokratikus erőknek".

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
@Shikari: Németországban egy miniszterelnök szólalt meg. Nálunk vasárnap egy ostoba tolvaj.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Peller Anikó
"A rasszizmus és a gyűlölet méreg, amely jelen van a német társadalomban, túl sok bűncselekményhez vezetett már"

Na éppen ideje volt már ezt belátnod mutyi, nem kellett volna a gyűlölt rasszokat ráeresztened Európára és kevesebb lenne a gyilkolászás. Anélkül is van elég idióta zakkant. Még sok is.
kokopelli
@Peller Anikó: ...ki az a mutyi? ...ismered a térképet a Balkántól az osztrák-német határig ?
Rockxy
úgykell, részvét kell, megy gyász, meg elhatárolódás, meg búbánatos pofákat vágni, esetleg picsogni a tévébe, az majd megold mindent.
libellle
@Peller Anikó: te fönököd eresztette ránk. 2015-ben. olvass visszaamenyiben uralod az orvasás titkait.
kokopelli
@libellle: a januári lövöldözésnél (Rot am See ,Baden-Würtenberg,NSzK) ahol a schwáb kölök még a szüleit is
lelőtte,szintén rasszizmussal kezdődött a vita,holott egy órában sem került,hogy a neten már a lakók jelentették"
az elkövetőt! (;-))
Peller Anikó
@libele: ennyire még te sem lehetsz hülye. A te mutyikád hívta meg őket. Másnap a kerítés nélküli határon az addigi néhány ezres tömeg azonnal 15 ezerre nőtt naponta.

A viktor (anyád főnöke) mindenki előtt és minden hozzád hasonló elmebeteg ellenére rohamléptekben kerítést kezdett építeni ami megállította az arabok rohamát.

Ha a féleszű mekkergült akkor a sarkára áll de nem, akkor nem tódult volna be hozzátok és Európára a millió arab.

Itt mindent megtett a kormányzat a határvédelem érdekében (az egyetlen értelmes dolog tőlük) viszont te tapsikoltál a legjobban a fiatal barnabőrű látogatóidnak, talán még spriccelt is.

De igazad van, le is lehetett volna lőni őket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.