A kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kapta a legtöbb szavazatot a németországi Hamburgban vasárnap tartott helyi törvényhozási választáson, az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt pedig öt év után búcsúzik a tartományi parlamenttől (Bürgerschaft), ezt mutatja a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) urnazárás után közzétett eredménye.

Hamburgban a szocdemek nyertek, az AfD kiesett

Fotó: John MACDOUGALL / AFP

Az országos köztelevíziók (ARD, ZDF) megbízásából készített felmérések alapján az SPD a szavazatok 37,5-38 százalékát szerezte meg.

Ez gyengülés a legutóbbi, 2015-ben tartott választáson elért 45,6 százalékhoz képest, de a szociáldemokraták hamburgi szervezete így is nagyságrendekkel erősebb támogatottsággal rendelkezik, mint bármely vetélytárs, és népszerűsége messze meghaladja az SPD 12 százalék körüli országos népszerűségét.

A második helyen a Zöldek végeztek, a szavazatok 25,5 százalékával. A baloldali irányultságú ökopárt így megduplázta támogatottságát az öt évvel ezelőtti 12,3 százalékhoz képest. A Zöldek hamburgi népszerűsége a párt országos népszerűségének megfelelően alakult.

Az exit pollok alapján a következő öt évben is az SPD és a Zöldek koalíciója vezetheti a tartományi rangú északnémet kikötővárost, várhatóan kétharmados többségük lesz a Bürgerschaftban.

A törvényhozás harmadik ereje a Kereszténydemokrata Unió (CDU) lehet, 11-11,5 százalékkal, ami gyengülés az öt évvel korábbi 15,9 százalékhoz képest, és a párt eddigi leggyengébb helyi eredménye. A CDU hamburgi támogatottsága így messze elmarad a párt 26-28 százalék körüli országos választói támogatottságától.

Az SPD-től balra álló Baloldal a szavazatok 9-9,5 százalékát gyűjtötte össze, kissé erősödött a 2015-ös 8,5 százalékhoz képest, ami megfelel az országos trendnek.

A CDU-tól jobbra álló AfD 4,7-4,8 százalékos eredménnyel végzett, a 2015-ös 6,1 százalék után. A bejutási küszöb 5 százalék. A párt így várhatóan távozni kényszerül a hamburgi tartományi gyűlésből. Az AfD hagyományosan kevésbé népszerű az ország nyugati részén – így például Hamburgban –, mint keleten, a volt NDK területén, ahol jellemzően 20 százalék feletti eredményt ér el a tartományi választásokon.

Szintén gyengült a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), amely azonban valószínűleg megőrzi képviseletét a Bürgerschaftban. Az exit pollok szerint a szavazatok 5 százalékát gyűjtötte össze, szemben az öt évvel ezelőtti 7,4 százalékkal.

A CDU, az AfD és az FDP gyengülését elemzők összefüggésbe hozzák a Türingia tartományi politikai válsággal. Ott az AfD törvényhozási (Landtag-) képviselői előzetes bejelentés nélkül testületileg kiálltak saját jelöltjük mögül a titkos miniszterelnök-választáson, és átszavaztak az FDP jelöltjére, aki így saját pártja, az AfD és a CDU képviselőinek támogatásával elnyerte a tisztséget, holott mind a liberálisok, mind a kereszténydemokraták kizárják az együttműködést az AfD-vel. Az eset országos felháborodást váltott ki.

A választási részvételi arány emelkedett. A 16 órai adatok szerint az 1,3 millió választásra jogosult hamburgi 57 százaléka voksolt, a részvételi arány így már két órával a választás vége előtt meghaladta az öt évvel ezelőtt a 18 órai urnazáráskor regisztrált 56,5 százalékot.

MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Újabb körzet, ahol a Mi Nemzetvezető Testvérünk ""Nemszivesen Látott"" vendég lesz. Ezokból nagyon ritka meghívásban lesz része, csak ha valalmilyen okból mégis muszáj lenne.
Persze, ez a királyiban úgy fog lejönni, hogy nincs ott dolga, a Soros, a libsik, más-fontosabb elfoglaltság, stb...soroljam tovább?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Shikari: eszed annyi,mint egy fischstäbchennek de már megszoktuk...
namihami
@csak úgy...: Azok-ott csalnak. Ezek-itt persze nem.
Biztos így van...
namihami
@csak úgy...: Valahol neki is igaza lehet.
Valahol...
ómió
A "népi demokráciát" majd a jövő héten "kiáltják ki"?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2020. April 2., 09:00
Stohl és menyasszonya még az idén összeházasodnak
Itthon - 2020. April 2., 07:41
Koronvírusos a TV2 időjósa