Kilenc rendőr megsebesült, és 24 embert őrizetbe vettek a hatóságok csütörtök este, amikor zavargásba torkollott a helybeliek tiltakozása egy kelet-ukrajnai településen amiatt, hogy a hatóságok falujuk szanatóriumában akarják elhelyezni el a kínai koronavírus-járvány gócpontjából, Vuhanból elhozott 45 ukrán és 27 külföldi állampolgárt – hozta nyilvánosságra pénteken az ukrán belügyminisztérium.

Ukrajnában barikádokkal és kődobálással várták a Kínából érkező evakuáltakat, az ukrán egészségügyi miniszter szolidaritásul beköltözött a szanatóriumba

Az ellenük tüntetőket nézik a településre a kínai Vuhanból és környékéről evakuált embereket szállító busz utasai az ukrajnai Novi Szanzsariban 2020. február 20-án. Az ideszállított 45 ukrán és 27 más állampolgárságú ember közül egyik sem beteg, de a szabályok szerint 14 napot karanténban kell tölteniük a helyi kórházban. A tüdőgyulladást okozó új koronavírus előidézte betegség halálos áldozatainak száma 2100 fölé emelkedett Kínában. MTI/AP/Efrem Lukackij

A Poltava megyei Novi Szanzsariban helyi lakosok – egyes források szerint más településről érkező felbujtókkal együtt – felgyújtott barikádokkal torlaszolták el a szanatóriumhoz vezető utakat, az evakuáltakkal érkező buszokat pedig kövekkel dobálták meg, a járművek több ablakát is betörve, közben a rendfenntartókkal is összecsaptak. Utóbbiak végül erőszakot alkalmazva megtisztították az utat, és sikerült bejuttatniuk a szanatóriumba az evakuáltakat.

A pénteki jelentés szerint a kilenc sebesült rendőr közül öten további kórházi ápolásra szorulnak. Az őrizetbe vettek közül egyet továbbra is fogva tartanak, a többieket a jegyzőkönyvek felvétele után szabadon engedték. Két büntetőeljárást indítottak ellenük tömeges rendbontás és hatósági személy elleni erőszak címén.

Ukrajnában barikádokkal és kődobálással várták a Kínából érkező evakuáltakat, az ukrán egészségügyi miniszter szolidaritásul beköltözött a szanatóriumba

Rohamrendőrök a tüntetőkkel vívott összecsapás közben az ukrajnai Novi Szanzsariban 2020. február 20-án, miután megérkezett a településre a kínai Vuhanból és környékéről evakuált embereket szállító busz. Az ideszállított 45 ukrán és 27 más állampolgárságú ember közül egyik sem beteg, de a szabályok szerint 14 napot karanténban kell tölteniük a helyi kórházban. A tüdőgyulladást okozó új koronavírus előidézte betegség halálos áldozatainak száma 2100 fölé emelkedett Kínában. MTI/AP/Efrem Lukackij

Pénteken már lecsillapodott a helyzet a településen, senki sem tüntetett, de a rendőrség és a nemzeti gárda továbbra is megerősített szolgálatot tart, mintegy 200-an járőröznek a faluban – közölte a belügyminisztérium.

A helybeliek viselkedését többen elítélték, Zorjana Szkalecka ukrán egészségügyi miniszter szolidaritásul ideiglenesen beköltözött a szanatóriumba, ahol az evakuáltaknak két hetet kell eltölteniük karanténban.

Anton Herascsenko belügyminiszter-helyettes "nemzeti szégyennek" nevezte a történteket, és biztosított afelől, hogy a rendfenntartók megvédik bármiféle támadással, gyújtogatási kísérlettel szemben a szanatóriumot.

Az UNIAN ukrán hírügynökség beszámolója szerint a fegyveres konfliktus elől korábban kényszerből elköltözött donyeckiek – úgynevezett belső menekültek – egy csoportja élelmiszeradományt – gyümölcsöt, üdítőt, csokoládét és süteményt – vitt szolidaritásból az evakuáltaknak. "Vádoltak már minket azzal, hogy a háború miattunk van, ezeket az embereket pedig most a vírusért teszik felelőssé" – mondták az újságíróknak, amikor lepakolták az adományt a szanatórium kapuja elé.

Forrás: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vacsi
Ki az, aki örülne az ilyesminek? Két hét karantén meg sem kottyan a vírusnak, sőt, még a gyógyultak is fertőznek - mint újabban kiderült.
1magyar
Senki nem akarja a halálos vírust a közelében tudni. Miért akarják kiirtani a saját népüket?
Yoda69
Ez a panikolas már kezd átmenni Walking Dead szindromaba.
fahrenheit451
A butaság, az elbutítás nem ismer határokat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.