Közleményben utasította vissza péntek délután Bernie Sanders, a demokraták elnökjelöltségére pályázó szenátor, hogy Moszkva az ő elnökjelöltségét szorgalmazná.

A vermonti szenátor azt követően tette közzé álláspontját, hogy a The Washington Post című lap pénteken meg nem nevezett hírszerzési forrásokra hivatkozva azt közölte internetes oldalán: az amerikai hírszerzés tisztségviselői külön tájékoztatták őt arról, hogy Oroszország megpróbálja segíteni a kampányát.

Nem világos, hogy a Bernie Sanders szenátornak nyújtott orosz támogatás milyen formát öltött

– írta a lap, hozzátéve, hogy Donald Trump amerikai elnököt és a kongresszus politikusait szintén tájékoztatták az esetleges orosz beavatkozásról a demokraták elnökjelölési folyamatába.

Sanders, aki a demokrata elnökjelölt-aspiránsok között a legnagyobb támogatásnak örvend a választók körében, közleményében úgy fogalmazott:

azon tréfálkozik magában, hogy kitalálja, vajon Vlagyimir Putyin orosz elnök mégis kit akarna amerikai államfőnek.

Bernie Sanders nem kér Moszkvából támogatást

Az én üzenetem Putyinnak világos: maradjon távol az amerikai választásoktól, és elnökként én majd gondoskodni is fogok arról, hogy ez így legyen

– fogalmazott a vermonti szenátor.

Azt írta, hogy a 2016-os amerikai választások idején

Oroszország internetes propagandát használt ahhoz, hogy elhintse a megosztottságot országunkban, és tudom, 2020-ban ezt újrakezdik.

Pénteken még nem jelent meg konkrét információ arról, hogy Oroszország megpróbált volna beavatkozni az amerikai választási folyamatba akár Bernie Sanders, akár Donald Trump mellett. Lapértesülések szerint az elmúlt napokban megszaporodtak a manipulatív üzenetek a közösségi oldalakon.

A Facebook pénteki közleményében kiemelte: semmilyen bizonyítékot nem lát arra, hogy oroszok segítenék Bernie Sanders kampányát.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok